2011. ápr. 13.

Halleves (Pszárószupá)

A görög hallevest általában a tőkehalból, piros halból vagy a skorpióhalból készítik. Igazság szerint akármilyen hal jó de ezek adják a legízletesebb levest. A görög halleves tulajdonképpen húsleves halból, de talán még jobban talál rá a román csorbához való hasonlítás, persze a halhússal kiegészítve.
Hozzávalók: Egy 4 személyes családnak biztosan kell bele 2 darab tőkehal. Ezen kívül pedig jó sok leveszöldség: 4-5 közepes krumpli egyben megpucolva, megmosva, 2- 3 fej hagyma pucolva, megtisztítva egészben, 1 kötés zellerzöld, 1 kötés petrezselyemzöld, mehet bele zellergumó is ízlés szerinti mennyiségben, 5-6 sárgarépa egészben, só, bors
Elkészítése:
1. A zöldségeket odateszem főni. Én 6 literes kuktában szoktam, sípolás után 1-es fokozatra állítva, 10 percig a kukta zöldségfőző szelepével.
2. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a zöldségeket, beleteszem őket egy szitába, hogy lefolyjon a levük. A kuktában maradt zöldséglében megfőzőm a megtisztított, megmosott halakat. Én a halat is kuktában szoktam, sípolás után még 10 percig.
3. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a halakat. A levet leszűröm és visszateszem főni. Mikor megint felfőtt rizst teszek bele, annyit hogy ne legyen túl sűrű, de túl híg sem a leves (egy csésze).
4. Amíg a rizs fő, lecsontozom a halakat, a húsukat egy tálra teszem és beteszem csukott helyre vagy lefödöm, hogy ne száradjon ki a hús.
5. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két citrom levét hozzáöntöm miközben villával enyhén tovább, habarom.
6. Mikor kész a rizs, lehúzom a tűzről, várok pár percet, hogy ne följön, majd a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tányérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sűrű leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.
Tálalás: A legtöbb családnál a húst külön tálban leöntik citromlé-olívaolaj öntettel (két közepes citromnak a levét kinyomom, a citromlébe teszek egy jó csipet oregánót, majd egy villával felverve hozzáöntök annyi olívaolajat, hogy jól besűrűsödjön) sózzák, borsozzák. Külön tálban tálalják a zöldségeket ugyanígy leöntve citromos-olajos szósszal, a sűrű habos levest, amit rögtön kell fogyasztani, pedig tányérokban felszolgálják. A citromos olívaolajas öntet, ha jól van elkészítve olyan jó sűrű állagú, mint egy mártás.

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók: Fagyasztott gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín.
Elkészítése: A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe, teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.

Görög húsvéti leves (Mayiritsa)


A húsvéti jellegzetes mayiritsa leves bárány vagy kecske belsőségekből készül. Felhasználják hozzá a beleket, szívet, tüdőt, májat. Szertartásosan nagyszombat éjjelén készítik a háziasszonyok és úgy hogy az éjféli miséről hazajövő háznép frissen fogyaszthassa. Ezzel az étellel fejezik be hivatalosan és látványosan a nagyböjt idejét. Ízre finoman savanykás, emlékeztet az erdélyi korhely levesre. A levest követi a gardubakia. Az egész nagyböjt e két ételre való várakozás szellemében telik el. Ezeket az étkeket minden családban elkészítik, ott is ahol nem böjtölnek vagy ahol nem is vallásosak. Hozzájárulnak a Húsvéti görög ünnepi atmoszféra megteremtéséhez, amihez a görögök remekül értenek.
Hozzávalók: 1 bárány vagy kecske belsőségei: belek (elhagyható), szív, tüdő, máj, az állat feje (elhagyható), 7-10 apróra vágott zöldhagyma, 4-5 csésze víz vagy húslé, fél marék apróra vágott friss ánizs vagy kapor, só, bors, fél csésze olívaolaj, 2 citromnak a leve, 1 kisebb zöldsaláta (elhagyható), 1 csésze rizs, tojásos-citromos öntet.
Elkészítése:
1. Az első lépés az alapos tisztítás. A belek mosására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Először 3-4 adag vízben jól átmossuk. Ezek után egy ceruzát áthúzva mindegyiken, megtisztítjuk őket az esteleges maradék bélpiszoktól. Ezt nagyon alaposan és körülményesen végezzük, minden belet egyenként lassan áttisztítva a ceruzával. A következő lépés a bél kifordítása, majd leforrázása. Forrázás után még egy-két hideg vizes átmosást alkalmazunk. Ezek után már biztosak lehetünk benne, hogy a belek patyolat tisztán várnak sorukra. Tehát az előkészítési folyamatokra jó rászánni elégséges időt. Megmossuk és leforrázzuk a többi belsőséget is, majd mindent nagyon apró darabokra vágunk. Az egy állatból való belet nem használják fel mind a leves készítésére általában, félreteszik a felét a gardubákia elkészítéséhez.
2. Elkészítjük a leves levét a bárányfejből. Sós vízben megfőzzük a fejet, leszűrjük. A levet felhasználjuk a leves elkészítéséhez. A fejet kinyithatjuk és borssal, sóval, pirítóssal elfogyaszthatjuk az agyat. Ha nem bárányfejből készítjük a levest, akkor húskockából, habár igaz annak már nem annyira hagyományos az íze.
3. A belsőségeket, beleket apró darabokra vágjuk. Minél apróbb annál ízlésesebb az étel. Apróra vágjuk a friss ánizst és vékony csíkokra 4-5 nagy salátalevelet.
4. Olívaolajat hevítünk, ezen megfutatjuk a hagymát, a zöldhagymát, az apróra vágott belsőségeket. Ezekhez tesszük az ánizst és a salátát, egy keveset együtt rotyogtatjuk. Feltöltjük a bárányfej lével és addig, főzzük, amíg minden megpuhul, körülbelül 3/4 órát vagy fél órát kuktában.
5. Mikor minden puha belefőzzük a rizst. Ha rögtön fogyasztjuk, és sűrű levest akarunk akkor egy csésze rizs, kell bele, ha nem fogyasztjuk, rögtön akkor vigyázat, a rizs nagyon be tud sűrűsödni, használjunk csak fél csészével.
6. Mikor a rizs is megfőtt beleöntjük a tojásos citromos öntetet még 2-3 percig, hagyjuk egészen lassú tűzön rottyanni és lehet fogyasztani.

Görög csirkeleves (Kotószupá)

Ezt a leves igaziból nem láttam tavernákban. Télen szokták fogyasztani, előnye hogy roppant egyszerű, hamar el lehet készíteni, és isteni íze van. Én egyszer megpróbáltam jó magyarosan teletömni zöldséggel de annak már más íze lett. Ezt így kell elkészíteni, bármilyen szokatlannak is tűnik, zöldségek nélkül. Még annyit jegyeznék, meg hogy ezt a levest azonmód forrón jó fogyasztani ugyanis a rizs tudvalevőleg azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy megszívja magát és megduzzad. Én, ha nem rögtöni fogyasztásra készítem, akkor csak 1 csupor rizst főzők bele, ha pedig rögtön tálalom, akkor kettőt, hogy jó sűrű legyen. Kell egy kis gyakorlat, ahhoz hogy a rizs mennyiségét eltaláljuk. Állagra a leves hasonlít a halleveshez.
Hozzávalók: 1 egész konyhakész csirke, ízlés szerint só, bors, rizs (1-2 kávéscsésze), 2 tojás, 2 citrom.
Elkészítése: A csirkét egészben (jól megmosva, tisztítva) fazékba vagy kuktába teszem és felöntöm annyi vízzel amennyi levest, szeretnék, a legjobb, ha jól ellepi a csirkét. Sót, borsot teszek hozzá és készre főzőm. Ezután kiveszem a fazékból, esztétikus okokból kifolyólag lehetőleg egészben és beleteszem egy tűzálló edénybe, majd bedugom a sütőbe, és pirosra sütöm. Időközben a visszamaradt csirkelevet leszűröm, majd belefőzöm a rizst. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két citrom levét hozzáöntöm miközben villával enyhén tovább, habarom.
Mikor kész a rizs, lehúzom a tűzről, várok pár percet, hogy ne följön, majd a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tányérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sűrű leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.
Tálalás: A húst kivesszük a sütőből, és az asztalra helyezzük, még jobb, ha előtte ízlésesen darabjaira vágjuk, hogy ne a család többi tagja trancsírozza szét hozzá nem értően, a levest pedig levesestányérokba mérjük, borsozzuk. Mivel sűrű, laktató, nem jár hozzá második, egytálételként fogyasztják.

Babgulyás (Fászoládá)

Hozzávalók: 1 kg szárazbab, 30 dkg apróra vágott sárgarépa, hagyma, zellergumó, 3-4 turmixolt paradicsom vagy paradicsomkonzerv, 2 cikk fokhagyma, kevés kakukkfű, 20 dkg baconszalonna vagy/és falusi kolbász, só, bors.
Elkészítése:
1. A babot előtte való estén beáztatjuk.
2. A következő napon hideg vízben feltesszük főni. Ha könnyebb, diétásabb ételre vágyunk miután felfőtt az első levét leöntjük, ha nem, akkor felfövés után hozzáadjuk a zöldségeket, fokhagymát, kakukkfüvet, paradicsomlevet, sót, borsot és körülbelül fél órát főzzük
3. Olajban kisütjük a bacont és a kolbászt majd miután megpuhult a bab, hozzáadjuk, az olajjal együtt. Még kicsit összerottyantjuk és már tálalható is. Ha még hígítani akarnánk a levest, kevés forró vizet adhatunk hozzá. Ha túl híg lenne, akkor egy kis lisztet elhabarunk a levével és hozzáadjuk, összefőzzük.
Tálalás: A mindennapi gyakorlatban általában szalonna, kolbász nélkül készül és tálaláskor kísérője az elmaradhatatlan feta sajt és sózott, füstölt hal, főleg a hering.