2010. febr. 12.

Mandulás kávés süti

Hozzávalók: 5 dkg mandula, 10 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 2 tojás, 15 dkg cukor, 2 ek. Tejszín
Cukormázhoz: 6 ek. porcukor, 1 kk. vaníliás cukor, 2 ek. margarin, 2 ek. erős hideg kávé, 4 ek. mandulaforgács
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, margarint felolvasztjuk, a lisztet a sütőporral elkeverjük. Kivajazunk, zsemlemorzsával megszórunk egy kg. 1,5 l tortaformát. A sütőt előmelegítjük 175 fokra /gáz 2. fokozat /. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott margarint, belekeverjük a darált mandulát és a tejszínt, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a tortaformába öntjük, kb. 40 percig sütjük.
Elkészítjük a cukormázat. A porcukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük és a felolvasztott margarinnal csomómentesre, keverjük. Apránként hozzáöntjük a kávét.
A mandulaforgácsot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk. Amikor a torta megsült, még viszonylag melegen/kicsit hűlni hagyjuk / egyenletesen beborítjuk a cukormázzal, megszórjuk a mandulaforgáccsal.

Amerikai diós kocka

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 25 dkg cukor, 3 tojás, 10 dkg étcsoki, 8 dkg dióbél, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, sütőpapír.
Elkészítése: Az étcsokit a reszelő durva fokán teflonedénybe reszeljük, hozzáadjuk a margarint és kis lángon, állandóan keverve, felolvasztjuk. A megmosott, felütött tojást felverjük, a dióból néhány gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk. A cukrot, a vaníliás cukrot a felvert tojást és a lisztet a csokoládéhoz keverjük, hozzáadjuk a vágott diót, és egy csipet sót, majd alaposan kikeverjük. A csokis-diós masszát kisméretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon/gáz 2. fokozat / kb. 15-20 percig sütjük. Még melegen felvágjuk.
Tejszínhabbal, vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

Fahéjas- süti

(kb. 30 db) Hozzávalók: 100 g puha vaj, 1/2 dl farincukor (barna, finomítatlan, de ha nincs jó a rendes is) 1 tojás, 3 1/2 dl liszt, 1 tk sütőpor + 1/2 tk szódabikarbóna (jó a sütőpor is), 2 ek kristálycukor 2 tk őrölt fahéj
Elkészítése: A vajat a farincukorral habosra keverni. A lisztet összekeverni a sütőporral /sz. bikarbónával, a kettőt összekeverni. Kb. dió nagyságú golyókat csinálni. A kristálycukrot összekeverni a fahéjjal. A tészta-golyókat egy mikroba való lapra tenni, villával laposra nyomkodni és megszórni a cukros fahéjjal. 1 percig a legmagasabb "fokon" sütni, 1 percig hagyni, pihenni, majd 1 percig megint a legmagasabban sütni. Mikrotól ill. a mikro hatásfokától függően: ki kell próbálni, hogy mikor lesz kész, mert az idők elég különbözök. Rácson hagyni kihülni.

Túros sütemény

Hozzávalók: 7 dkg ráma, 40 dkg túró, 10 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg búzadara, 2 ek. vaníliás pudingpor, 2 ek. tej, reszelt citromhéj.
Elkészítése: A túrót torjuk át. A rámát, a cukrot és a tojást keverjük habosra, majd keverjük bele a többi hozzávalót. Aki szereti, 5 dkg mazsolát is keverhet a masszába. A masszát töltsük rámával kikent és kevés búzadarával megszórt formába. A mikroban 10 percig süsük 500W-on. Tálalás előtt kiborítjuk a sütit a formából és meghintjük porcukorral vagy kakaóporral.