2010. okt. 29.

Brassói csirkezuza

Hozzávalók: 50 dkg csirkezuza, 60 dkg főtt burgonya, 0.8 dl olaj, 12 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, törött bors, so.
Elkészítése: A megtisztitott megmosott csirkezuzát sozott vizben puhára főzzük és leszürjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztitjuk és karikára vágjuk. Serpenyőben felhevitjük az olajat, az aprora vágott vöröshagymát üvegesre piritjuk, hozzáadjuk a zuzott fokhagymát és a zuzát. Sóval törött borssal, petrezselyemmel izesitjük és 1-2 percig piritjuk. Ekkor beletesszük a burgonyát, ügyelve arra, hogy ne törjön, pirosra piritjuk. Savanyusággal tálaljuk.

Borban pácolt máj roston sütve

Hozzávalók: 600 g sertésmáj, 3 dl száraz fehérbor, 10 g fokhagyma, őrőlt majoránna,
Elkészítése: A májat felszeleteljük. A borba beletesszük a szétzúzott fokhagymát és a majoránnát, majd ebben a páclében a májat 6-8 órán át jégszekrényben érleljük. A lecsepegtetett májszeleteket átforrósított bordázott öntöttvas lapon vagy rostélyon, faszénparázs felett rostélyon, vagy teflonserpenyoben egyéb hoforrás felett megsütjük. Az elkészült májat csak a tányéron sózzuk meg. Paprika-paradicsom salátát és mustárt adjunk hozzá.

Kacsamáj steak

Hozzávalók: Kacsamáj, annyi szelet bacon-szalonna, ahány májdarabod van
Lehetőleg vas-serpenyő, de ha nincs más is jó gondolom.
Elkészítése: Begöngyölöd a májdarabokat 1-1 baconszalonnába és a forró serpenyőben többször forgatva átsütöd. Itt is tűvel nézed, hogy mikor kész. Krumplipürét, aszaltszilvakompótot, vagy almakompótot, esetleg ecetes szilvát fokhagymával töltve kínálsz hozzá. Mi ezt ettünk Szilveszterkor a barátnőméknél (igaz libamájból, de kacsamájból bizonyosan legalább olyan jó) és valami fenomenálisan finom volt.

Zsírban sült máj

Hozzávalók: 20-25 dg libazsir, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, kacsamáj
Elkészítése: A tejbe beleteszed a felszeletelt fokhagymát és a kacsamájat. 1-2 órát hagyod állni benne. Utána felforrósítod a libazsírt, óvatosan beleeresztred a kacsamájakat, - vigyázz, mert spriccelhet -, 3-4 percig nagy lángon sütöd, megforgatod, és amikor már pirosas mindkét fele, akkor kislángra teszed és még 8-10 percig sütöd. Ennyi idő alatt feltehetően átsül. Szúrd meg hústűvel, ha nem ereszt levet kész. Tedd egy kisebb jénaiba, öntsd rá a zsírját, lehetőleg fedje be a zsír a májat, akkor sokáig eláll, majd tedd be a hűtőbe. Újhagymával, friss ropogós kenyérrel 10 ujjatokat fogjátok nyalogatni utána.