2011. ápr. 28.

Bifteki 2.

Hozzávalók: 1/2 kg darált hús (a görög bifteki mindig marhahúsból készül), 1 nagy hagyma apróra vágva vagy reszelve, 1 tojás (elhagyható), 3-4 szelet (száraz) kenyér (beáztatva, kicsavarva és felmorzsolva), 2-3 leveseskanál tej (elhagyható), só, bors, oregánó, olívaolaj.
Elkészítése: A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Ha nem használunk tojást, hogy diétásabbá tegyük a biftekinket akkor 2-3 leveseskanál citromlevet vagy ecetet, kell a masszához adni és a tejet is, mellőzzük. Ebből az adagból 4 nagy lapos biftekit formálunk, amelyeket grillen jól megsütünk. A legfinomabb a szénen sült bifteki, de megszokott eljárás a sütőben megsütni grillen vagy akár tepsiben krumplival. Ha ez utóbbi megoldást választjuk, akkor a krumplikat megpucoljuk, kockákra vágjuk, jól megsózzuk, borsozzuk egy tálban, majd a tepsiben elhelyezett biftekik köré és közé helyezzük majd a tepsibe a zsiradékon kívül annyi levet, öntünk (víz és egy citrom leve) hogy körülbelül kétujjnyi legyen, tehát a tepsiben lévő alapanyagok feléig érjen. Ha a sütés vége felé még kéne egy kis víz, lehet pótolni. A víz a sütés végére elpárolog és a gőzben a krumpli finom puhára fő, a sütés hatására pedig megpirul.

Bifteki 1.

Hozzávalók: Fél kg darált hús (a görög bifteki mindig marhahúsból készül),, 4 ek. olívaolaj, 1 tojás, 1 kis paradicsom, 2 ek. kétszersültmorzsa, 1 ek. finom búzadara, 2 ek. reszelt Kefalotiri sajt, 1 kis fej hagyma.
Elkészítése: A paradicsomot megmosom, megtisztítom, kimagozom, és finomra vágom, a hagymát megtisztítom, és szintén finomra vágom. A darált húst egy tálban a tojással, a paradicsommal, a hagymával, a kétszersültmorzsával, a búzadarával és a sajttal alaposan összegyúrom. A kezemet időnként sörrel nedvesítem. Az egészet lefedve mintegy 4 órára a hűtőbe teszem. A masszából fasírtokat formálok, azokat beolajozom és egy serpenyőben oldalanként, mintegy 7-8 percig sütöm. tzazikivel tálalom. (A kefalotiri egy sós-édes ízű görög keménysajt.)

Tőkehal zöldsaláta levelekben (marulofila gemisztá me tono)

Hozzávalók: 1/2 kg sózott tőkehal, kb. 24 db friss zöldsaláta levél (a nagy, sötétzöld fajtából), 1 kis csésze rizs, 1 db lereszelt hagyma, egy kevés fokhagyma por, 4-5 db zellerszál levelekkel apróra vágva, egy kevés bors, só, 1 db lehéjazott és apróra vágott paradicsom, 3 kanál olíva zsír (ha nincs kéznél, akkor használjunk olajat), 1 doboz paradicsomkonzerv (200 ml) darabos paradicsomokkal.
Elkészítése: Ha sózott halat vásárolunk, akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Ezekután lehúzzuk a hal bőrét, kicsontozzuk és a húst apróra, vágjuk. Leforrázzuk a salátaleveleket és lefolyatjuk róluk a vizet. Összekeverjük a haldarabokat a rizzsel, hagymával, fokhagymával, zellerrel és a paradicsommal. Megkóstoljuk (fontos, mert nem lehet tudni kinek mennyire sikerül a sótalanítás, lehet teljesen sótalan lesz, vagy elég sós), sózzuk (ha még kell), borsozzuk.
Minden salátalevél közepébe teszünk egy adag masszát, és begöngyöljük. Egymás mellé helyezzük őket egy fazékba, leöntjük a zsírral, hozzáadjuk a paradicsomszószt (turmixolt paradicsomok frissen vagy konzervből), só, bors, letakarjuk egy tányérral őket nyomatéknak és hagyjuk lassú tűzön fortyogni kb. egy fél órát.

Tőkehal krokett (krokéttész tono)

Ez különösen finom sör-, vagy borkorcsolya. Kedvelt étel olyan ünnepnapokon mikor a húsevést tiltja a vallás.
Hozzávalók: 3-4 közepes tőkehal (friss, fagyasztott vagy sózott), 4 tojás, 1 borospohár olaj, 1 pohár liszt, 1 pohár sör, bors és só ha szükséges.
Elkészítése: Ha sózott halat vásárolunk, akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Miután a húst leválasztottuk a csontról, és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Gyakorlott háziasszonyok látni fogják, ha valamiből még kell, ahhoz hogy jól összeálljon a massza, amikor is hosszúkás, "mititei" alakú fasírtokat formálunk. Majd ezeket kisütjük forró és bő olajban.

Görög pisztráng

Hozzávalók: 4 darab kb. 30 dekás pisztráng, peperoni konzerv, olajbogyó konzerv, 1 fej hagyma, fűszerkeverék, olivaolaj.
Elkészítése: A pisztrángot megmosom, megtisztítom, és szárazra törlöm. A hagymát apróra vágom, a peperonit kis darabokra vágom, az olajbogyókat nyolcfelé vágom. Ezeket az olajjal és a fűszerkeverékkel marináddá keverem. A halakat egy nagy felfújtformába helyezem, és leöntöm a marináddal. Mintegy 24 órára a hűtőbe teszem, miközben a halakat egyszer megforgatom. A halakat alufóliában, vagy halsütőben faszénparázs felett 20 percig sütöm. Illik hozzá a görög parasztsaláta, illetve a friss fehérkenyér

Ecetes polip (htapodi xidátó)

Hozzávalók: 1 polip egészben (körülbelül 2 kilós), fél csésze jó minőségű ecet, 4-5 fekete borsszem, só, olívaolaj, 1-2 csipet oregánó.
Elkészítése:
1. Ha fagyasztott a polip, akkor éjszakára kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk, megfordítjuk (olyan, mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a szemeket és a szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.
2. Miután pár percig forrt, kivesszük, leszűrjük, lemossuk majd újabb bő forrásban lévő vízbe megint, feltesszük főni, hozzátesszük a borsot, kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul.
3. Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a vizet, és ujjnyi darabokra vágjuk. Ekkor, aki nem szereti a tapadó felületekkel ellátott bőrét, simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló húsa.
4. A darabokra vágott puha húst egy tálba tesszük, majd leöntjük olívaolaj- oregánó- ecet keverékével, hogy a húst ellepje. Ebben a páclében legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap tálaljuk. A páclében a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell fölhasználni, de ez az étel jó savanykásan fogyasztandó, előételként.
Megjegyzés: Minél frissebb a polip annál keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük, akkor több idő kell a főzéshez.