2011. ápr. 20.

Oregánós szardínia (szárdéllesz me rigáni)

Hozzávalók: 400-450 gr friss szardínia a nagyobbacska fajtából, 3 közepes paradicsom, 100 ml olívaolaj, 2 kanál citromhéj reszelék, 1 kanál oregánó, 2 kanál petrezselyemzöld apróra vágva, 2 1/2 kanál citromlé, 2 cikk préselt fokhagyma.
Elkészítése:
1. Levágjuk a szardíniák fejét, a hátuktól kezdve így a fejjel együtt egy finom mozdulattal a belsőségeket is kihúzzuk. Jól átmossuk és megtisztítjuk őket folyó víz alatt.
2. Szétnyitjuk őket, mint egy könyvet, kivesszük a gerincüket, a farkukat levágjuk ollóval, és a mellrészt megtisztítjuk az esetleges szálkáktól.
3. Olyan tepsit keresünk a háztartásban, amelyikbe beleférnek így kinyitva, vagy két tepsit használunk. Egymás mellé helyezzünk két paradicsomszeletet. Erre rátesszük a kinyitott halat, szürke felével felfele. Az olajat a citromlével, villával összehabarjuk, beletesszük a citromhéjreszeléket, fokhagymát majd ezzel leöntjük az egymás mellé helyezett halakat. Megszórjuk őket petrezselyemmel, oregánóval és erős sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük.
4. Frissen, melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése