2011. máj. 1.

Citromos marhahús (moszhári lemonáto)

Hozzávalók: 1 kiló puha marhahús, fokhagyma, ízlés szerint, 1 apróra vágott hagyma, oregánó, 1 nagy citrom leve, krumpli ízlés és szükség szerinti mennyiségben.
Elkészítése: A húst feldaraboljuk, és lyukakat szúrunk bele, amikbe fokhagyma darabokat teszünk. Ezután belisztezzük, jól lerázzuk a lisztet és kisütjük erős tűzön, hogy szép pirosak legyenek. Miután kivesszük a húst az olajban, megüvegesítjük az apróra vágott hagymát is. Húst, hagymát beletesszük a kuktába, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a húst, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük (kuktában fél óra - 3/4 óra, a hús öregségétől függően). Miután megfőtt kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a citromlevet és az oregánót. Az elejétől nem ajánlott ezeket hozzátenni az ételhez, mert a citrom megkeményíti a húst, míg az oregánó megkeseríti. Újból kicsit összefőzzük. Kivesszük a húst, és a lébe beletesszük a nagy darabokra vágott krumplit. Ha nagyok a krumplik negyedbe vágjuk, ha kicsik csak félbe. Annyi krumpli kell, hogy szorosan kitöltsék a fazekat, de ne legyen két réteg, mert akkor nem lesz ízletes, hisz kell még vizet adnunk hozzá. Még egy kis sót adunk hozzá. Ha megfőtt a krumpli és sok a leve, még egy kicsit főzzük, hogy a leve elfőjön, és finom szósz maradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése