2010. máj. 30.

Cukkínis sült


Elkészítése: A meghámozott cukkínit vékony szeletekre, karikákra vágjuk. Olajozott tepsibe rakunk egy sor cukkínit, egy sor fokhagymát kb. 2 nagy gerezdet. Így tovább, míg elfogy a cukkíni, de ne legyen túl vastag. Egy kefirt öntünk a tetejére, és sütőben megsütjük. Nagyon finom! Körettel tálaljuk.

Krumplis-rizses fasírt


Keverd össze egy tálba: 2 csésze reszelt nyers krumpli, 1 csésze főtt barnarizs, 1/2 csésze apróra vágott hagyma, 1/2 csésze apróra vágott dióféle (elhagyható), 1/2 csésze apróra vágott Zeller, 2 ek élesztőpehely vagy egy kevés élesztő, 2 ek. szójaszósz (elhagyható), 1/2 tk. só. 1/2 tk. Bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, esetleg pirospaprika,
Kanállal adagoljuk olajozott tepsibe, majd mindkét oldalán süssük meg.

Egres sajt


Hozzávalók: Egészen érett, vörös színű egres tetszés szerinti mennyiségben az áttört gyümölcspép minden literjéhez 50 dkg kristálycukor
Különlegesség: Az egrest megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk és lecsöpögtetjük. Még jobb, ha tiszta, vasalt konyharuhán le is szárítjuk. A sütőt közepes hőfokra előmelegítjük. Tűzálló tálba szórjuk a gyümölcsöt, és egészen puhára sütjük. Ezután hagyjuk kissé kihűlni, majd szitán áttörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele. Az így keletkezett pépet lemérjük. Ép zománcú edénybe töltjük, és rászórjuk a megfelelő mennyiségű kristálycukrot. Kevergetve legalább 30 percig főzzük. Egyetlen percre sem szabad magára hagyni, mert igen gyorsan leég! Apró formákat készítünk elő, amelyeket alufóliával kibélelünk. A még forró egres pépet beletöltjük, a formákat tepsibe állítjuk, majd a langyos, nyitott ajtajú sütőbe tolva addig szárítjuk, amíg annyira megszilárdul, hogy a formából kivéve egyben marad. Zsírpapírra vagy alufóliára borítjuk, és az alját is kiszárítjuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és száraz helyen, papírdobozban tartjuk.

Nyers eperdzsem


Hozzávalók: 1 kg apró eper, 1,3 kg kristálycukor, 1 mokkáskanál citromsav, 1 mokkáskanál nátrium- benzoikum.
Elkészítése: Az epret gondosan megmossuk. (Langyos vízben áztatjuk néhány percig, hogy a szennyeződés lejöjjön róla, majd többször váltjuk a vizet alatta.) Lecsöpögtetjük, és a csumáját kiszedjük. Turmixgépben a cukorral együtt péppé zúzzuk. Porcelán vagy műanyag tálba öntjük, és addig hagyjuk állni, amíg a cukor felolvad benne. Ezután belekeverjük a nátrium- benzoikumot és a citromsavat. Nagyon tiszta, kiforrázott üvegekbe töltjük (lehetőleg apró üvegeket használjunk). Szorosan, légmentesen lekötve végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: A nagy mennyiségű cukor és a tartósítószer miatt biztosan nem romlik meg. Néhány hónap múlva besűrűsödik.

Rostos eperszörp


Hozzávalók: 3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem), 9 dl forralt és lehűtött víz, 1 púpozott teáskanál citromsav, 1 púpozott mokkáskanál nátrium- benzoikum, 1,8 kg kristálycukor, 0,5 dl jó minőségű rum.
Elkészítése: Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eper léhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk.

Egres dzsem


Hozzávalók: 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egres, 50 dkg kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja.
Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megtisztítjuk, folyóvízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyag tálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórjuk a cukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben 12 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni. A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölőfazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére.
Megjegyzés: Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható.
Reggelire, vajas kenyérre, vagy péksüteményre kenve; sütemények töltésére.

Rebarbaravelő cukorbetegeknek


Hozzávalók: 1 kg rebarbaraszár, 4 dl könnyű száraz vörösbor, 12 mokkáskanál folyékony édesítőszer, 1 mokkáskanál nátrium- benzoikum.
Elkészítése: A rebarbarát gondosan megtisztítjuk, vagyis a külső, hártyaszerű réteget lehúzzuk róla. Kis darabokra vágjuk, és egy teljesen ép zománcú lábosban, a vörösborban puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd az édesítővel egészen pépesre turmixolyuk. Visszaöntjük a lábosba, felforraljuk, belekeverjük a tartósítószert, és kis üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és még forrón száraz gőzbe tesszük. Két nap múlva állítjuk végleges helyére.
Megjegyzés: Kis üvegekbe célszerű tenni. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Nagyon finom különféle desszertekhez, krémekhez és pudingokhoz. Kellemes üdítőitalt is keverhetünk belőle, különösen, ha jégkockával kínáljuk, tejjel pedig kitűnő turmix készül belőle.

Bodzaszörp


Hozzávalók: 4 liter szörphöz 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium- benzoikum, 1 mokkáskanál só.
Elkészítése: Időigényes: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg
Hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.
Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima- vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

Fűszeres rebarbaradzsem



Hozzávalók: 1 kg húsos, zsenge rebarbaraszár, 80 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, darabka fahéj, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja.
Egyszerűen elkészíthető: A rebarbarát gondosan megtisztítjuk. Két-három centiméteres darabokra vágjuk és megmossuk. Lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. Rászórjuk a cukrot, és kis lángon, gyakran kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a fűszereket, és a rebarbarát egészen puhára főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen. Amikor a szirup már sűrű, vagyis mézszerűen folyik, tűzforrón töltsük üvegekbe, és azonnal kössük le, majd tegyük száraz gőzbe. 24 óra múlva végleges helyére tehető.
Megjegyzés: A rebarbara gyógyító hatása közismert. Savanykás-édes íze miatt felhasználható hideg levesek, mártások, fagylaltok, parfék, különféle desszertek készítéséhez. Ha a dzsemből marad néhány evőkanállal, ami már nem fért bele az üvegekbe, jégkockatartóban fagyasszuk meg. Egy pohár ásványvízbe egy-két rebarbarakockát téve finom üdítőitalt varázsolhatunk az asztalra.