2011. ápr. 20.

Ördög polipja (htápodi tu diavólu)

Hozzávalók: 70 dkg kis, megtisztított polip, 1/2 pohár olívaolaj, 1 db apróra vágott hagyma, 1 db piros paprika vékony szeletekre vágva, 40 dkg paradicsomlé (nyáron mixerben turmixolok friss paradicsomot), 3-4 gerezd széttört fokhagyma, 1/2 pohár fehérbor, ízesítők kedv és ízlés szerint: chilipor, só, bors, más ízes, szagos porok, szemek, 2 leveseskanál aprított petrezselyemzöld.
Elkészítése: A fagyasztott polipokat egyben betesszük a kuktába, és megfőzzük úgy, ahogy vannak. Utána még melegen levágjuk a lábaikat, a középső részéből kiszedjük a szemeket és a maszatot a hasából, utána pedig kézzel szépen lesimítjuk a bőrt mindenhonnan és olyan szép fehér husi, marad, mintha csirke lenne. A tappancsos bőr melegen nagyon egyszerűen ledörzsölhető a húsról, kézzel.
Utána felvágjuk apróra és megpirítjuk olajon. Az olajon kapatás következménye hogy a hús kicsit megkeményedik, viszont nagyon ízletes. Aki inkább a vajpuha húst szereti, az ne pirítsa meg olajon, hanem a megfőtt húst egyenesen használja fel úgy, ahogy a továbbiakban leírom.
Hozzátesszük a többi hozzávalót, felforraljuk, "eloltjuk" borral, utána még egy fél órát rotyogtatjuk. Közben a levét úgy intézzük, hogy annyi főjön el belőle, amennyit akarunk, én hosszú lére szoktam ereszteni, mert apró makarónival tálalom és az is felszív belőle eleget. Az egésznek jó csípősnek kell lennie, és forrón kell tálalni, rászórva a petrezselyemzöldet.

Oregánós szardínia (szárdéllesz me rigáni)

Hozzávalók: 400-450 gr friss szardínia a nagyobbacska fajtából, 3 közepes paradicsom, 100 ml olívaolaj, 2 kanál citromhéj reszelék, 1 kanál oregánó, 2 kanál petrezselyemzöld apróra vágva, 2 1/2 kanál citromlé, 2 cikk préselt fokhagyma.
Elkészítése:
1. Levágjuk a szardíniák fejét, a hátuktól kezdve így a fejjel együtt egy finom mozdulattal a belsőségeket is kihúzzuk. Jól átmossuk és megtisztítjuk őket folyó víz alatt.
2. Szétnyitjuk őket, mint egy könyvet, kivesszük a gerincüket, a farkukat levágjuk ollóval, és a mellrészt megtisztítjuk az esetleges szálkáktól.
3. Olyan tepsit keresünk a háztartásban, amelyikbe beleférnek így kinyitva, vagy két tepsit használunk. Egymás mellé helyezzünk két paradicsomszeletet. Erre rátesszük a kinyitott halat, szürke felével felfele. Az olajat a citromlével, villával összehabarjuk, beletesszük a citromhéjreszeléket, fokhagymát majd ezzel leöntjük az egymás mellé helyezett halakat. Megszórjuk őket petrezselyemmel, oregánóval és erős sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük.
4. Frissen, melegen tálaljuk.

Majonézes garnélarák (gáridész me májonéza)

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben garnélarák, hozzá illő mennyiségben majonéz
Elkészítése: A garnélarákot, ha fagyasztva vásároltuk kint hagyjuk, amíg kifagy, vagy mikrohullámú sütőben kifagyasztjuk. A fagyasztott rákokat általában már tisztítva árulják, tehát nincs rajtuk a "páncél" olyanok, mint valami nagyobb, rózsaszín, vastagabb hernyók. Azért nem árt odafigyelni és megtisztítani őket a hátuk közepén lévő fekete csíktól, amit nem mindig sikeresen távolítanak el, és ami megkeserítheti az ételt. Mindkét esetben - fagyasztott és nem fagyasztott- megfőzzük őket. 15 perc, főzés elég a páncél nélkülieknek, a másiknak lehet 5 perccel több. Ha nem volt tisztítva a rák, akkor főzés után el kell távolítani a páncélját és a fekete csíkot a közepükről. Ez az első két rákocska után már könnyen fog menni, nem nehéz művelet. Előbb egy picit ki kell hűteni őket, mert forrón nem igazán lehet velük, kézzel dolgozni.
Kihűtjük a rákokat, majd összekeverjük őket bőven majonézes mártással. Zöld salátalevelekre halmozva vagy magas szárú, nagyobb poharakban tálaljuk.

Halszeletek sütőben (pszári filé szto furnó)

Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg nagy hal szeletekben, 1 leveseskanál paradicsompaszta (elhagyható), 1 kg túlérett paradicsom, olívaolaj vagy egyéb zsiradék, 3-4 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, só bors, 1-2 kanál liszt, 2 citrom (elhagyható).
Elkészítése:
1. Megmossuk és megtörölgetjük a halszeleteket, lisztbe forgatjuk és behelyezzük egymás mellé a kiolajozott tepsibe, borsozzuk. Ízlés szerint lehet sózni is habár vigyázni, kell a sózással, mert a tengeri halfilék eleve sósak.
2. A hagymákat kerek szeletekre vágjuk, a fokhagymákat is vékony, hosszúkás szeletekre, majd ezeket ráhelyezzük a halszeletekre. Minden halszeletre, egy-két karikára vágott paradicsomot helyezünk, majd megszórjuk petrezselyemzölddel. A maradék paradicsomokat felturmixoljuk és a paradicsompasztával együtt összekavarjuk, hozzátesszük a citromlevet, ízlés szerint olajat és ezzel a mártással leöntjük a megpakolt halakat.
3. Előmelegített, közepes sütőben sütjük, amíg a halak megpuhulnak és megpirulnak.
Ez az étel kövér húsú, nagy halakból nagyon finom.