2011. ápr. 23.

Rakott makaróni sütőben másképpen (Paszticció)

Hozzávalók: 250 gr vastag (kb. fél centi átmérőjű), rövid (fél ujjhossz) makaróni, 2 tojás, felverve, 3/4 csésze reszelt sajt (ne legyen nagyon sós és száraz, de sótalan sem vagy túl zsíros), 2 leveseskanál morzsa, 750 gr darált marhahús, 2 közepes hagyma apróra vágva, 3-4 turmixolt paradicsom vagy 400 ml paradicsomkonzerv, egy kanál sűrű paradicsompaszta, 1/4 csésze száraz fehér bor, 1 kocka Maggi vagy egyéb marhahúslé, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, még egy felvert tojás, besamel krém.
Elkészítése:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. Miután kihűlt beleteszünk egy felvert tojást.
2. Bezsírozunk egy 2,5 literes tűzálló tepsit. Majdnem készre főzzük a makarónit, leszűrjük. Melegen összekeverjük őket a két felvert tojással és reszelt sajttal, majd leterítjük a tepsi aljába.
3. A makarónira simítjuk a darált húst, erre pedig a besamel krémet egyenletesen. Ezt megszórjuk a morzsával, közepes sütőben alsó rácson megsütjük, amíg piros lesz a teteje.

Rakott makaróni sütőben (Paszticció)

Az egyik legismertebb, legelterjedtebb és legkedveltebb (főleg a gyerekek által) étel, ami valószínűleg olasz eredetű lehet.
Hozzávalók: 3/4-1 kg darált hús, 1 hagyma apróra vágva, 3-4 cikk fokhagyma, ízlés szerint fűszerek: 3-4 szegfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors, 3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv, 5-6 tojás, reszelt sajt, ízlés szerinti mennyiségben, 1 kg vastag, hosszú makaróni (2-s számú), besamel krém
Elkészítése:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. Miután kihűlt beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre főzzük a makarónit (pl. 10 perc, főzési idő helyett 8 perc, főzés), leszűrjük.
3. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyenletesen jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
4. Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje és az alja is, átsül.

Töltött cukkínik sütőben (kolokithákjá gémisztá szto furnó)

Hozzávalók: (6 személyre) 1,5 kg közepes cukkíni, 1 teáscsésze olívaolaj, 1 apróra vágott hagyma, 1/2 kg darált marhahús, só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva, 2 nagy kétszersült vagy ennek megfelelő száraz kenyér, 1/2 csésze tej, 1 csésze puha reszelt sajt, besamel krém.
Elkészítése:
1. A cukkíniket megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a végüket. Hosszában egy hosszú csíkban levágjuk mindegyikről a héját, majd megfőzzük őket. Ehhez sós, lobogó vízbe tesszük a cukkíniket és körülbelül 8 percig, főzzük, hogy megpuhuljanak, de ne főjenek szét. Kivesszük a cukkíniket a vízből, leszűrjük, majd egy kiskanállal a levágott csík mentén kivájjuk a belsejüket. A tepsit kikenjük a zsiradékkal és lehelyezzük a cukkíniket, a kivájt részükkel felfele, egymás mellé.
2. Zsiradékban, olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húst, és addig pirítjuk kavargatva, amíg a hús kifehéredik. Fontos a kavarás, mert ha nem, akkor a hús összeáll galacsinokba. Hozzáteszünk egy kiskanál sót, borsot, a petrezselyemzöldet és egy kis vizet. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 1/2 órát. Levesszük a tűzről.
3. A kétszersülteket tejbe áztatjuk, hozzá adjuk a húshoz. A masszához adjuk a sajt 3/4-t és a tojást. Jól összekavarjuk, majd megtöltjük vele a cukkíniket. Minden cukkínit leöntünk besamel mártással, megöntözgetjük a maradék olajjal és közepes hőmérsékleten, sütőben körülbelül 45 percig, sütjük.
Megjegyzés: Kedvelt megoldás hogy a cukkínik közötti és körüli szabad helyet kihasználva a tepsiben, kockákra vágott krumplit szurkálnak közéjük. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a krumplikat egy tálban felvágjuk és megsózzuk, borsozzuk alaposan, majd miután beszurkáltuk őket az étel közé, a tepsibe vizet öntünk, jó egy ujjnyit. Ez szükséges, ahhoz hogy a krumplik is megfőjenek, és finom szaftos maradjon az étel.

Zöldséges makaróni sütőben (mákárónjá szto furnó)

Hozzávalók: 1/2 kg spagetti, 2 cukkíni, 3 paradicsom, 2 hagyma, 5 leveseskanál vaj vagy margarin a besamelnek, 2 leveseskanál vaj vagy margarin a zöldség pirításához, 5 leveseskanál liszt, 1,5 l tej, 1 leveseskanál Colman por-mustár (elhagyható), 20 dkg reszelt sajt, 2 felvert tojás, kapribogyó (elhagyható), egy kevés morzsa.
Elkészítése:
1. Elkészítjük a besamelt a fent megadott alapanyagokból az itt leírt módon.
2. A hagymát és a cukkínit megreszeljük, megsózzuk, kicsöpögtetjük, kinyomkodjuk és megpirítjuk őket az erre való vajon.
3. A spagettit két perccel kevesebbet főzzük az előírtnál.
4. Összekeverjük a makarónit a besamel 4/5-vel. Egy közepes tepsit (pizzaformát) kikenünk vajjal, megszórjuk a morzsával és beletesszük a besameles makarónit. Erre rátesszük a megmaradt besamelt. A karikára vágott paradicsomokból kivesszük a magot, ráfektetjük őket a besamelre, kicsit belenyomva őket a mártásba. Megszórjuk kapribogyóval és 180-200 fokos sütőben, megsütjük kb. 35 percig.

Tengeri fogas keszeg fehér mártásban (pszári sze ászpri száltsza)

Hozzávalók: 6 szelet (adag) keszeg, 2-3 db apróra vágott murok (sárgarépa), 30 dkg zellerzöld, 2-3 db hagyma durvára vágva (nem nagyon apróra), 2 kiskanál corn-flour (vagy liszt), 15 dkg margarin (olívaolaj), 1 db citrom leve só, bors.
Elkészítése:
1. Megmossuk és megtisztítjuk a halat, ha nem adagok, akkor feladagoljuk, felvágjuk.
2. Megsózzuk, - borsozzuk, behelyezzük őket egy tepsibe és leöntjük citromlével meg az olvasztott margarinnal.
3. Köréjük, - rájuk szórjuk a többi zöldséget, felöntjük vízzel, (hogy majdnem ellepje a halakat), betakarjuk egy nedves sütőpapírral a tepsit és kb. 25 percig sütjük közepes csőben.
4. Miután megsült-főtt a hal, a levét (nem a zöldségeket) kitöltjük egy kis lábosba (egy kevés azért maradjon a halakon), felforraljuk, besűrítjük a corn-flours-szel. A mártás kész is van.
Tálalhatjuk is a halat, leöntve a mártással és garnírozva a zöldségekkel.

Tavaszi pisztráng (pésztrofa ánixiátiki)

Hozzávalók: 6 db közepes pisztráng, 2-3 db sárgarépa, 1 marék illatos fűszernövény (pl. bazsalikom), 1-2 db karikára vágott hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 200 gr margarin vagy olívaolaj, 2 db citromnak a leve.
Elkészítése:
1. Megmossuk, megtisztítjuk a pisztrángokat
2. Megsózzuk, megborsózzuk a halakat majd mindegyiket külön-külön egy-egy négyszögletes alumíniumfóliára, helyezzük (akkorára hogy bele lehessen göngyölni a halat), meglocsoljuk a citromlével és megkenegetjük a margarinnal.
3. A halakra és a halak köré pakoljuk a zöldséget, az egészet begöngyöljük az alumíniumfóliába és betesszük a sütőbe (rácsra vagy egy tepsibe hogy nehogy a kifolyó leve összepiszkítsa a sütőt).
4. Közepes előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.

Polip- fasírtok (htapodokeftedesz)

Hozzávalók: 1 kg polip, 3 tojás, 2 vöröshagyma, 1/2 kötés petrezselyemzöld, csipet oregánó, morzsa vagy liszt, amennyit felvesz, só, bors, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
1. Kiengedjük a polipot ha fagyasztott állapotban vásároltuk. Megmossuk, megfordítjuk, majd kitakarítjuk a beleit, a szemeit és a szájából a fogakat. Bő vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Leszűrjük, lehúzzuk a bőrét majd a fehér húsát aprócska darabokra, vágjuk.
2. Az apróra vágott húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, az enyhén felvert tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az oregánót, sózzuk, borsozzuk majd kézzel, összedolgozzuk, mint a fasírt masszát. Annyi lisztet vagy morzsát teszünk hozzá amennyi elégséges, ahhoz hogy jól formálható gombócok legyenek belőle.
3. Olajos kézzel gombócokat formázunk majd forró, bő olajban kisütjük őket, mint a fasírtot.
4. Itatós konyhapírra szedjük, melegen tálaljuk. Fantasztikus előétel UZO-val felszolgálva.

Pisztráng pikáns szószban (pésztrófa szé pikántiki száltsza)

Hozzávalók: 4 tengeri pisztráng, kevés liszt, olaj, só, bors, 5 cikk préselt fokhagyma, 1/4 csésze fehér ecet, 1/2 csésze víz, 1/4 csésze citromlé, 2 kanál rozmaring.
Elkészítése:
1. Lisztbe forgatjuk a halakat és erős tűzön pirosra, sütjük őket. Egymás mellé helyezzük egy tepsire és 5 percet, még betesszük forró sütőbe.
2. Elkészítjük a szószt. Az olajat felhevítjük, beleteszünk körülbelül 2 1/2 kanál lisztet, a fokhagymát, sót, borsot és barna mártást készítünk. Lehúzzuk a tűzről.
3. Az ecetet a borral és a citromlével összekeverjük és lassacskán a mártáshoz, öntjük. Visszatesszük lassú tűzre, és keveregetés közben hagyjuk, hogy összerottyanjanak amíg megköt a szósz. Hozzátesszük a rozmaringot és még 2 percig, főzzük.
4. Melegen tálaljuk, a halakra öntve a szószt.

Paradicsomos garnélarák (gáridész kokkinisztó)

Hozzávalók: 1 kiló tisztított garnélarák, csipet rozmaring, egy kis darabka fahéj (elhagyható), 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva, olívaolaj, egy 25 dekás paradicsomkonzerv, 3-4 szegfűszeg (elhagyható).
Elkészítése:
1. Ha mélyhűtött a rák, akkor egyenesen bele lehet majd zúdítani a lábosba, ha friss, akkor először meg kell mosnunk a rákokat, majd puhulásig főzzük őket sós vízben (körülbelül 10 perc), utána leszűrjük és lehántjuk a "páncéljukat".
2. Egy kevés olajat felhevítünk, mikor forró belezúdítjuk a femixelt paradicsomokat vagy a kész paradicsomlevet, fűszerezzük a megadott fűszerekkel vagy mással, ízlés szerint, és addig rotyogtatjuk, amíg kicsit a leve elfő. Ha a rákot előfőztük, akkor elég, ha pár percet csak összefőzzük a szósszal, ha mélyhűtött, akkor a szósszal együtt főzzük körülbelül 10 percet, míg a rákok megpuhulnak.
3. A lényeg hogy a rák puha legyen és a szósz, pedig ne túl leves.
4. Főtt rizzsel tálaljuk. A képen friss káposztasaláta van hozzá, frissen reszelt murokkal, citromlével és olívaolajjal leöntve.

Lepényhal szezámmaggal (glosszész panarizménész me szuszámi)

Hozzávalók: (4 személyre) 4 lepényhal, 7 leveseskanál szezámmag, só, bors, olívaolaj, édes mustár, csésze tej, 3 kanál liszt.
Elkészítése:
1. Kiengedjük a halakat, ha fagyasztva vannak. Megmossuk őket majd itatós konyhapapírral, megtöröljük, hogy ne maradjanak vizesek. Sózzuk, borsozzuk őket.
2. A tejet egy tálba öntjük, majd beleforgatjuk egyenként a halszeleteket, megfordítva többször őket hogy mindenhol bevonja őket a tej. Ezután megkenjük a halak mindkét oldalát a mustárral. A lisztet összekeverjük a szezámmaggal, lapos tálba tesszük, majd ebbe jól beleforgatjuk a halakat, hogy mindenhol egyenletesen beborítsa őket a bunda.
3. A bebundázott halakat legalább fél órára a hűtőbe, tesszük, hogy a panír megszikkadjon rajtuk.
4. Bő olajban kisütjük. Megsüthetjük őket grillen is, de akkor jól be kell locsolni őket olajjal, mert a húsuk nagyon kiszárad és ráragadnak a grillre. Melegen tálaljuk megszórva friss, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és citromszeletekkel körítve. Találnak hozzá a főtt füvek (eperparéj, gyermekláncfű zöldje, stb.)