2011. máj. 1.

Görög gombasaláta

Hozzávalók: Fél kg gomba, 1 citrom, 1 deci fehérbor, 1 ek paradicsompüré, bő késhegynyi őrölt feketebors, 3 ek olaj.
Elkészítése: A gombát felszeletelem, majd az olajon megpárolom, sózom, borsozom, belenyomom a citrom levét, beleteszem a paradicsompürét és a bort. Egy-két percnyi rottyanás után a saját levében hagyom kihűlni.

Narancsos csirke (kotópuló me portokáljá)

Hozzávalók: 1 csirke darabokra vágva vagy akár egészben, 2 apróra vágott hagyma, 4 narancs, 1-2 szegfűszeg, 1 csésze olívazsír (vagy egyéb zsiradék), só, bors.
Elkészítése:
1. Megmossuk, meghámozzuk a narancsokat, és karikákra vágjuk.
2. A narancshéjakat vékony csíkokra vágjuk majd 2-3 bő vízben, addig főzzük, amíg már nem keserűek.
3. Egy fazékban vagy mély lábosban,  forró zsiradékon megfuttatjuk a az apróra vágott  hagymát.
4. Hozzátesszük a csirkét, a szegfűszeget, két narancs levét, a narancshéjat, a narancskarikákat és lassú tűzön körülbelül egy órát főzzük.
5. Ha a csirkét egészben készítjük, miután megpuhult, áttesszük egy tepsiben a sütőbe, és készre pirítjuk.

Húsgombóc leves (JUVÁRLÁKJA)

Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 1 marék rizs, 1 felvert tojás, 1 apróra vágott hagyma, 1/2 kávéscsésze olívaolaj, fél kötés petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt.
A tojásos citrom öntethez: 2 közepes citrom, 2 tojás.
Elkészítése: A hozzávalókat (a liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban felfőzünk körülbelül 1,3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat, és puhára főzzük, miközben arra is figyelünk, hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.
Elkészítjük a citromos tojásos öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.
Ha kimondottan levesnek akarjuk, akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki, amibe miután leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként, tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizst számolhatunk. Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.

Gyüvecs (JUVÉTSI)

Hozzávalók: 1-1,200 kg marhahús, 500 gr durum lisztes rizstészta, 1 apróra vágott hagyma, olívaolaj (4-5 leveseskanál), 4-5 friss, túlérett paradicsom turmixolva, vagy 1 db 400 gr-os paradicsomkonzerv, 1-2 babérlevél, só, bors, ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajt (elhagyható).
Elkészítése: A marhahúst darabokra vágjuk, majd megszurkáljuk és a lyukakba fokhagymákat, szúrunk. Kisütjük erős tűzön. Kivesszük a húsdarabokat egy külön tálba, majd a forró olajban megfutatjuk a hagymát, majd belezúdítjuk a paradicsomokat, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a húsdarabokat, feltöltjük annyi vízzel, hogy a húst éppen hogy ellepje és körülbelül egy órát, főzzük lassú tűzön. Ha kuktafazékban készül, értelemszerűen kevesebb ideig kell főnie.
A főzési idő leteltével áttesszük az ételt egy agyagedénybe (vagy tepsibe, ha nincs fedős agyagedényünk). Hozzátesszük a babérlevelet és a rizstésztát, majd előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük, amíg megpuhul a rizstészta. Ha időközben elfőné a levét még mielőtt a tészta, megpuhulna, forró vízzel pótoljuk. Melegen tálaljuk, reszelt sajttal leszórva.

Citromos marhahús (moszhári lemonáto)

Hozzávalók: 1 kiló puha marhahús, fokhagyma, ízlés szerint, 1 apróra vágott hagyma, oregánó, 1 nagy citrom leve, krumpli ízlés és szükség szerinti mennyiségben.
Elkészítése: A húst feldaraboljuk, és lyukakat szúrunk bele, amikbe fokhagyma darabokat teszünk. Ezután belisztezzük, jól lerázzuk a lisztet és kisütjük erős tűzön, hogy szép pirosak legyenek. Miután kivesszük a húst az olajban, megüvegesítjük az apróra vágott hagymát is. Húst, hagymát beletesszük a kuktába, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a húst, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük (kuktában fél óra - 3/4 óra, a hús öregségétől függően). Miután megfőtt kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a citromlevet és az oregánót. Az elejétől nem ajánlott ezeket hozzátenni az ételhez, mert a citrom megkeményíti a húst, míg az oregánó megkeseríti. Újból kicsit összefőzzük. Kivesszük a húst, és a lébe beletesszük a nagy darabokra vágott krumplit. Ha nagyok a krumplik negyedbe vágjuk, ha kicsik csak félbe. Annyi krumpli kell, hogy szorosan kitöltsék a fazekat, de ne legyen két réteg, mert akkor nem lesz ízletes, hisz kell még vizet adnunk hozzá. Még egy kis sót adunk hozzá. Ha megfőtt a krumpli és sok a leve, még egy kicsit főzzük, hogy a leve elfőjön, és finom szósz maradjon.