2011. ápr. 7.

Húsvéti báránysült

Hozzávalók: (a báránysülthöz): 80 dkg báránycomb vagy lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 szelet zeller, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg olaj, fél teáskanál étkezési keményítő, 1/2 babérlevél, egy csipetnyi kakukkfű, apróra vágott petrezselyem a megszóráshoz.
Előkészítése: A hagymát meghámozzuk, és karikára vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk; a répát és a zellert megmossuk, megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk; a húst kicsontozzuk, megtisztítjuk, megmossuk, szalvétával leitatjuk, konyhai zsineggel összekötözzük, hogy a sütésnél egyben maradjon, majd sózzuk, borsozzuk és az elkapart fokhagymával, bedörzsöljük. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a húst körös-körül szép barnára, elősütjük; kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a hagymát és a répaféléket, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd visszatesszük bele a húst, és kevés vízzel felöntjük.
Elkészítése: Az így előkészített sültet előmelegített sütőben 220 C-on addig sütjük, miközben a saját szaftjával néha-néha meglocsoljuk, míg egy tűvel megszúrva a húsból vízszerű csepp nem jön elő; szükség esetén még egy kis vizet öntünk a sült alá. Ha megsült, kivesszük a húst, és melegen tartjuk. Ezután a zöldséget keményítővel megszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy közepes sűrűségű szószt kapjunk, amit beforralunk és áttörünk. Ekkor a zsineget eltávolítjuk a húsról, felszeleteljük, és tálra téve leöntjük a mártással. Végezetül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Ehhez a pompás báránysülthöz köretként "Mornay"-burgonyát kínálunk.
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 kis fej hagyma, egy csipetnyi szerecsendió, kakukkfű, só és fehér bors, 1 tojás sárgája, egy evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 dkg vaj, további reszelt parmezán a hintéshez, valamint vajdarabkák a tetejére
Előkészítése: A tejet a hagymával, szerecsendióval, kakukkfűvel, sóval és borssal felforraljuk, egy kicsit hagyjuk állni, majd leszűrjük. 2 dkg lisztet 2 dkg vajon megfuttatunk anélkül, hogy megpirítanánk. A tejjel felöntjük, addig főzzük állandóan kevergetve, míg besűrűsödik, majd kihűtjük. 1 tojás sárgáját 1 dkg vajjal és egy evőkanál parmezán sajttal összekeverünk, szitán áttörünk. A burgonyát megmossuk és héjában, sós vízben nem túl puhára főzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és kisujjnyi vastag szeletekre, vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomkodjuk.
Elkészítése: A burgonyaszeleteket összekeverjük a petrezselyemmel és a fokhagymával és egy tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük a mártással, parmezán sajttal meghintjük majd vajdarabkákat a tetejére téve nagyon forró sütőben, addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején.
Ez a mennyiség 6 adagot ad ki. 1 adag energiatartalma: 340 kcal = 1425 kJoule

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése