2011. máj. 1.

Gyüvecs (JUVÉTSI)

Hozzávalók: 1-1,200 kg marhahús, 500 gr durum lisztes rizstészta, 1 apróra vágott hagyma, olívaolaj (4-5 leveseskanál), 4-5 friss, túlérett paradicsom turmixolva, vagy 1 db 400 gr-os paradicsomkonzerv, 1-2 babérlevél, só, bors, ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajt (elhagyható).
Elkészítése: A marhahúst darabokra vágjuk, majd megszurkáljuk és a lyukakba fokhagymákat, szúrunk. Kisütjük erős tűzön. Kivesszük a húsdarabokat egy külön tálba, majd a forró olajban megfutatjuk a hagymát, majd belezúdítjuk a paradicsomokat, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a húsdarabokat, feltöltjük annyi vízzel, hogy a húst éppen hogy ellepje és körülbelül egy órát, főzzük lassú tűzön. Ha kuktafazékban készül, értelemszerűen kevesebb ideig kell főnie.
A főzési idő leteltével áttesszük az ételt egy agyagedénybe (vagy tepsibe, ha nincs fedős agyagedényünk). Hozzátesszük a babérlevelet és a rizstésztát, majd előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük, amíg megpuhul a rizstészta. Ha időközben elfőné a levét még mielőtt a tészta, megpuhulna, forró vízzel pótoljuk. Melegen tálaljuk, reszelt sajttal leszórva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése