A görög hallevest általában a tőkehalból, piros halból vagy a skorpióhalból készítik. Igazság szerint akármilyen hal jó de ezek adják a legízletesebb levest. A görög halleves tulajdonképpen húsleves halból, de talán még jobban talál rá a román csorbához való hasonlítás, persze a halhússal kiegészítve.
Hozzávalók: Egy 4 személyes családnak biztosan kell bele 2 darab tőkehal. Ezen kívül pedig jó sok leveszöldség: 4-5 közepes krumpli egyben megpucolva, megmosva, 2- 3 fej hagyma pucolva, megtisztítva egészben, 1 kötés zellerzöld, 1 kötés petrezselyemzöld, mehet bele zellergumó is ízlés szerinti mennyiségben, 5-6 sárgarépa egészben, só, bors
Elkészítése:
1. A zöldségeket odateszem főni. Én 6 literes kuktában szoktam, sípolás után 1-es fokozatra állítva, 10 percig a kukta zöldségfőző szelepével.
2. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a zöldségeket, beleteszem őket egy szitába, hogy lefolyjon a levük. A kuktában maradt zöldséglében megfőzőm a megtisztított, megmosott halakat. Én a halat is kuktában szoktam, sípolás után még 10 percig.
3. Kiengedem a kuktából a gőzt, kiveszem a halakat. A levet leszűröm és visszateszem főni. Mikor megint felfőtt rizst teszek bele, annyit hogy ne legyen túl sűrű, de túl híg sem a leves (egy csésze).
4. Amíg a rizs fő, lecsontozom a halakat, a húsukat egy tálra teszem és beteszem csukott helyre vagy lefödöm, hogy ne száradjon ki a hús.
5. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két citrom levét hozzáöntöm miközben villával enyhén tovább, habarom.
6. Mikor kész a rizs, lehúzom a tűzről, várok pár percet, hogy ne följön, majd a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tányérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sűrű leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.
Tálalás: A legtöbb családnál a húst külön tálban leöntik citromlé-olívaolaj öntettel (két közepes citromnak a levét kinyomom, a citromlébe teszek egy jó csipet oregánót, majd egy villával felverve hozzáöntök annyi olívaolajat, hogy jól besűrűsödjön) sózzák, borsozzák. Külön tálban tálalják a zöldségeket ugyanígy leöntve citromos-olajos szósszal, a sűrű habos levest, amit rögtön kell fogyasztani, pedig tányérokban felszolgálják. A citromos olívaolajas öntet, ha jól van elkészítve olyan jó sűrű állagú, mint egy mártás.