2011. márc. 13.

Mákos reggeli csemege

Hozzávalók: 20 dkg alma, 16 dkg pászka, 4 pohár joghurt, 2 dkg mák, 8 dkg mazsola, 3 evőkanál méz
Elkészítése: A vékony cikkekre vágott almát, a mazsolát, a darabokra tördelt pászkát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot és a mézet, majd lazán összekeverjük. Tálkákba szedjük és tálalás előtt rászórjuk a mákot.

Sárgarépakoktél

Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 3 narancs, 1 zöldcitrom, 1 teáskanál méz.
Elkészítése: Az egyik narancsot nagyon vékonyan meghámozzuk. A héjat vékony csíkokra metéljük. A lekapargatott sárgarépát kevés vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét, a zöldcitrom levét és a mézet. Összekeverjük, poharakba töltjük, narancshéjjal és ha van, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Sült sárgarépa kapros mártással

Hozzávalók: 4 szál sárgarépa (60 dkg), 2 dl kefir, 1 evőkanál szárított kapor, ízlés szerint só, olaj a sütéshez.
Előkészítése: a gondosan megtisztított sárgarépát nagyon vékony karikára vágom (vagy uborkagyalun legyalulom), mintha rósejbnit sütnék. Tiszta konyharuhán leszárítom.
Elkészítése: az olajat felforrósítom, és a sárgarépát apránként a forró olajba dobom. Ha megsült, meleg tányérra rakom, de nem fedem be, nehogy szívóssá váljon. Közben a kefirt összekeverem a kaporral és megsózom. A ropogós sárgarépa a kapros kefirbe mártogatható.

Sonkás brokkoli

Hozzávalók: 2 személyre: 50 dkg brokkoli, 15 dkg gépsonka, 1 tojás, 2 dl kefir,
ízlés szerint só, a tepsihez 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Előkészítése: a brokkolit egyforma kis rózsáira szedem, megmosom, lecsöpögtetem. A sonkát vékony csíkokra vágom. A tojást habosra felverem és a kefirrel összeöntöm. Kis tepsit az olajjal kikenek és morzsával beszórom.
Elkészítése: a kikent tepsiben elterítem a brokkolirózsákat, rászórom a sonkakockákat, és leöntöm a tojásos kefirrel. Alufóliát borítok a tetejére, és a sütőben 20 percig sütöm.
Megjegyzés: Megfizethető egyszerű. Ezt az ételt el lehet készíteni karfiollal is. Egy- két csepp fokhagymaolaj és egy kis sajt a tetején egész jól megbolondítja az ízét.
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 267 kcal (1121 kJ)

Répás rizs

Hozzávalók: 25 dkg (barna) rizs, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 fej hagyma, 1 babérlevél, 1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg, késhegynyi kurkuma, só, olaj.
Elkészítése: A megtisztított sárga- és fehérrépát kockára vágjuk. Megforrósított olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát és a zöldségeket. Megszórjuk a rizzsel, kevergetve pirítjuk, megszórjuk a kurkumával. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sóval, babérlevéllel, fahéjrúddal, szegfűszeggel ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk. A darabos fűszereket eltávolítjuk. A répás rizst fejes salátával kínáljuk.

Marokkói fasírt

Hozzávalók: 75 dkg sovány birka- vagy marhahús 3 közepes nagyságú vöröshagyma 25 dkg hántolt rozs (esetleg rizs) 5 dkg dió 2 evőkanál olaj + bőven a sütéshez csípős pirospaprika
őrölt kömény fahéj
Előkészítése: A húst lehártyázzuk, majd fél cm-es kockákra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk és összevagdaljuk. Külön-külön ledaráljuk. A rozst meleg vízzel leöntjük, majd leszűrjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. (Ha rizzsel készítjük, a rizst megpároljuk). A töltelékhez a diót durvára vágjuk.
Elkészítése: A hús egyharmadát olajon erős lángon megpirítjuk, közben kevergetjük. Hozzáadjuk a hagyma egyharmadát, sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel és fahéjjal fűszerezzük, a végén a diót is belekeverjük. A maradék húst összedolgozzuk maradék hagymával, a rozzsal, sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fahéjjal ízesítjük, majd ismét együtt átdaráljuk, hogy teljesen sima masszát kapjunk. A masszát 24 részre osztjuk, és hideg vízbe mártott kézzel ellapítjuk. Mindegyikre rakunk egy kevés sült húsos töltelékhalmot, összegöngyöljük, és a két végén hegyes nudlivá formázzuk. A fasírtokat bő, forró olajba rakjuk, és kisebb adagokban körös-körül ropogós-pirosra sütjük. Papírtörölközőre szedjük, leitatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Túrós sonkarolád kapros salátában

Hozzávalók: 4 vékony szelet gépsonka (8 dkg), 3 dkg juhtúró, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor, 1 szál kígyóuborka, 1 dl kefir, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehér bors.
Előkészítése: a juhtúrót simára keverem a tejföllel, reszelt tormával, sóval, cukorral. Az uborkát megmosom, és héjastól lereszelem. A kaprot felaprítom. A kefirbe belekeverem a reszelt uborkát meg a kaprot, majd megsózom, megborsozom.
Elkészítése: a sonkaszeleteket egyenként megkenem a tormás-tejfölös túróval. Szorosan felcsavarom, mint a palacsintát, és köré öntöm a kefires uborkát. Azonnal tálalom.

Tojásos-sajtos jégsaláta

Hozzávalók: 1 fej jégsaláta (fejessaláta-fajta, minden piacon kapható), 3 kemény tojás, 5 dkg reszelt márványsajt, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só, mustár, törött bors.
Előkészítése: a salátát leveleire szedem, megmosom, lecsöpögtetem (akinek van salátacentrifugája, abban pörgesse ki belőle a vizet) és darabokra tépkedem. A kemény tojást kettévágom, a sárgát kiszedem és összemorzsolom, a fehérjét megreszelem.
Elkészítése: az ecetet, az olajat és a mustárt mártássá keverem, majd sóval, borssal ízesítem. A salátára locsolom, rászórom a tojásfehérjét és a sajt felét, majd az egészet összeforgatom. A tetejére morzsolom a tojássárgát és a megmaradt reszelt sajtot, majd befedem és a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Próbáljátok ki olasz balzsamecettel!

Rokfortos fejes saláta

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta 2 dl tejföl vagy kefir 10 dkg rokfort (márvány) sajt néhány csepp citromlé csipetnyi őrölt bors 10 dkg dió.
Elkészítése: A salátát leveleire szedjük, megmossuk, majd leitatjuk vagy salátacentrifugában megszikkasztjuk. Falatnyi darabokra tépjük, és tálalásig behűtjük. A mártáshoz a rokfortot, ha puha, összemorzsoljuk, ha kemény, megreszeljük, és a tejföllel vagy kefirrel összekeverjük. Pár csepp citromlével és kevés borssal fűszerezzük, utána szintén behűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a salátát a mártásba forgatjuk, a tetejére szép diószemeket hintünk, és azonnal tálaljuk, nehogy a levelek megfonnyadjanak. Korpás kenyérrel kínáljuk.

Rakott saláta

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, porcukor, citromlé, só, kapor.
Elkészítése: A megtisztított fejes salátát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a leveleket nagyobb darabokra tépdessük. Sóval, cukorral meghintjük. Tálba lerakunk egy réteg salátát, rámorzsoljuk a túró egyharmadát. Sóval, frissen vágott kaporral, citromlével fűszerezzük. Megint egy réteg saláta, majd túró következik. A tetejére saláta kerüljön, amit tejföllel locsolunk meg. 15 percre hűtőszekrénybe állítjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Pirítóst kínálunk mellé.

Patisszonos salátatál

Hozzávalók: 80-90 dkg patisszon, 25 dkg paradicsom, 2 dl kefir, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, fél dl almaecet, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.
Előkészítése: a patisszont meghámozom, félbevágom és kimagozom, majd megmosom és letörölgetem. Az almareszelő durva fokán lereszelem. Tálba rakom, jól megsózom, ezután összekeverem. 15 percig hagyom állni. A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom.
Elkészítése: a salátaöntethez a kefirt összekeverem az olajjal és az ecettel, sóval, borssal ízesítem, majd hozzákeverem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott kapor felét. Ebbe az öntetbe forgatom a reszelt patisszont és a hagymát. Jól átkeverem, majd salátástálra halmozom. A megmosott paradicsomot felszeletelem és a tetejére rakom. A megmaradt kaprot rászórom, és folpack fóliával befedem. Hűtőszekrényben érlelem legalább fél napig, de az sem baj, ha egy napot áll fogyasztás előtt.

Padlizsánsaláta

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény almaparadicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.
Előkészítése: a padlizsánt megmosom, letörölgetem, majd a forró sütőben héjastul 30 percig sütöm. Közben a paradicsom héját lehúzom, és negyedekbe vágom. A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítom, kis kockákra vágom.
Elkészítése: a vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztom, majd a padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítom. Beleteszem a zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozom, és fedő alatt egy-két percig együtt sütöm. Ha zsírjára sült, citromlével megöntözöm, jól átkeverem és üvegtálba teszem. Ha kihűlt, lefedem és hűtőszekrényben jól lehűtöm.

Napraforgó-jégsaláta

Hozzávalók: 1 fej jégsaláta, 3 evőkanál olaj, 2-2 evőkanál napraforgómag és reszelt sajt, 1 evőkanál méz, ízlés szerint ecet, só, bors.
Előkészítése: a salátát leveleire szétszedem, megmosom, leszárítom és darabokra tépkedem.
Elkészítése: a mézet összekeverem az olajjal, ecettel, sóval, borssal, majd a salátaleveleket beleforgatom az öntetbe. Rászórom a napraforgómagot és a reszelt sajtot. Befedem, és hűtőszekrényben jól lehűtöm.

Mustáros hal

Hozzávalók: 4 szelet mélyhűtött tengeri hal fél citrom leve, 1 ecetes uborka,  2 dkg Rama margarin, 2 evőkanál joghurt, 2 evőkanál csípős mustár.
Előkészítése: A halat citromlével megcsepegtetjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Az uborkát megmossuk, tormareszelőn lereszeljük.
Elkészítése: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A halat lecsepegtetjük, szárazra töröljük, sóval, őrölt fehér borssal beszórjuk. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, egymás mellé fektetjük a halszeleteket, és a sütőben 15 percig pároljuk. Amíg a hal párolódik, egy tálkában összekeverjük a joghurtot, a mustárt és a reszelt uborkát. A halat kivesszük a sütőből, megkenjük a masszával, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.