2011. jan. 26.

Uborkás vacsorasaláta

Hozzávalók: 6 db kovászos uborka, 1 nyers salátauborka, 1 csokor zöldhagyma, 25 dkg apró paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 2 alma, 1 fej lilahagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 2 dl kefir, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl kovászosuborka-lé, ízlés szerint só, csipetnyi cukor.
Előkészítése: Mély salátástálban a krémsajtot simára keverem a kefirrel, hozzáöntöm az uborkalevet, olajat, borsot, cukrot és kevés sót. Az egészet alaposan összekeverem és befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Elkészítése: Az almareszelő durva fokán lereszelem a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott, kimagozott nyers és kovászos uborkát. A megtisztított és vékony karikákra vágott zöld- és lilahagymát megsózom, a megmosott paradicsomot vékony gerezdekre aprítom. A zöldpaprikát felcsíkozom. Az egészet a mártásba forgatom és lefedve érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt átkeverem.

Vegyes saláta

Hozzávalók: 1 cukkini, 2 sárgarépa, 1 kicsi kínai kel, 1 csokor zöldhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Előkészítése: A zöldségeket megtisztítom, majd hasábokra vágom, illetve a kelt felcsíkozom, a hagymát zöldjével együtt felkarikázom.
Elkészítése: Az olajat a mustárral egészen egyneműre keverem, majd apránként hozzáöntöm az ecetet. Sóval, borssal fűszerezem. A salátamártást ráöntöm a feldarabolt zöldségekre, jól átforgatom, és befedve a hűtőszekrényben fél napig érlelem.

Szezámos saláta

Hozzávalók: 1 fej lollo rosso saláta (más néven római saláta, amely cakkos szélű, lilásbordó, jellegzetes ízű), 2 dl joghurt, 2 evőkanál szezámmag, 2 gerezd zúzott fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, cukor, citromlé.
Előkészítése: A szezámmagot száraz teflonserpenyőben folytonos keverés közben szép világosbarnára pirítom. A felét belekeverem a joghurtba, amit zúzott fokhagymával, sóval, borssal, citromlével és cukorral ízesítek.
Elkészítése: A salátát darabokra szedem, megmosom, lecsöpögtetem és leszárítom. Rálocsolom a szezámos joghurtot. Kissé összeforgatom, végül meghintem a megmaradt szezámmaggal. Mártás nélküli húshoz és sült krumplihoz illik.

Spanyol hideg zöldségleves

Hozzávalók: 1 nagy paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 csokor kapor, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint só.
A levesbetéthez: 1 paradicsom, fél uborka, 1 hagyma, 2 evőkanál pirított zsemlekocka.
Előkészítése: a kenyeret kis kockákra vágva az olajban pirosra sütöm. Ezután tálba teszem, hozzárakom az ugyancsak kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, a karikákra vágott héjas uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntöm a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és az összes többi fűszert, majd öt deci vizet engedek rá. Befedem és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül hagyom állni.
Elkészítése: közvetlenül tálalás előtt az egészet turmixgép poharába öntöm, és sűrű, sima pürévé keverem. Jégkockákkal, valamint a megmaradt, apróra vágott paradicsommal, uborkával, hagymával, kaporral tálalom.

Salátavacsora


Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 2 narancs, 15 dkg gépsonka, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 fej lilahagyma,
Mártáshoz: 2 dl kefir, 1 kis tubus majonéz, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál narancsszörp, 1 teáskanál mustár, borecet, só, törött bors ízlés szerint.
Előkészítése: A megtisztított kínai kelt megmosom, megszárítom és vékony laskára vágom. Megsózom, jól összeforgatom, és félreteszem. A narancsot hámozás után kockákra vágom, a hagymát felkarikázom, a sonkát vékony csíkokra metélem.
Elkészítése: Mély tálban összekeverem a kelt, a sonkát, a narancsot, a hagymát meg a reszelt sajtot. A majonézt összekeverem a kefirrel, mustárral, narancsszörppel, citromlével, majd a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A salátára öntöm. Jól átforgatom, majd hűtőszekrényben másfél-két óráig hűtöm, hogy az ízei jól összeérjenek. Tálalás előtt ismét átkeverem, és pirított barna kenyérrel kínálom.