2010. márc. 1.

Lazac kapormártással

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 ek olaj, 5 dkg vaj, 1 cs. Kapor, ecet, só.
Elkészítése: A halat ecetes vízben olvasszuk ki. Lecsurgatva besózzuk. Olajozott tűzálló tálban 15 percre a sütőben közepes hőmérsékleten sütjük. A tejfölt kikeverjük a tojással, beletesszük az apróra vágott kaprot, és a halra öntjük. A tetejére vajdarabkákat teszünk és a sütőben alaposan, átforrósítjuk.

Sajtos sült lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 8 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió, citromlé, só.
Elkészítése: A halat felszeleteljük, megsózzuk, és citromlével megcsepegtetjük. A vajjal kikent tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc alatt.) Közben elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve felfőzzük. (Besamell mártás.). A tűzről levéve beletesszük a sajt felét, a tojássárgáját és a sült hal levét. Belekeverjük a fűszereket, és a halra öntjük. A sajt maradék felét a tetejére szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

Sörben sült lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 1 pohár sör, (hal) ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, só.
Elkészítése: A vajban hirtelen átsütjük a halszeleteket, majd a sört ráöntjük. Ételízesítővel megszórjuk, a fokhagymát (egyben!) beletesszük. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Kivesszük belőle a fokhagymát. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, és a halra öntjük. Átmelegítjük, de már nem forraljuk.
Pirított burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Paradicsomos lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 3 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 1 pohár fehérbor, rozmaring, citromlé, só.
Elkészítése: A halszeleteket citromlével meglocsoljuk és 1 órán át állni, hagyjuk. Leitatjuk róla a citromlevet. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük a szeleteket, és ráöntjük a következő mártást.
Mártás: A forró olajba tesszük a tört fokhagymát, a karikára vágott paradicsomot, a fűszereket. Leöntjük a borral, és 10 percig forraljuk, majd átpasszírozzuk. A mártással leöntött halszeletek tetejére vajdarabkákat teszünk és forró sütőben 15 percig, sütjük.

Szalonnás lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só.
Elkészítése: A halat felszeleteljük. A szalonnát vékonyra szeleteljük, és mindegyikre 1-1 halszeletet teszünk. Feltekerjük úgy, hogy a szalonna legyen kívül. Megtűzzük a tekercseket. Tűzálló tálban ropogósra sütjük. A tekercseket kivesszük, és a megmaradt zsiradékot a tejföllel elkeverjük. A húsokat visszatéve átmelegítjük, de nem forraljuk.

Zabpehely-süti

Hozzávalók: 1 1/2 dl liszt, 1/2 tk. sütőpor, késhegy só, 2 1/2 dl farincukor, 4 dl zabpehely, 1 dl vágott dió v. mogyoró, 1 dl vágott főzőcsokoládé, 1 tk. vaníliás cukor, 1 dl olaj, 1/2 dl víz.
Elkészítése: A lisztet, sütőport, sót, farincukrot, zabpelyhet, diót, csokit és vaníliás cukrot egy tálban összekeverni, hozzáadni az olajat és vizet, összekeverni. Egy mikro-lapra kanállal kb. 5 cm távolságra csomókat tenni a tésztából (sülés közben kiterülnek) Kb. 1/2 percig teljes hatásfokon sütni, amíg a tészta kiterül. Hagyni, pihenni 1- 11/2 percet, utána rácsra tenni és hagyni, kihűlni.

Tanyasi tarhonyás hús...

Hozzávalók: 6o dkg sertéshús, 15 dkg tarhonya, 4o dkg burgonya, 12 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg paradicsom, 4 ek. Olaj, pirospaprika, só.
Elkészítése: Az olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, azonnal felengedjük kevés vízzel, majd amikor zsírjára pirult, beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, fedővel letakarva pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd amikor a hús már majdnem puha, az előzőleg kevés olajon megpirított tarhonyát és a kockára vágott burgonyát is beletesszük. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy egyujjnyira ellepje, majd fedő alatt készre pároljuk.