2011. jún. 3.

Almás kuglóf (kéjk me milá)

Hozzávalók: 3 alma, 3 kanál cukor, 1/2 csésze víz, 2 1/2 csésze liszt, 1 1/2 kávéskanál szóda, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 125 gr margarin, 2 csésze cukor, 3 tojás, mazsola, dió, tetejére porcukor vagy narancsglazúr.
Elkészítése:
1. Megtisztítjuk, karikákra vágjuk az almát és a 3 kanál cukorral, fél csésze vízzel puhulni tesszük. Villával lenyomkodjuk az almákat fövés közben.
2. A mixerben habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, hozzáadjuk a margarint, a lisztet majd a végén lassan, kézzel belekeverjük az almakompótot, úgy hogy a massza állaga cake jellegű maradjon (nagyon sűrű de még folyó).
3. Alsó rácson, középmeleg sütőben körülbelül 1 órát sütjük. Mikor elválik az edény széleitől, jól jön az illata és a beleszúrt éles késre semmi nem ragad, fokozatosan kihűtjük majd még melegen porcukorral megszórjuk esetleg megkenhetjük narancslekvárral.

Articsóka „A’LA polita” (ággináresz álá politá)

Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 3-4 friss zöldhagyma, kb. 10 szép nagy articsóka, 10 közepes krumpli, egy marok apróra vágott friss ánizs, 2 citrom leve, só, bors, 1 leveseskanál liszt
Elkészítése: Az articsókákról levágjuk a szárukat, majd a gyümölcsöt megtisztítjuk, vagyis leszedjük a gyümölcs körüli vastag leveleket és a bolyhos résztől is, megtisztítjuk. Mivel hamar feketedik, bedörzsöljük citrommal, és citromos vízbe tesszük felhasználásig. A hagymákat megmossuk, megtisztítjuk, és kis olajon megfuttatjuk. Hozzátesszük a kockára vágott articsókát és hagyjuk összerotyogni. Hozzátesszük a megmosott, kockára vágott krumplit, az apróra vágott ánizst, sót, borsot. Vízzel feltöltjük, úgy hogy majdnem ellepje a zöldségeket és körülbelül 20 percig, főzzük. Ha minden puha, akkor 2 citrom levében eldolgozunk egy kanál lisztet és ezzel az eresztékkel, besűrítjük a levet. Ha leves több lisztet használunk.

Céklasaláta (pádzároszálátá)

Hozzávalók: 1 kiló apró cékla, 5-6 fokhagymacikk, fél csésze olívaolaj, 1 citrom leve, csipet oregánó.
Elkészítése:
1. A céklafejeket megmossuk, ledörzsöljük folyóvíz alatt, levágjuk gyökereiket. A leveleket, szárakat félretesszük. A céklagumókat bő sós vízben puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy, elég egy negyedóra, ha zsengék).
2. Leszűrjük, még langyosan ledörzsöljük a héjukat, majd az ily módon megtisztított gumókat kockákra vagy kerek szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát.
3. Bő citromos olívaolajos öntetet készítünk, majd ráöntjük a céklára. Összekeverjük, és egy napig hagyjuk érni a hűtőben. Előételként, salátának tálaljuk.
Megjegyzés: A szárakat, leveleket Görögországban ugyancsak puhára főzik, majd leöntik citromos-olívaolajas öntettel és elfogyasztják.