2011. ápr. 28.

Ecetes polip (htapodi xidátó)

Hozzávalók: 1 polip egészben (körülbelül 2 kilós), fél csésze jó minőségű ecet, 4-5 fekete borsszem, só, olívaolaj, 1-2 csipet oregánó.
Elkészítése:
1. Ha fagyasztott a polip, akkor éjszakára kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk, megfordítjuk (olyan, mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a szemeket és a szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.
2. Miután pár percig forrt, kivesszük, leszűrjük, lemossuk majd újabb bő forrásban lévő vízbe megint, feltesszük főni, hozzátesszük a borsot, kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul.
3. Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a vizet, és ujjnyi darabokra vágjuk. Ekkor, aki nem szereti a tapadó felületekkel ellátott bőrét, simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló húsa.
4. A darabokra vágott puha húst egy tálba tesszük, majd leöntjük olívaolaj- oregánó- ecet keverékével, hogy a húst ellepje. Ebben a páclében legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap tálaljuk. A páclében a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell fölhasználni, de ez az étel jó savanykásan fogyasztandó, előételként.
Megjegyzés: Minél frissebb a polip annál keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük, akkor több idő kell a főzéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése