2010. márc. 19.

Pácolt nyers lazac

Hozzávalók: 40 dkg lazac (vagy fogas filé), 1 teáskanál só, 1 csokor kaporzöld, két citrom leve, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
Elkészítése: A halat leheletvékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal és megmosott, lecsurgatott kaporral meghintjük, majd a kicsavart és átszűrt citrom levével megöntözzük. Lefedve legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Salátalevélen, pirított
Kenyér szeletkékkel tálaljuk.

Lazactekercs tormamártásban

4 személyre:
Hozzávalók: 1 tojás, 1 dl tej, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, 8 hajszálvékony szelet füstölt lazac (kb. 25 dkg), 2 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 1/2 dl tejföl, 10 dkg reszelt torma, ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor.
Elkészítése: A tojást a tejjel habosra keverjük, a zsemlét felkockázzuk. Ráöntjük a tejes tojást, és 10 percig hagyjuk állni. A megáztatott zsemlét kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a szardellapasztát, egy evőkanál tejfölt és a zúzott fokhagymát. A fűszerekkel ízesítjük, és jól összekeverjük. A kiterített lazacszeleteket vastagon bekenjük a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük. A tekercseket egymás mellé, kis tepsibe fektetjük. A mártáshoz a vajat habzásig hevítjük a liszttel, ráöntjük a közben megmelegített tejszínt, és kevergetve sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és a tormát. Sóval és cukorral ízesítjük, de tovább már nem forraljuk. A mártást rálocsoljuk a lazactekercsekre, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Sült burgonyával és száraz fehérborral tálaljuk.
Nehézség: 2
Elkészítési idő: 45 perc
Adagonként: 504 kcal-t, 21 g fehérjét, 86 g zsírt, 21 g szénhidrátot tartalmaz

Vagdalt libamell lencsepürével

Hozzávalók: 80 dkg libamell, 30 dkg borjúhús, 1 db zsemle, 2 tojás, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, törött bors, 1/2 csokor petrezselyem,
A lencsepüréhez: 30 dkg lencse, 10 dkg vöröshagyma, 0,4 dl olaj, 4 dkg liszt, 1 ek. mustár, 1 dl tejföl, só.
Elkészítése: A libamellet csontjáról lefejtjük. A libahúst, a borjúhúst és az áztatott zsemlét ledaráljuk. Összekeverjük a tojásokkal, megsózzuk, borssal, megpirított vöröshagymával, zúzott fokhagymával, bazsalikommal és vágott petrezselyemmel ízesítjük. A vagdalékot jól kidolgozzuk, majd a mellcsontra visszahelyezzük. Megkenjük felvert tojással és kevés vizet aláöntve sütőben, megsütjük. A lencsét a füstölt hús levében puhára főzzük, zsemleszínű, fokhagymás rántással berántjuk, sóval, mustárral ízesítjük, hozzáadjuk a tejföl, és 5 percig forraljuk. Ezután áttörjük. A felszeletelt libamellhez külön tálaljuk a lencsepürét.