Hozzávalók: (6 személyre): 1.5 kg bárány színhús (lapocka vagy comb), 2 pohár joghurt, 0.5 kg paradicsom, 1.5 kg kelvirág, 75 dkg sárgarépa, 2 kávéskanál kardamom, 2 kávéskanál koriandermag, 1 kávéskanál, őrölt kurkuma, 2 kávéskanál őrölt bors, 6 evőkanál olaj, 0.5 kávéskanál chilipor, 5 dkg vaj, 1 egész citrom, só ízlés szerint.
A körethez: 30 dkg rizs (lehetőleg basmati rizs), 5 dkg vaj, só, korianderlevél a díszítéshez.
Elkészítése: A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A joghurtot a fűszerek felével, és fél citrom levével habverővel simára keverjük. Ezt a páclevet a kockázott húsra öntjük, az egészet 1-2 napra a hűtőben tartjuk. Elkészítéskor egy edényben a meghámozott, negyedelt paradicsomot az olajban pároljuk, majd a húst hozzátesszük, és lefedve tovább puhítjuk. Amikor a hús félig megpuhult, a megmaradt páclevet a fűszerekkel és a maradék fél citrom levével kiegészítve a húsra öntjük. Kevés vizet is önthetünk hozzá. Lefedve készre főzzük. Közben a sárgarépákat megtisztítjuk, rézsút fél cm-es szeletekre vágjuk. A megmosott kelvirágot rózsáira szedjük. Fél liter enyhén sós vizet felforralunk. A zöldségeket beletéve közepes tűzön 10-15 percig inkább pároljuk, mint főzzük. Ha kész, lecsöpögtetjük, előmelegített edényben tálaljuk, néhány darab zöldséget dísznek a húsos tálra helyezünk. Olvasztott vajjal megcsöpögtetjük. A rizst hideg vízzel addig mossuk, míg a víz tiszta lesz. Egy edényben a vajat felolvasztjuk, a rizst kis ideig forrósítjuk, majd 6 dl vízzel felöntjük, felforraljuk, jól átkeverjük. Az edényt lefedjük, a hőt elzárjuk alatta. A rizs a maradék hővel elkészül, közben a vizet magába szívja. Koriander vagy petrezselyem levelével díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag: 2868 kJ / 685 kcal
Ajánlott ital: Egri olaszrizling
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése