2011. ápr. 7.

Natur báránygerinc

Elkészítése: Végy báránygerincet személyenként három szeletkét, mert ez igazából nem szelet, csak szeletke. Jobb, ha szembesülsz a hentesnél velük. És ha nagyobbacskák, hát dönts 80 deka kotlett mellett. Ez az álnevük a gerincszeleteknek. Mindenképpen a vajat/margarint kedveli a friss bárány. Tehát 6 deka vajat/margarint megmelegítesz serpenyőben, és a megborsozott, de még nem sózott, kés fokával megütögetett hússzeleteket a zsiradékon mindkét oldalukon pirosra sütöd. (Azért ajánlom a kés fokát, mert a húsklopfolóval papírvékonyra varázsolod, bármilyen kissé is veselkedsz neki.) Tálra teszed a húst, gyengén megsózod mindkét oldalán és spenóttal, vagy csak krumplipürével adod asztalra.

Húsvéti báránysült

Hozzávalók: (a báránysülthöz): 80 dkg báránycomb vagy lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 szelet zeller, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg olaj, fél teáskanál étkezési keményítő, 1/2 babérlevél, egy csipetnyi kakukkfű, apróra vágott petrezselyem a megszóráshoz.
Előkészítése: A hagymát meghámozzuk, és karikára vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk; a répát és a zellert megmossuk, megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk; a húst kicsontozzuk, megtisztítjuk, megmossuk, szalvétával leitatjuk, konyhai zsineggel összekötözzük, hogy a sütésnél egyben maradjon, majd sózzuk, borsozzuk és az elkapart fokhagymával, bedörzsöljük. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a húst körös-körül szép barnára, elősütjük; kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a hagymát és a répaféléket, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd visszatesszük bele a húst, és kevés vízzel felöntjük.
Elkészítése: Az így előkészített sültet előmelegített sütőben 220 C-on addig sütjük, miközben a saját szaftjával néha-néha meglocsoljuk, míg egy tűvel megszúrva a húsból vízszerű csepp nem jön elő; szükség esetén még egy kis vizet öntünk a sült alá. Ha megsült, kivesszük a húst, és melegen tartjuk. Ezután a zöldséget keményítővel megszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy közepes sűrűségű szószt kapjunk, amit beforralunk és áttörünk. Ekkor a zsineget eltávolítjuk a húsról, felszeleteljük, és tálra téve leöntjük a mártással. Végezetül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Ehhez a pompás báránysülthöz köretként "Mornay"-burgonyát kínálunk.
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 kis fej hagyma, egy csipetnyi szerecsendió, kakukkfű, só és fehér bors, 1 tojás sárgája, egy evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 dkg vaj, további reszelt parmezán a hintéshez, valamint vajdarabkák a tetejére
Előkészítése: A tejet a hagymával, szerecsendióval, kakukkfűvel, sóval és borssal felforraljuk, egy kicsit hagyjuk állni, majd leszűrjük. 2 dkg lisztet 2 dkg vajon megfuttatunk anélkül, hogy megpirítanánk. A tejjel felöntjük, addig főzzük állandóan kevergetve, míg besűrűsödik, majd kihűtjük. 1 tojás sárgáját 1 dkg vajjal és egy evőkanál parmezán sajttal összekeverünk, szitán áttörünk. A burgonyát megmossuk és héjában, sós vízben nem túl puhára főzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és kisujjnyi vastag szeletekre, vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomkodjuk.
Elkészítése: A burgonyaszeleteket összekeverjük a petrezselyemmel és a fokhagymával és egy tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük a mártással, parmezán sajttal meghintjük majd vajdarabkákat a tetejére téve nagyon forró sütőben, addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején.
Ez a mennyiség 6 adagot ad ki. 1 adag energiatartalma: 340 kcal = 1425 kJoule

Gombás bárányszeletek sütőben

Hozzávalók: 4 személyre: 8 szelet bárányborda, 5 dkg vaj, 10 dkg szeletekre vágott gomba, 1 ek liszt, 1 dl víz, 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors.
A mártáshoz: 1 ek liszt, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 dl tejföl vagy főzőtejszín, 1 tojás sárgája, 7 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi reszelt szerecsendió.
Elkészítése: A bárányszeleteket enyhén sózzuk és borsozzuk meg. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, és mindkét oldalukon süssük pirosra. Vajazzunk ki egy tűálló tálat és rakjuk bele a szeleteket. A serpenyőben maradt vajon pároljuk meg a gombát, ízesítsük kevés sóval, borssal, petrezselyemmel. Szórjuk bele a kanál lisztet, öntsünk rá egy kevés vizet és főzzük sűrűre.
Készítsük el a mártást: A vajat forrósítsuk meg egy kis lábasban. Tegyük hozzá a lisztet és folytonos keverés mellett habzásig, hevítsük. A tűzről levéve sózzuk és továbbra is folytonosan kevergetve, lassan eresszük fel a tejjel. Tegyük vissza a tűzre, szerecsendióval ízesítsük és főzzük sűrűre. A tejfölben vagy tejszínben dolgozzuk el a tojássárgáját és a tűzről lehúzott mártásban, keverjük el.
Vigyázzunk, a mártást nem lehet magára hagyni, egyfolytában keverni kell.
A gombás szószt kenjük a hússzeletekre, és a mártással öntsük le. Közepes hőmérsékletű sütőben süssük ropogósra.

Fokhagymás báránysült

Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 10 g só, 5 g fokhagyma, 400 g törökparadicsom, 1 dl olaj, 1 cs. Petrezselyemzöld.
Elkészítése: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük, a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel, majd éles kés hegyével réseket vágunk a bárányhúsba, és beletoljuk az előkészítet fokhagymagerezdeket. A bárányhúst tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük a cikkekre vágott törökparadicsomot. Meglocsoljuk az olajjal, majd középmeleg sütőben - gyakori locsolgatás mellett - megsütjük. Közben a bárányhúst a törökparadicsommal együtt megforgatjuk. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, majd feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, aztán ráhalmozzuk a vele együtt elkészített törökparadicsomot. Az egészet saját levével meglocsoljuk.

Citromos bárányhús

Görög recept
Hozzávalók: 800 g bárányhús, só, bors, frissen őrölt feketebors, 150 g vaj, 2 citrom leve, 5 ek. Olívaolaj, 500 g apró burgonya.
Elkészítése: A húst vágjuk nagy darabokra. Fűszerezzük sóval, borssal. Forrósítsunk vajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a húst. Öntsük rá a citromlevet, és 1 percre takarjuk le az edényt. Öntsünk rá 1/4 l vizet, és főzzük a húst lefedve, közepes hőfokon 1 órát. A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, és süssük pirosra a burgonyát. Adjuk a burgonyát a húshoz, ha szükséges, öntsünk még hozzá kevés vizet. Főzzük az ételt lefedve kb. 1 órát. Végül fűszerezzük sóval, borssal. Paradicsomsalátával kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 órát vesz igénybe. - Gondolom a sütés nélkül -
Egy adag: Kb. 980 kcal

Birkaragu

Hozzávalók: 60 dkg birka lapocka, 50 dkg burgonya, 10 dkg gomba, 1 közepes nagyságú hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy sárgarépa, 10 dkg császárhús, 1 evőkanál olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor.
Elkészítése: A kb. 3x3 cm-es darabokra vágott húst az olajon az apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal puhára pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott császárhúst. Tovább sütjük 10 percig. Beletesszük a szeletekre vágott gombát, a karikára vágott sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadunk 1 evőkanál pirospaprikát (aki szereti erőset), 1-1 késhegynyit a fűszerekből, 2 kávéskanál sót. Felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Belerakjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Ha kell, még fűszerezzük, és készre főzzük. Olyan legyen mint egy sűrű leves. Tálalás: friss, fehér kenyérrel és vörösborral kínáljuk, mélytányérban.

Birkapörkölt

Hozzávalók: 1500 g csontos birkahús, 1 dl olaj, 200 g vöröshagyma, 15 g édes-nemes fűszerpaprika, 10 g só, 5 g fokhagyma, 150 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 50 g hegyes zöldpaprika, 2 dl vörösbor (kadarka).
Elkészítése: A birkahúst kicsontozzuk, majd nagyobb kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk. Az olajat bográcsban felhevítjük, aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és azonnal beletesszük a kockákra vágott birkahúst és a csontokat. Átkeverjük, és fedő alatt lassan pároljuk. Saját rövid levében pároljuk, közben hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a sót és a karikákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Jól összekeverjük és fedő alatt, lassan tovább főzzük. Vizet nem szabad hozzáadni, saját levében kell készre párolni. Miután a birkahús puhulni kezd, tilos megkeverni, mert a hús összetörik. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort, és készre pároljuk.

Birkapaprikás

Hozzávalók: 1500 g csontos birkahús, 1 db tisztított birkafej, 1 db tisztított birkanyelv, 1 db tisztított birkaszív, 100 g zsír, 200 g vöröshagyma, 15 g édes-nemes fűszerpaprika, 10 g só, 5 g fokhagyma, 150 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 50 g hegyes zöldpaprika.
Elkészítése: A birkahúst kicsontozzuk, a megtisztított belsőségekkel együtt nagyobb kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk. A bográcsot gondosan kikenjük zsírral, majd rétegezve belerakjuk a birkacsontot, a birkahúst, a belsőségeket és végül a birkafejet. Minden rétegre arányosan rakunk a vöröshagymából, a zöldpaprikából és a paradicsomból. Meghintjük sóval, rászórjuk a fűszerpaprikát és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a rétegezett hozzávalókat, majd fedő alatt lassan főzzük. A birkapaprikást - igen lassan - addig kell főzni, amíg a megkóstolt lé szinte a szájpadlásunkhoz ragasztja a nyelvünket. Ez legalább 4-5 órás szertartásszerű tevékenység. A birkapaprikást nem szabad megkeverni, mert a hús, és a többi alkotóelem összetörik. A bográcsot csak forgatni szabad. A birkapaprikáshoz friss kenyeret vagy tarhonyát, esetleg sós burgonyát kínálunk.

Bárány szűz sült-szeletek

Hozzávalók: (8 személyre): 8 szelet bárányszűz, 1 kis csomó kakukkfű, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 egész citrom, só, bors, ízlés szerint.
Elkészítése: A kakukkfű levélkéit letépkedjük, de nem aprítjuk össze. A fokhagymát finomra vágjuk. E két anyagot az olajjal jól elkeverjük. A hússzeleteket mindkét oldalon borsozzuk, és az olajkeverék felével megkenve hidegen tartjuk az elkészítésig. Pihentetés után a húsokat sózzuk és hevített roston 2-3 percig sütjük mindkét oldalon. A húsoknak rózsaszínűeknek kell maradniuk. A citrom héját lereszeljük, és a maradék olajjal elkeverve tálaláskor a húst megkenjük vele.
Elkészítési idő: 15 perc (plusz, pihentetési idő: 1-2 óra)
Egy adag: 1013 kJ / 242 kcal
Ajánlott ital: Somlói furmint

Báránysült

Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 10 g só, 100 g sárgarépa, 80 g gyökér, 60 g zellergumó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 100 g póréhagyma
Elkészítése: A zöldségféléket és a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ezután tepsibe tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket és a póréhagymát. Meglocsoljuk az olajjal, majd közép meleg sütőben - gyakori locsolgatással - megsütjük. Közben a zöldségeket és a póréhagymát együtt megforgatjuk a bárányhússal. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, majd feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldséget. Az egészet saját levével meglocsoljuk.

Bárányragu

Hozzávalók: 80 dkg bárányhús (lapocka vagy tarja), 10 dkg zsíros szalonna, 20 dkg főtt fehér bab (lehet konzerv), 10-15 apró mogyoró vagy gyöngyhagyma, 2 ek olívaolaj, 1 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 ek liszt, 1 ek apróra vágott petrezselyem vagy 1 kk. szárított, 1,5 dl száraz fehérbor, só, bors.
Elkészítése: A szalonnát vágjuk nem túl apró kockákra, a hagymákat hámozzuk meg. A szalonnát közepes lángon kissé olvasszuk meg az olajban, adjuk hozzá az egész hagymákat és kb. 5 percig pirítsuk. A szalonnakockákat és a hagymát szedjük ki, csepegtessük le és tegyük félre. A húst vágjuk kb. fél dekás kockákra. A hagymás szalonna visszamaradt levében olvasszuk fel a vajat, és a húst állandó forgatás mellett pirítsuk meg. Ha megsült szórjuk meg a liszttel, és öntsük fel a borral. Adjuk hozzá a babérlevelet és az egész fokhagyma gerezdeket, és alacsony hőfokon pároljuk tovább kb. 30-40 percig. Szedjük ki a fokhagymát és a babérlevelet, adjuk hozzá a szalonnakockákat és a hagymákat és pároljuk tovább, amíg a hagyma félpuha lesz. Adjuk hozzá az előfőzött babot, melegítsük fel majd fűszerezzük erőteljesen sóval, borssal és petrezselyemmel.

Báránypörkölt

Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 0,6 dl olaj, 100 g vöröshagyma, 10 g fűszerpaprika, 8 g só, 80 g zöldpaprika, 30 g paradicsom, 240 g laskatészta
Elkészítése: A kicsontozott bárányhúst kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, és a paradicsomot finomra vágjuk. Lábasban olajat forrósítunk, amelyben a vöröshagymát gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst és a báránycsontokat. Megsózzuk és gyakori kevergetés mellett, fedő alatt lassan pároljuk. Közben hozzáadjuk az előkészített zöldpaprikát, és paradicsomot. Ha az étel zsírjára pirult, beleszórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt - néhányszor megkeverve - készre pároljuk. Akkor az igazi, ha a leve sűrű, bársonyos, színe élénkpiros. A pörkölthöz frissen kifőzött, forró laskatésztát adunk.

Báránypaprikás

Hozzávalók: 600 g csontos bárányhús, 100 g báránymáj,100 g báránynyelv, 0,6 dl olaj, 80 g vöröshagyma, 8 g fűszerpaprika, 80 g zöldpaprika, 8 g só, 30 g paradicsom, 2 dl tejföl
Elkészítése: A báránynyelvet forró vízben egyszer felforraljuk, majd lehűtjük, és lehúzzuk a bőrét. A kicsontozott bárányhúst - a báránymájjal, és a báránynyelvvel együtt - egyenletes kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot pedig finomra vágjuk. A továbbiakban a báránypörköltnél ismertetett módon járunk el. Amikor elkészítettük a bárány pörköltet, a pörkölt léből kiszedjük a bárányhúst, a csontokat és a belsőségeket. A tejfölt a liszttel és kb. 1 dl hideg vízzel simára keverjük. Ezzel behabarjuk a pörköltlét, és lassan kiforraljuk. Ha a paprikásmártás elkészült, szitán leszűrjük, áttörjük, majd újra kiforraljuk. Ezután visszarakjuk a kiemelt anyagokat, és gyorsan összeforraljuk. Adhatjuk laskatésztával, galuskával, vagy kapros túrógombóccal.

Bárányhús indiai módon "Malai Korma"

Hozzávalók: (6 személyre): 1.5 kg bárány színhús (lapocka vagy comb), 2 pohár joghurt, 0.5 kg paradicsom, 1.5 kg kelvirág, 75 dkg sárgarépa, 2 kávéskanál kardamom, 2 kávéskanál koriandermag, 1 kávéskanál, őrölt kurkuma, 2 kávéskanál őrölt bors, 6 evőkanál olaj, 0.5 kávéskanál chilipor, 5 dkg vaj, 1 egész citrom, só ízlés szerint.
A körethez: 30 dkg rizs (lehetőleg basmati rizs), 5 dkg vaj, só, korianderlevél a díszítéshez.
Elkészítése: A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A joghurtot a fűszerek felével, és fél citrom levével habverővel simára keverjük. Ezt a páclevet a kockázott húsra öntjük, az egészet 1-2 napra a hűtőben tartjuk. Elkészítéskor egy edényben a meghámozott, negyedelt paradicsomot az olajban pároljuk, majd a húst hozzátesszük, és lefedve tovább puhítjuk. Amikor a hús félig megpuhult, a megmaradt páclevet a fűszerekkel és a maradék fél citrom levével kiegészítve a húsra öntjük. Kevés vizet is önthetünk hozzá. Lefedve készre főzzük. Közben a sárgarépákat megtisztítjuk, rézsút fél cm-es szeletekre vágjuk. A megmosott kelvirágot rózsáira szedjük. Fél liter enyhén sós vizet felforralunk. A zöldségeket beletéve közepes tűzön 10-15 percig inkább pároljuk, mint főzzük. Ha kész, lecsöpögtetjük, előmelegített edényben tálaljuk, néhány darab zöldséget dísznek a húsos tálra helyezünk. Olvasztott vajjal megcsöpögtetjük. A rizst hideg vízzel addig mossuk, míg a víz tiszta lesz. Egy edényben a vajat felolvasztjuk, a rizst kis ideig forrósítjuk, majd 6 dl vízzel felöntjük, felforraljuk, jól átkeverjük. Az edényt lefedjük, a hőt elzárjuk alatta. A rizs a maradék hővel elkészül, közben a vizet magába szívja. Koriander vagy petrezselyem levelével díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag: 2868 kJ / 685 kcal
Ajánlott ital: Egri olaszrizling

Báránygerinc sütve

Hozzávalók: 1200 g báránygerinc, 12 g só, 1 db citrom, 60 g vöröshagyma, 4 g fokhagyma, 3 g rozmaring, 0,3 dl olaj, 1 cs petrezselyemzöld, 1 cs. zellerzöld
Elkészítése: A zeller- és petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a rozmaringot összemorzsoljuk, és összekeverjük a finomra vágott anyagokkal. A megtisztított báránygerincet besózzuk, olajjal bekenjük, majd alaposan bedörzsöljük a finomra vágott anyagok keverékével. Ezután egy éjszakára - zsírpapírral letakarva - hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a fűszerkeverék íz- és illathatása jobban érvényesüljön. A báránygerincet olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Mellérakjuk a szeletekre vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Közép-meleg, sütőben - gyakori locsolgatás mellett - megsütjük. A gerinccsont két oldaláról a húst lefejtjük, felszeleteljük és visszahelyezzük a gerinccsontra. Saját levével, melyben benne van a ropogósra sült vöröshagyma és a fokhagyma, jól meglocsoljuk. A gerinc mellé régi burgonyából készített burgonyapürét és citromcikkeket tálalunk.

Báránygerinc finomfüvekkel

Hozzávalók: 1200 g báránygerinc, 12 g só, 1 db citrom, 60 g vöröshagyma, 3 g lestyán, 3 g turbolya, 3 g izsóp, 3 g oregánó, 3 g rozmaring, 0,3 dl olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. zellerzöld
Elkészítése: A vöröshagymát, a zeller- és petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A többi szárított fűszernövényt összemorzsoljuk, majd összekeverjük a finomra vágott anyagokkal. A gondosan megtisztított báránygerincet besózzuk, bekenjük az olajjal, majd alaposan bedörzsöljük a finomfüves keverékkel. Ezután legalább egy éjszakára - zsírpapírral letakarva - hűtőszekrénybe helyezzük. Így a fűszerkeverék íz- és illathatása jobban érvényesül. A báránygerincet olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és gyakori locsolgatással készre sütjük. Aztán a gerinccsont két oldaláról a húst lefejtjük, felszeleteljük és visszahelyezzük a gerinccsontra. Saját levével jól meglocsoljuk. A gerinc mellé gombás rizst és citromcikkeket helyezünk.
Finomfüves keveréket más alapanyagokból is készíthetünk.

Báránylábszár

Hozzávalók: négy személyre: 4 báránylábszár, 500 g gumós zöldség (répa, póréhagyma, hagyma), fél csokor kakukkfű, 1 üveg vörösbor, 2 l erőleves, 1 csokor bazsalikom, 2 paradicsom.
Elkészítése: A megfűszerezett báránylábszárakat minden oldalukon barnára pirítjuk. A húst félretesszük, ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a zöldséget. A bárányt visszahelyezzük a zöldségek mellé, felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet és az erőlevest. Felforraljuk, majd áttesszük a sütőbe és kb. másfél óra alatt puhára sütjük. Amikor kész, a combokat kivesszük a léből, lecsöpögtetjük, a tálat bent hagyjuk a sütőben, amíg a mártás el nem forrja a levét és el nem éri a megfelelő sűrűséget. Minden tányérra egy-egy lábszárat helyezünk, vajjal és tejszínnel összetört burgonyapürével tálaljuk. A paradicsomot kis kockákra vágjuk, a bazsalikommal együtt hozzáadjuk a mártáshoz, és a sült húsra öntjük.