2011. máj. 28.

Görög saláta (horiátiki száláta)

Hozzávalók: ízlés szerinti mennyiségben: olívaolaj, só, oregánó, paradicsom, uborka, hagyma, egy-két vastag szelet feta sajt, ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet.
Elkészítése: A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk bőven oregánóval, leöntjük bőven olívaolajjal, és azonnal fogyasztjuk.
Megjegyzés: Kedvelt tálalási mód Görögországban mikor a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oregánóval majd erre öntik az olajat. Az olaj, ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.

Nyúl sztifádó (kunéli sztifádó)

Hozzávalók: 1 db egész konyhakész nyúl, ecetes víz, nagyon apró fejű hagyma (minimálisan annyi kiló amennyi a hús), olívaolaj, néhány szál rozmaring, 1 fej fokhagyma, 1-2 babérlevél, 2-3 rudacska fahéj, 2-3 db szegfűszeg, borospohár vörösbor, borospohár ecet, 1 sárgarépa karikára vágva, 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 érett paradicsom turmixolva.
Elkészítése: A nyulat háromba vágjuk és egy éjszakára ecetes vízbe, áztatjuk. Minden hozzávalót kuktafazékba tesszünk és megfőzzük (fél óra bőven elég). A hagymák sajnos nagyon sok vizet eresztenek, így miután kinyitjuk a kuktát, kivesszük óvatosan a hagymákat és a húst, külön vagy együtt tálra helyezzük, és fedett helyen tartjuk. Közben a visszamaradt levet, amely annyival több minél több a hagyma, odatesszük tovább főni, addig, amíg zsírjára illetve olajára fő és jó sűrű sötét vadasszósz szerű mártás lesz belőle. Ezt ráöntjük a húsra és a hagymákra és tálalhatjuk. Még finomabb, ha a hagymákat azelőtt nagyon hirtelen olajon megpirítjuk, és csak utána főzzük össze a hússal.
Nehezen emészthető étel, érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott.

Marha sztifádó (moszhári sztifádó)

Hozzávalók: 1 kg marhafelsál, 3 dkg vaj, 2 kanál olívaolaj, 1 közepes hagyma apróra vágva, 2 cikk préselt fokhagyma, egy pár narancshéj, egy 4 dkg-s paradicsomkonzerv, 1/2 csésze száraz vörösbor, 2 leveseskanál ecet, 1/4 kiskanál fahéjpor vagy 1-2 db darabos fahéj, 1/4 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 kiskanál cukor, 1/2 csésze víz, 1 kg nagyon aprófejű hagyma.
Elkészítése: A húst kockákra vágjuk (2 cm- sekre) és a fél adag olajon és a fél adag vajon megpirítjuk őket. Kivesszük a húst, és az olajon megfuttatjuk az apróra vágott egy hagymát, a narancshéjat és a fokhagymát, beletesszük a húst és a többi hozzávalót kivéve az egy kiló apróhagymát. A húst körülbelül egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Kuktában fél óra elég. Amíg a hús fő, megsütjük a maradék olajon a hagymákat, hogy szépen megpiruljanak. Hozzáöntjük a hagymákat a húshoz és együtt még 20 percet, legalább főzzük, amíg minden vajpuha lesz.

Kecskesült fedett tepsiben (kátszikáki sztin gásztra)

Hozzávalók: (8 személyre) 2 kg növendék kecskehús, 2 kg krumpli, 1/2 - 3/4 csésze olívaolaj, só, bors, 2 lk oregánó, 2 nagyobb citrom leve, 1 lk rozmaring (elhagyható), 4 cikk fokhagyma (elhagyható).
Elkészítése:
1. Jól megmossuk, megtisztítjuk a húst majd citrommal, jól átdörzsöljük. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük az oregánóval és a rozmaringgal, majd belehelyezzük a magas oldalú, fedős tepsibe, leöntjük az olaj egy részével. Ha fokhagymát is használunk, akkor a cikkeket kisebb darabokra vágjuk, hegyes késsel lyukakat fúrunk a húsba, és azokba bedugjuk a fokhagymadarabokat. Teszünk a tepsibe még egy borospohár vizet összekeverve az egyik citrom levével.
2. Befedjük szorosan a tepsit a fedelével, és előmelegített sütőbe helyezzük. Körülbelül 2 órát sütjük 150 fokon.
3. A krumplikat megmossuk, megpucoljuk majd nagyobb darabokra (négybe) vágjuk. Ezeket sózzuk, borsozzuk, oregánót szórunk rájuk és a maradék olajjal és a másik citrom levével, összekeverjük majd a tepsibe, öntjük a hús köré.
4. Újból lefödjük a tepsit és visszatesszük, 200 fokon még körülbelül 1 1/2 órát sütjük. Ha a krumplik és a hús is megpuhultak és pirosabbra szeretnénk az ételt, levesszük a fedelét és megpirítjuk. Melegen tálaljuk, tálra helyezve a darabokra vágott húst és a krumplival körítve.
Megjegyzés: Ha nincsen fedeles tepsink, akkor alumíniumfóliával takarjuk le szorosan a tepsit.