2011. jún. 6.

Narancsos répa kéjk (karotkéjk me portokáli)

Hozzávalók: 6 tojás, 2 csésze cukor, 2 csésze liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 csésze olaj, 1 csésze reszelt sárgarépa, 1 kávéscsésze likőr (Grand Marnier), 1 narancsnak a reszelt héja.
Elkészítése: A tojásokat a cukorral mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc). Hozzátesszük az olajat lassacskán csorgatva. A sütőporral összekevert lisztet lassacskán adagoljuk, közben tovább keverünk, adagoljuk a narancshéjat, a répát és a likőrt és még pár percig kavarjuk hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen. Vigyázzunk a massza megfelelő sűrűségű legyen, ha túl híg még keverünk hozzá lisztet, hogy még folyó de sűrű tésztát kapjunk. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van.  Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük, és födetlenül hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad.

Narancsos kéjk mazsolával (kéjk me portokáli ke sztáfidész)

Hozzávalók: 6 tojás, 2 csésze cukor, 2 1/2 csésze liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csésze étolaj, 1 csésze fekete, szárított mazsola, 2 narancsnak a héja lereszelve, 2 narancsnak a leve.
Elkészítése:
1. A cukorral a tojásokat a mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc).
2. Hozzátesszük lassacskán az olajat, jól összekavarjuk, majd a mazsolát, a narancslevet, a narancshéjat és a sütőporos lisztet ügyelve hogy annyi liszt legyen amitől még folyós de sűrű masszát kapjunk. Tovább keverjük még pár percig.
3. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van.
4. Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad.

Narancsos kéjk dióval (kéjk me portokáli ke káridja)

Hozzávalók: 3/4 csomag margarin (a 250 gr-os csomagolásból), 1 csésze cukor, 3 tojás, 2 csésze liszt, 1 kiskanál sütőpor, 3 kanál konyak, 4 kanál tört dió, fél narancsnak a leve, fél narancsnak a héja apróra (kockára) vágva, narancslekvár.
Elkészítése:
1. A margarint szobahőmérsékleten hagyjuk megolvadni, vagy kis edényben megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A cukorral mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc).
2. Hozzátesszük a tojásokat, jól összekavarjuk, majd a konyakot, a narancslevet és a narancshéjat. Tovább keverjük.
3. A sütőporral összekevert lisztet lassacskán adagoljuk, közben tovább keverünk. A végén hozzáadjuk a tört diót is és még pár percig, kavarjuk, hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen.
4. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van.
5. Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük és megkenjük narancslekvárral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
6. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad.

Mazsolás kéjk (kéjk me sztáfidesz)

Hozzávalók: 6 tojás, 2 csésze cukor, 2 csésze liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 csésze olaj, 1 csésze mazsola, 2 kiskanál szegfűpor-fahéjpor, 1 csésze tej, narancs reszelék.
Elkészítése: A tojásokat a cukorral mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc). Hozzátesszük az olajat lassacskán csorgatva. A sütőporral, fahéj és szegfűszegporral összekevert lisztet lassacskán adagoljuk, közben tovább keverünk, adagoljuk a mazsolát, a narancsreszeléket, a tejet és még pár percig kavarjuk, hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen. Vigyázzunk a massza megfelelő sűrűségű legyen, ha túl híg még keverünk hozzá lisztet, hogy még folyó de sűrű tésztát kapjunk. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van.  Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük, és födetlenül hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad.

Kuluri Szmirnából (kulurákia szmirnéotiká)

(90-100 darabhoz)
Hozzávalók: 2 kg liszt, 9 kávéskanál sütőpor, 3 csésze cukor, 12 tojás, 3 1/2 csésze olvasztott margarin, 1 csésze langyos tej, 6 vaníliapor, 2 tojássárga vízzel elkavarva, mokkáskanál só.
Elkészítése:
1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a margarint.
2. A lisztet átszitáljuk, a felébe kavarjuk a sütőport és a vaníliákat, a közepébe lyukat képezünk, majd ebbe beleöntjük a tojásos masszát és a szobahőmérsékletű tejet, majd a lisztet finoman beledolgozzuk. Utána hozzáadjuk a többi lisztet, annyit hogy sima, nem folyós, jól formálható masszánk legyen (mint a pogácsánál).
3. Kis ujj hosszúságú rudacskákat formálunk majd tetszés szerint kétfonatú, háromfonatú vagy egyszerűen csak karika alakú kulurikat készítünk. Kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe helyezzük őket nem túl szorosan egymás mellé és 200 fokon 20 perc alatt, kisütjük.

Kuluri Szantoriniből, töltött (gemisztá kulurákia ápo tin szántorini)

Hozzávalók: A tésztához 1/2 kg vaj, szezámmag, 1/2 kg cukor, 7 tojás, 2 narancsnak a leve, 1 nagy citrom reszelt héja, 1 kiskanál fahéjpor, 1 kiskanál szegfűszegpor, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kis kávéscsésze konyak, 1 1/2 kg fehér búzaliszt,
A töltelékhez: 1/2 kg mozsárban tört dió, 150 gr tört mandulabél, 1 kg méz, 200 gr morzsa, 1 kiskanál fahéj-szegfűszegpor, 1 tojásfehérje felverve.
Elkészítése:
1. Elkészítjük a tésztát, akár mixerben akár kézzel. Habosra keverjük a vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat (egy fehérjét félreteszünk a töltelékbe) és utána egyenként beletesszük a narancsok levét, a konyakban feloldott szódát majd a liszt felét, amiben elkevertük előzőleg a sütőport és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, hogy sima masszát kapjunk, majd lassan-lassan kezdjük hozzáadagolni a többi lisztet, miközben egyfolytában gyúrjuk a tésztát. Mikor a tészta összeáll (nem szabad folyósnak lennie, jól nyújtható de nem túl kemény masszát kell kapjunk), letakarjuk egy konyharuhával.
2. A töltelékhez valókat egy tálban összekeverjük.
3. Elkezdjük a formálást és töltést. A tésztából leszakítunk egy citromnak megfelelő darabot és kinyújtjuk szalagszerűre. Egész hosszúságában teszünk bele tölteléket, majd összecsavarjuk, illetve becsukjuk hosszában a töltött csőre emlékeztető tésztát. Karikaformába hajtjuk, a két végét egymásba tesszük és "összegomboljuk" egy szegfűszeggel. Készítsük el ilyenformán az egész tésztamennyiséget majd kivajazott, vagy sütőpapíros tepsibe helyezzük őket egymás mellé, de ne túl szorosan.
4. Előmelegített sütőben 200 fokon (elektromos tűzhely) sütjük, de a vége fele vigyázzunk nehogy odasüljenek. Levegőáramlásos sütőnél elég a 160 fok. Elraktározás előtt hagyjuk kihűlni őket.

Kéjkek (cake)

Elkészítése: A "kéjk" tulajdonképpen kevert tésztából készült sütemény és az egyik legnépszerűbb sütemény manapság a városi görög házaknál. Jó figyelembe venni azt a tényt, hogy az alábbi receptekben megadott liszt mennyisége változhat a liszt minőségének függvényében. Vagyis mivel a különböző lisztek sikertartalma is különbözik, ezért a különböző lisztekből is különböző mennyiségeket vehet fel egy-egy tészta. A kéjkekhez való masszánál azt kell figyelembe venni, hogy a massza, ami végül a tepsibe kerül, még folyós ugyan de vastag. Tehát a mixerből, vagy a tálból, amiben összekavartuk a masszát ki lehet önteni a tepsibe, ami vastagon, lassan, mint a láva zúdul be a sütőedénybe. Minél "vékonyabb", hígabb a massza, annál "könnyebb" lesz a kéjk, de a túl híg massza nehezen sül meg, sőt kifuthat az edényből.
A legklasszikusabb módszer, arra hogy megtudjuk megsült-s acake ha egy kötőtűt vagy egy éles kést, szúrunk a legmagasabb részébe. Ha semmi nem ragad a beleszúrt tárgyra, akkor a sütemény készen van. Ekkor kinyitjuk a sütőajtót résnyire és hagyjuk lassan langyosra hűlni a cake-t, majd ezután helyezzük tálra, és nem takarjuk le, amíg teljesen ki nem hűl. Kihűlés után viszont fedeles edényben kell tartanunk, mert hanem kiszárad.

Házi halva (hálvász)

Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 1 vizespohár (200 ml) olívaolaj, 1 csésze tört vagy apróra vágott dió,
Szirup: 4 pohár vizet összefőzünk 2 pohár cukorral és egy darabka fahéjjal. Pár percig főzzük, amíg összeáll, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítése:
1. Az olajat felhevítjük egy lábosban, majd lassan-lassan hozzáöntjük kevergetve a darát.
2. Mikor kicsit megbarnult, óvatosan hozzáöntjük a szirupot (vigyázat szökik!!) és tovább kavarjuk, nehogy odakapjon.
3. Mikor már kezd sűrűsödni, hozzátesszük a diót és még annyi ideig, kavarjuk, amíg jól elválik a lábos szélétől.
4. Magas torta vagy kuglófformába öntjük, ráteszünk egy tányért, rögtön megfordítjuk és hagyjuk így kihűlni. Mikor kihűlt, levesszük róla a formát és a tányérban tálalható a szépen megkeményedett házi halva.
Megjegyzés: A masszába dión kívül mazsolát is lehet tenni, majd a végén tálaláskor szezámmaggal megszórni.

Citromos olívaolajos öntet (ladolemono)

Hozzávalók: 1 kis citrom vagy fél nagyobb citrom leve, olívaolaj (1 csésze vagy amennyit felvesz), csipet oregánó
Elkészítése: A citromlevet egy mélytányérba tesszük, beletesszük az oregánót majd lassan, hozzáöntünk annyi olajat amennyi kell hogy villával közben habarva, sűrű savanyú mártássá álljon össze.

Szkordália (fokhagymás püré)

Hozzávalók: 5 db közepes krumpli, 1 fej fokhagyma (passzírozott), 4 dl (2 pohár) olívaolaj, 2 db citrom leve, kevés ecet, só
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghántjuk és összedolgozzuk a mixerben egy fej passzírozott fokhagymával, az olajjal, a citromlével, egy kevés ecettel és sóval. Nagyon ízletessé teszi, ha az egészhez hozzádolgozunk egy marék hámozott, sótalan, darált mandulabelet. Ha diót adunk hozzá, az is ízesíti, de megbarnítja.
A szkordália tulajdonképpen fokhagymás olajos krumplipüré, ami elmaradhatatlan kísérője a tepsiben kisütött panírozott tőkehalnak, valamint a főtt "kukiá" - nak ami egy fajta disznóbab. De mindenféle panírozott hal kitűnő kísérője.