2011. jún. 13.

Revani

(23 cm-s négyszögű tepsihez)
Hozzávalók: 4 tojás, 1/3 csésze cukor, 1/2 kiskanál vaníliapor, 1 narancsreszelék, 1 1/2 kanál UZO (görög ánizspálinka), 1/3 csésze narancslé, 1/2 csésze búzadara, 1/3 csésze tört mandulabél.
Sziruphoz: 1 citrom, 1 csésze cukor, 1 csésze víz, 1 kiskanál citromlé.
Elkészítése:
1. Kivajazunk egy tepsit. A mixerben alaposan összekeverjük a tojássárgát, cukrot, vaníliát és narancsreszeléket. Lassacskán és folyamatosan keverve hozzátesszük az UZO-t.
2. Áttesszük a masszát egy nagyobb tálba, majd hozzáadjuk a narancslevet, búzadarát, mandulát és lassan kézzel összekeverjük. Letakarjuk, és 30 percet pihentetjük.
3. Felverjük a tojásfehérjét és lassacskán, vigyázva a masszához keverjük kézzel.
4. Tepsibe öntjük az anyagot és középmeleg sütőben körülbelül 20 percet, sütjük. Mikor kész, még melegen ráöntjük a szirupot, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.
Szirup: Megmossuk a citromot, lehántjuk a héját, és csíkokra vágjuk. Egy kisfazékba tesszük a cukrot, a citromlevet és a vizet, addig kavargatjuk a tűzön, amíg a cukor elolvad, anélkül hogy főne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott citromhéjat, és lassú tűzön hagyjuk rotyogni, anélkül hogy lefednénk vagy kavarnánk, 5 percig. Hagyjuk, hogy kicsit a hőfoka lemenjen, de még melegen öntjük a tésztára.

Répa kéjk (kéjk me károtta)

Hozzávalók: 6 tojás, 1 1/2 csésze cukor, 2 csésze liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 csésze olaj, 1 csésze darált dióbél, 1 csésze reszelt sárgarépa.
Elkészítése: A tojásokat a cukorral mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc). Hozzátesszük az olajat lassacskán csorgatva. A sütőporral összekevert lisztet lassacskán adagoljuk, közben tovább keverünk, adagoljuk a dióbelet, a répát és még pár percig kavarjuk, hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen. Vigyázzunk a massza megfelelő sűrűségű legyen, ha túl híg még keverünk hozzá lisztet, hogy még folyó de sűrű tésztát kapjunk. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van. Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük, és födetlenül hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad.

Nagyon finom szirupos almás (sziropiászti milópitá)

(30 cm átmérőjű tepsihez)
Hozzávalók: 125 gr vaj, 2 csésze cukor, 1 kg alma, 4 tojás, 1 csésze sütőporos liszt, mazsola (elhagyható).
Elkészítése:
1. Megtisztítjuk az almákat, meghámozzuk, és vékonyra feldaraboljuk
2. A tepsibe beletesszük a vajat, 1 csésze cukrot, az almadarabokat, betesszük a meleg sütőbe, és jól összerotyogtatjuk az alsó rácson.
3. Közben a mixerben habosra dolgozzuk a tojást a csésze cukorral, majd lassacskán hozzáadagoljuk a lisztet. Javít az ízén, ha egy citromreszeléket is beleteszünk.
4. Mikor az alma megpuhult, ráöntjük a lisztes masszát és körülbelül fél órát, sütjük.
Melegen, frissen felvert hideg tejszínhabbal vagy aromás vaníliafagylalt gömbökkel tálaljuk.

Szilvás kavart (kéjk me dámászkiná)

Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, legalább 1/2 kg szilva.
Elkészítése:
1. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk majd cukorral és fahéjjal egy tálban, összekeverjük. Beleöntjük a cake forma kivajazott, lisztezett aljába.
2. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy sűrű de még folyós massza legyen.
3. Beleöntjük a formába, alsó rácson, 180 fokon kisütjük, ahogyan a kéjkeket. Fokozatosan kihűtjük, majd tálra borítjuk.
Megjegyzés: Habár a fénykép magas kuglóf formában készült süteményről árulkodik, finomabb, hogyha a joghurtos pita (következő recept) képen látható nagyobb de alacsonyabb tepsiben készül, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó réteg gyümölccsel a tetején. A magas formát használhatjuk akkor, ha nincs elég gyümölcsünk, így több lesz a tészta, kicsit szárazabb a sütemény.
Tipp: A gyümölcsös kevert tésztáknak nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele a kelleténél, ez segít, abban hogy a tészta a gyümölcs súlyának ellenére jól felnőjön.

Sütőtök cake (kéjk me kolokitha)

(28 cm átmérőjű kerek formához)
Hozzávalók: 60 dkg lereszelt vagy apró kockára vágott sütőtök, 20 dkg cukor, 7 tojás, 10 dkg margarin, 15 dkg sótalan mandulabél, 80 gr liszt, 50 gr corn flour, 1 kiskanál sütőpor, 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 2 leveseskanál brandy.
Elkészítése:
1. A sütőtököt odatesszük egy lábosba puhulni, egy kanál cukorral és egy kanál vízzel.
2. A cukrot habosra mixeljük a tojásokkal, majd a margarinnal. Mikor már habos és hólyagok pattannak a felületén (kb.10 perc) hozzáadjuk a mandulát, sütőporos lisztet, corn flourt, szegfűszeget, konyakot, végül pedig a megpuhult tököt.
3. Kikenünk margarinnal egy kerek formát, enyhén belisztezzük és beleöntjük a masszát. Középmeleg sütőben pirosra sütjük (kb. 50 perc). Mikor elválik az edény széleitől, és már jól jön az illata készen, van. Fokozatosan kihűtjük majd még melegen, megszórjuk porcukorral.
Tipp: Ha sütőtököt reszelés után lefagyasztjuk, akkor olvadáskor minden folyadék kifolyik belőle (szitában kell felolvasztani), így egyenesen bele lehet tenni a masszába, nem kell puhítani még külön lábosban.