2010. máj. 30.

Rostos eperszörp


Hozzávalók: 3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem), 9 dl forralt és lehűtött víz, 1 púpozott teáskanál citromsav, 1 púpozott mokkáskanál nátrium- benzoikum, 1,8 kg kristálycukor, 0,5 dl jó minőségű rum.
Elkészítése: Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eper léhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése