2011. jún. 6.

Kuluri Szantoriniből, töltött (gemisztá kulurákia ápo tin szántorini)

Hozzávalók: A tésztához 1/2 kg vaj, szezámmag, 1/2 kg cukor, 7 tojás, 2 narancsnak a leve, 1 nagy citrom reszelt héja, 1 kiskanál fahéjpor, 1 kiskanál szegfűszegpor, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kis kávéscsésze konyak, 1 1/2 kg fehér búzaliszt,
A töltelékhez: 1/2 kg mozsárban tört dió, 150 gr tört mandulabél, 1 kg méz, 200 gr morzsa, 1 kiskanál fahéj-szegfűszegpor, 1 tojásfehérje felverve.
Elkészítése:
1. Elkészítjük a tésztát, akár mixerben akár kézzel. Habosra keverjük a vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat (egy fehérjét félreteszünk a töltelékbe) és utána egyenként beletesszük a narancsok levét, a konyakban feloldott szódát majd a liszt felét, amiben elkevertük előzőleg a sütőport és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, hogy sima masszát kapjunk, majd lassan-lassan kezdjük hozzáadagolni a többi lisztet, miközben egyfolytában gyúrjuk a tésztát. Mikor a tészta összeáll (nem szabad folyósnak lennie, jól nyújtható de nem túl kemény masszát kell kapjunk), letakarjuk egy konyharuhával.
2. A töltelékhez valókat egy tálban összekeverjük.
3. Elkezdjük a formálást és töltést. A tésztából leszakítunk egy citromnak megfelelő darabot és kinyújtjuk szalagszerűre. Egész hosszúságában teszünk bele tölteléket, majd összecsavarjuk, illetve becsukjuk hosszában a töltött csőre emlékeztető tésztát. Karikaformába hajtjuk, a két végét egymásba tesszük és "összegomboljuk" egy szegfűszeggel. Készítsük el ilyenformán az egész tésztamennyiséget majd kivajazott, vagy sütőpapíros tepsibe helyezzük őket egymás mellé, de ne túl szorosan.
4. Előmelegített sütőben 200 fokon (elektromos tűzhely) sütjük, de a vége fele vigyázzunk nehogy odasüljenek. Levegőáramlásos sütőnél elég a 160 fok. Elraktározás előtt hagyjuk kihűlni őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése