2010. febr. 27.

Vajban párolt tök pirított gombával

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint az előző, csak paradicsom helyett 40 dkg gombával. A gombát felszeletelve apróra vágott hagymával vajon megpirítjuk (erős tűzön). Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük és ugyanúgy tálaljuk.

Vajban párolt tök pirított paradicsommal

Hozzávalók: 60 dkg tök, 60 dkg paradicsom, 8dkg vaj, só, bors, kapor, petrezselyem, 1/2 citrom.
Elkészítése: A hasábokra vágott tököt sós vízben félig puhára főzzük, lecsepegtetjük. A vaj felét serpenyőben megolvasztjuk, a tököt gyengén megpirítjuk, kaporral megszórjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk, a maradék vajon, másik serpenyőben erős tűzön megpirítjuk, a serpenyőt állandóan rázogatva. Közben sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Forrón tálaljuk, a tökhasábokat középre helyezzük, a tálalás pillanatában kevés citromlevet csavarunk rá és körülrakjuk a pirított paradicsommal. Pirított zsemlével v. kenyérszeletekkel tálaljuk.

Karfiol Lengyelesen

Hozzávalók: 1 szép fej karfiol, 1 ek. Ecet, 2 kemény tojás, 6 dkg margarin, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, csipet szerecsendió.
Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és leöblítjük ecetes vízzel, hogy ne barnuljon meg. Sós vizet forralunk, majd beletesszük a karfiolt, és lassú tűzön főzzük, de nem túl puhára, nehogy szétessen.
Közben felhevített margarinban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, megmossuk, és apróra vágjuk a petrezselymet. A tojásokat megtisztítjuk, kockára vágjuk, megszórjuk borssal, csipet szerecsendióval és összekeverjük. A megfőtt karfiolt leszűrjük, előmelegített tálon gúlát rakunk belőle-, mintha egész fej lenne - megszórjuk az aprított tojással, morzsával, petrezselyemmel és ízlés szerint olvasztott vajjal vagy tejföllel tálaljuk. Könnyű és finom.

Genovai húsvéti pite

Hozzávalók: 300 g liszt, 0.5 dl olaj, só,
Kevés langyos víz hozzáadásával lágy, rugalmas tésztát gyúrunk, majd fél órát hűtőben pihentetjük.
Töltelék: 1 kg párolt spenót, 300 g túró (tehén), 100 g reszelt sajt, 10 tojás, 50 g vaj, hagyma, petrezselyem, só.
Elkészítése: A vaj felén megfonnyasztjuk a hagymát, arra jön az apróravágott spenót. 4-5 percig együtt födögéljenek, majd hagyjuk kihűlni őket. Hozzáadjuk a túrót, sajtot és 2 egész tojást. Kész a töltelék. A tésztát egy nagyobb s egy kisebb részre osztjuk. A nagyobbal kibélelünk egy kerek formát, amit előzőleg kivajaztunk. Erre jön a töltelék. A töltelék szélébe 8 mélyedést nyomkodjunk egy evőkanál hátával, s a mélyedésékbe üssük bele a 8 tojást. Erre hintsük az összevágott petrezselymet, s fedjük be a maradék tésztával. A tetejére ne felejtsétek rárakni egy kis tésztából készített levelet, fonatot, vagy ami eszetekbe jut. 180C-on (360F) 40-45 perc alatt kész van. Fontos: az alsó tésztával a forma szélet is ki kell bélelni. A tészta tetejét kenjétek meg tojássárgával.

Májas hústekercs zsályás töltelékkel

Hozzávalók: 60 dk marha comb, 15 marhamáj, 12 szelet pármai sonka, 1 ek. Paradicsompüré, 2,5 dl száraz fehérbor, 4 ek reszelt parmezán sajt, 1hagyma, 2 gerezd foghagyma, 2-3 ek. Olaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, kakukkfű, 1 ág rozmaring, 8 zsályalevél, só, bors.
Elkészítése: 3 zsályalevelet félreteszünk, a többit a megmosott fűszernövényekkel együtt felaprítjuk, 1 teáskanál zöldfűszert félreteszünk, a többi összekeverjük a kockára vágott hagymával, zúzott foghagymával. A megmosott marhamájat csíkokra vágjuk. A hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk, megkenjük a zöldfűszeres keverékkel. Ráfektetünk 2-2 szelet sonkát majd középen ketté, vágjuk. Beborítjuk a más csíkokkal és összetekerjük. Fogvájóval összetűzzük. Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a hústekercseket körös-körül megpirítjuk. Paradicsompürével ízesítjük, majd felöntjük a húslevessel és a borral. Hozzáadjuk a félretett zsályaleveleket és fedő alatt 15 percig, pároljuk. A félretett zöldfűszerekkel gazdagon meghintve tálaljuk. Az olaszok borjúcombból és májból készítik.
Elkészítési idő: 50 perc
Energiatartalom: 460 kall