2011. jan. 23.

Kínai saláta

Hozzávalók: 4 személyre: 1 kg kínai kel, 1 evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 1 dl szójaszósz, 1,25 dl fehérbor ecet, 1 mokkáskanál őrölt, gyömbér, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál chili.
Előkészítése: A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, és nem túl vékony csíkokra vágjuk. Alaposan megsózzuk, és 3-4 órát állni hagyjuk.
Elkészítése: A fokhagymát meghámozzuk, és áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. Összekeverjük a szójaszószt, az ecetet, a gyömbért, a cukrot, a chilit, a fokhagymát és a hagymát. Kinyomkodjuk a kínai kelt, beleforgatjuk az öntetbe, és legalább 24 óráig állni hagyjuk. A hűtőszekrénybe legalább 1 hétig eláll. Nagyon finom sült húsokhoz.

Juhsajtos uborkasaláta

Hozzávalók: 20 dkg sós juhsajt, 1 szál kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma, 1 szál zöld, friss fokhagyma,
A mártáshoz 3 evőkanál olaj, fél citrom leve, 2 evőkanál magozott olajbogyó,  1-1 csokor petrezselyem és kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, kevés só;
A díszítéshez: 1 retek és paradicsom.
Előkészítése: Az uborkát héjastul apró kockára vágom, és gyengén megsózom. A juhsajtot ugyancsak felkockázom, a megtisztított zöldhagymákat zöldjével együtt karikákra szeletelem. A kaprot és petrezselyemzöldet finomra aprítom.
Elkészítése: Az olajat, citromlevet, borsot, kaprot, petrezselymet és a nagyon finomra vágott olajbogyót mártássá keverem. Rászórom a hagymakarikákat, az uborkát meg a juhsajtot. Óvatosan átforgatom, és hűtés után salátástálra halmozom. A díszesen megfaragott retekkel és paradicsommal díszítem.

Hallal töltött paradicsom

Hozzávalók: 4 nagy, kemény paradicsom, 1 kis doboz makréla- vagy tonhalkonzerv, 2 evőkanál főtt vagy párolt rizs (maradék is jó), 1-1 evőkanál tejföl és majonéz, 1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma, csipetnyi só, törött fekete bors, kevés mustár.
Előkészítése: A paradicsomot keresztben kettévágom, és magos belsejét kikaparom. A halkonzervet leszűröm, egy darabkát a díszítésre félreteszek, a többit levével együtt péppé töröm.
Elkészítése: A majonézt összekeverem a tejföllel, mustárral, hagymával, sóval, borssal, majd a pépes halat, a rizst meg a paradicsomforgácsot is hozzáadom. A kivájt fél paradicsomokat megtöltöm a halas keverékkel, díszítem a hal darabkával, és megmosott, megszárított salátalevélre teszem. Jégbe hűtve kínálom.

Gyümölcsös túró

Hozzávalók: 1 citrom, fél kiló vegyes gyümölcs (eper, körte, barack, mangó, stb. ízlés és szezon szerint), 2 evőkanál cukor, fél kg túró (zsírszegény), 1 dl zsírszegény tej, 10 dkg csokoládés kukoricapehely.
Előkészítése: A citromot forró vízzel alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük a citromlé felével, és rászórjuk a cukor felét.
Elkészítése: A túrót összekeverjük a tejjel, a citrom héjával, a maradék cukorral és citromlével. A gyümölcsöt szétosztjuk a kelyhekbe, és rászedjük a túrós masszát. A kukoricapelyhet kissé összetörjük, és a túróra szórjuk. Tipp: A gabona és a gyümölcs gazdag értékes ballasztanyagokban, amelyek segítenek az emésztésben. Ezen kívül jó hatással vannak a szívre és a keringési betegségekre is. Ezért fontos, hogy sok ballasztanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasszon. Desszertünk tartalmazza az egy napi ajánlott mennyiség egyharmadát, emellett zsír- és koleszterinszegény. Nemcsak evés után, hanem tízóraira vagy uzsonnára is kitűnő.

Gombás cukkini

Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl zöldségerőleves, olaj, kakukkfű, só, bors
Elkészítése: A megmosott cukkinit héjastól felkarikázzuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát és a cukkinit. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. 2 percig kevergetve pároljuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt 10 percig pároljuk. Barnarizzsel tálaljuk.

Fűszeres túrókrém

Hozzávalók: 4 személyre: 25 dkg túró 1 csokor snidling fél csokor kapor fél csokor petrezselyem 1 kis fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál tej 4 nagy szelet rozskenyér
Előkészítése: A túrót átpasszírozzuk. A snidlinget, a kaprot, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítése: A túróhoz keverjük a tejet, a snidlinget, a kaprot, a petrezselymet, a hagymát, a fokhagymát, majd megsózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük. A rozskenyeret kettévágjuk, megkenjük a krémmel, és paradicsommal díszítjük.

Frissítő saláta

Hozzávalók: 1 karalábé, 1 kis ökölnyi karfiol, 1 szál sárgarépa, 1 kis doboz spárgakonzerv, 1 kis narancs, 4 ananászkarika, 3 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fehér bors.
Előkészítése: a zöldségeket megtisztítom, a karalábét és a sárgarépát apró kockákra vágom. A karfiolt pici rózsáira szedem. A feldarabolt zöldséget szűrőbe teszem. Forrásban lévő vízbe mártom, majd az újraforrástól számított két percig főzöm. Lecsöpögtetem és kihűtöm. A spárgakonzervet leszűröm és darabokra vágom, négy szálat a díszítéshez félreteszek. A narancsot hámozás után kis kockákra vágom, az ananászt is felkockázom.
Elkészítése: az olajat kikeverem a citromlével, egy evőkanál ananászlével meg a mustárral, hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet, majd a zöldséget és a gyümölcsöt beleforgatom. Jól lehűtöm és tálalás előtt ismét átkeverem.

Fitness reggeli

Hozzávalók: 1 citrom 3 vékony újrépa 1 savanykás alma 5 dkg kékszemű szőlő 2 evőkanál natúr joghurt 1 teáskanál méz 4 dkg kukoricapehely 1 teáskanál apróra vágott dió ízlés szerint tej
Előkészítése: A citrom levét kinyomjuk. A répát megmossuk, megtisztítjuk, és lereszeljük. Az almát meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk vagy szintén lereszeljük. Mindkettőt azonnal megcsepegtetjük citromlével. A szőlőszemeket megmossuk, és kettévágjuk.
Elkészítése: Tálkában összekeverjük a joghurtot a maradék citromlével és a mézzel. A répát, az almát, a szőlőt elkeverjük a kukoricapehellyel, a tetejére öntjük a joghurtkrémet, és megszórjuk a dióval. Ízlés szerint tejet keverünk hozzá, és azonnal fogyasztjuk.
Megjegyzés: Szervezetünk délelőtt képes a legnagyobb teljesítményre. A szénhidrátok szállítják számára azt az energiamennyiséget, amire az agynak és az izmoknak szüksége van a munkavégzéshez. A reggeli legyen zsírszegény, és megfelelő ballasztanyagot tartalmazzon. Ez a recept mindkét követelménynek eleget tesz.
1 adag: 1589 kJ/378 kcal

Diétás köleskása leves

Hozzávalók: 4 személyre: 1 kis fej hagyma, 1 dl olaj Édes-nemes pirospaprika, Ételízesítő, 1 db babérlevél, 1 dl sárga hántolt köles (bioboltokban kapható), 2 evőkanál 10 %-os ecet, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt.
Előkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadunk egy kevés pirospaprikát. Összekeverjük, és felengedjük 3 l hideg vízzel. Sóval, borssal, ételízesítővel és a babérlevéllel ízesítjük. Belekeverjük a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Ha futna, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor elkészült, belekeverjük az ecetet. (Lehűlés után nagyon megdagad.) A tejfölt összekeverjük a liszttel, és a kásához keverjük. Összeforraljuk, és tálaljuk.

Busa vajban

Hozzávalók: 80 dkg busaszelet, 8 dkg vaj, 1 zöldségerő Knorr leveskocka, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl erőleves, 1 csokor petrezselyem, majoránna, halfűszerkeverék
Elkészítése: A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni hagyjuk. Zöldségerőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.

Brokkolis krumplisaláta

Hozzávalók: 45 dkg kis újkrumpli  25 dkg brokkoli  2 szál friss vagy 1 evőkanál őrölt tárkony  1 evőkanál salátaecet  1 evőkanál olívaolaj
Előkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, kefével letisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A friss tárkonyt apróra vágjuk.
Elkészítése: A krumplit forró, sós vízben 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit, lefedjük, és további 5-6 percig főzzük (amíg a brokkoli megpuhul). Összekeverjük a salátaecetet, az olajat, és a tárkonyt. A zöldségeket leszűrjük, és leöntjük a mártással.

Bazsalikomos gombasaláta

Hozzávalók: 1 fej jégsaláta (kemény fejes saláta), 1 doboz gombakonzerv, 25 dkg juhtúró, 2 dl kefir, 1 marék bazsalikomlevél, 1-1 csokor zöldhagyma, zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, a tálaláshoz egy-két paradicsom.
Előkészítése: a konzerves gombát leszűröm. A kefirt a villával szétnyomott juhtúróval összekeverem, hozzáadom a nagyon finomra vágott bazsalikomlevelet és petrezselyemzöldet, majd borssal és zúzott fokhagymával fűszerezem. A zöldhagymát megtisztítom, és karikára vágva megsózom. A salátát megmosom, lecsöpögtetem és csíkokra vágom.
Elkészítése: a főtt gombát, a salátát, a hagymát és a mártást jól összekeverem, és egy-két órai hűtés után kínálom. Tálaláskor paradicsomszeletekkel díszítem. Másnapra nem szabad eltenni, mert a gomba hamar romlik!

Babéros halleves

Hozzávalók: 60 dkg filézett ponty (vagy egyéb, szálka nélküli hal), 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl száraz fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál mustár és kapribogyó, 1 teáskanál liszt, 1 babérlevél, ízlés szerint citromlé, só, őrölt fekete bors, cukor.
Előkészítése: a filézett halat csíkokra vágom, megsózom és félreteszem. A megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget, a finomra vágott vöröshagymát és a babérlevelet 1 liternyi vízbe felteszem a tűzre. Megsózom, megborsozom, és puhára főzöm.
Elkészítése: a lébe belekeverem a kapribogyót. Ezután a liszttel, mustárral, tejföllel, citromlével elkevert borral besűrítem. Felforralom, végül a halcsíkokat is beleteszem, és keverés nélkül, kis lángon 15 percig forralom.