2010. febr. 6.

Kakaós sütemény

Hozzávalók: 1/4 pohár felolvasztott ráma, 1 pohár (2dl) tejföl, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 1 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 10 dkg darált dió, 5 dkg mazsola.
Elkészítése: Valamennyi hozzávalót keverjük össze. Mércéül a tejfölös pohár szolgál. Rámával kikent tűzálló tálba öntjük a tésztát, és 12 percig sütjük a mikroban 500W-on, majd 3 percig pihentetjük. Miután lehűlt a tészta porcukorral megszórjuk, de el is felezhetjük, és savanykás lekvárral megtölthetjük.

Kukorica kuglóf

Hozzávalók: 15 dkg ráma, 15 dkg kukoricadara, 20 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.

Elkészítése: A rámát puhítsuk meg a mikroban 1/2 percig - nem szabad megolvadnia. A cukrot, a rámát, a tojást keverjük habosra. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A habosított rámához, keverjük a többi hozzávalót. a megmosott mazsolát lisztben forgassuk meg és keverjük bele a tésztába. a tésztát helyezzük be egy rámával kikent kuglófformába, és takarás nélkül süssük 18 percig 500 W-on. Pihentetési idő: 5 perc. A pihentetés után óvatosan borítsuk ki a formából. Porcukorral meghintve vagy csokoládékrémmel tálaljuk.

Tiramisu

(6 személyre)

Hozzávalók: 13 dk babapiskóta, 50 dk mascarpone, 3 tojás sárgája, 1,2 dl hideg feketekávé (neszkávé is lehet), 5 dk porcukor, 5 ek rum, 1 ek kakaópor,

Elkészítése: A babapiskótát lapos tálba tesszük. Meglocsoljuk a kávéval és a rummal 5 percig állni, hagyjuk. A tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral és belevegyítjük a krémsajtot. A babapiskóta régegre simítjuk, megszórjuk a kakaóval 2 órára hideg helyre, tesszük.

(20 perc, 550 kall). A mascarpone semleges ízű, natúr krémsajt, sajtszaküzletekben, élelmiszer áruházakban kapható.

Őszibarackos piskótaalagút



Hozzávalók: (8 szelethez): 1 kész piskótatekercs (400g), 250g sárga- vagy őszibaracklekvár, 16 szem cukrozott cseresznye,
A krémhez: 8 kisebb őszibarack, 2 evőkanál citromlé, 250g tehéntúró, 80g porcukor, 2 vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, 3 lap zselatin, 2 dl tejszín.
Elkészítése: A piskótatekercset kihajtogatjuk, megkenjük a lekvárral, visszagöngyöljük, fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük. Az őszibarackokat meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, citromlével meglocsoljuk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a használati utasítás szerint felolvasztott zselatint, és a kemény habbá vert tejszínt. Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát, a piskótát 16 szeletre vágjuk, 3x4 szelettel kibéleljük az alját és az oldalfalakat. A krém felét a "piskótabélésbe" simítjuk, belenyomkodunk 8 fél barackot, rásimítjuk a maradék krémet, befedjük a félretett 4 piskótaszelettel, fóliával betakarjuk, és 3 órára, hidegre tesszük. Tálaláskor hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát, fél őszibarackokkal és cseresznyeszemekkel díszítjük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Zebra

Hozzávalók: 4dl tej, 1dl kávé, 1/2 rum (nem szükséges), 1 RAMA, 15-20dkg cukor, 2csomag csokoládé pudingpor.
Elkészítése: Kikeverjük a hozzávalókat úgy, hogy a tejet legutoljára, részletenként adjuk hozzá. Felfőzzük, és közben hozzákeverjük a RAMA-t. Két csomag Albert kekszet összeragasztunk a krémmel. (Többet is lehet.) Folpachba tesszük, és másnapra megpuhul. Ekkor ferdén szeleteljük.

Chokito



Hozzávalók: 1 RAMA, 20dkg cukor, 3 kanál kakaó, 1dl víz, 1 kanál zselatin,
Elkészítése: 5 percig főzzük, sokat kell kavargatni, majd kekszet, mazsolát, diót teszünk bele. Őzgerincformába öntve hűtőbe kell tenni.

Fatörzs

Hozzávalók:
A tésztához: 10 tojás, 15 dkg kristálycukor, 7 dkg darált dió, 4 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor,
A krémhez: 6 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg vaj, 15 dkg étcsoki, 1 csomag vaníliás cukor, kakaópor,
Elkészítése: A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a fehérjét cukorral kemény habbá felverem, majd belekeverem a sárgáját, utána apránként a dióval, sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm. A tésztát még melegen feltekerem, és hagyom kihűlni. A krémhez az egész tojásokat összekeverem a cukorral, és nagyon lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzöm. Amikor langyosra hűlt, belekeverem a margarint és a vaníliás cukrot. Mikor teljesen kihűlt, habosra keverem. A krém felével megtöltöm a tekercset. Több kisebb-nagyobb szeletet levágok belőle, és az oldalához illesztem. A maradék krémhez hozzákeverem a megolvasztott csokoládét, bekenem vele a tészta külsejét, és villával mintázom, mint a fakérget, majd megszórom kakaóporral.

Flódni



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, 1 kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 1 üveg szilvalekvár, 1 csomag mazsola, 1 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.
Elkészítése: A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre, a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

Sajtos fánk

Hozzávalók: 8 személyre: 2 1/2 dl tej, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors /én ezt nem szoktam bele tenni /, 1 késhegynyi currypor, 1 mokkáskanál porcukor, 1 teáskanál só, 10 dkg margarin, 15 dkg finomliszt, 15 dkg reszelt sajt, 3 egész tojás, 1 púpozott teáskanál mustár.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, majd beleszórjuk az őrölt fehér borsot, a curryport, a porcukrot és a sót, beletesszük a margarint is. Ha elolvadt a lángot mérsékeljük, és beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről lehúzva tovább kevergetjük, hogy kissé kihűljön. Ezután beledolgozzuk a reszelt sajtot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük, majd a mustárt is hozzáadjuk. A masszát habzsákba töltjük és gyengén kivajazott sütőlemezre diónyi gömböket nyomunk, egymástól legalább másfél cm távolságra. Előmelegített forró sütőben sütjük. Sütés közben a sütőajtót kinyitni tilos! A fánkokat még melegen leszedjük a tepsiről.
Roséval a legjobb.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Adagonként 273 kcal-t, 10.6 g fehérjét, 17.8 g zsírt, 15.2 g szénhidrátot tartalmaz