Hozzávalók: 1500 g csontos birkahús, 1 db tisztított birkafej, 1 db tisztított birkanyelv, 1 db tisztított birkaszív, 100 g zsír, 200 g vöröshagyma, 15 g édes-nemes fűszerpaprika, 10 g só, 5 g fokhagyma, 150 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 50 g hegyes zöldpaprika.
Elkészítése: A birkahúst kicsontozzuk, a megtisztított belsőségekkel együtt nagyobb kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk. A bográcsot gondosan kikenjük zsírral, majd rétegezve belerakjuk a birkacsontot, a birkahúst, a belsőségeket és végül a birkafejet. Minden rétegre arányosan rakunk a vöröshagymából, a zöldpaprikából és a paradicsomból. Meghintjük sóval, rászórjuk a fűszerpaprikát és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a rétegezett hozzávalókat, majd fedő alatt lassan főzzük. A birkapaprikást - igen lassan - addig kell főzni, amíg a megkóstolt lé szinte a szájpadlásunkhoz ragasztja a nyelvünket. Ez legalább 4-5 órás szertartásszerű tevékenység. A birkapaprikást nem szabad megkeverni, mert a hús, és a többi alkotóelem összetörik. A bográcsot csak forgatni szabad. A birkapaprikáshoz friss kenyeret vagy tarhonyát, esetleg sós burgonyát kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése