2011. ápr. 8.

Zöldséges (boros) báránycomb

Hozzávalók: 60-70dkg báránycomb, 2dl száraz vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1ödkg olaj, 80dkg burgonya, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldbab /mirelit, vagy előre kissé átpárolt/, só, őrölt bors, őrölt rozmaring, őrölt kakukkfű.
Elkészítése: Bárányhúsról a faggyús részeket eltávolítjuk - alaposan... A húst megmossuk, és kockára vágjuk. Tálba tesszük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, rozmaringozzuk, kakukkfüvezzük, fokhagymanyomón átpasszírozott- fokhagymázzuk, vékony- karikára- vágott- vöröshagymázzuk, aztán ráöntjük az olaj felét és a bort, ezt a "pácot" jól átkeverjük, edényt lefedjük - és este lefekszünk aludni. A hús egy éjszakán át a hűtőben pácolódik. Másnap a burgonyát és a répát megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. Egy előzőleg beáztatott római tálat kikenünk olajjal, a burgonya 1/3 részét a tál aljára terítjük, enyhén megsózzuk, ráhalmozzuk a répa, a bab, és a pácolt hús felét, és a rétegzést megismételjük úgy, hogy a tetejére burgonya kerüljön. Rálocsoljuk a maradék olajat és páclevet, majd a római tálat lefedjük, sütőbe téve az egészet készre sütjük. Sütés közben az elpárolgott vizet meleg vízzel pótoljuk. Melegen, idényjellegű salátával tálaljuk, szeretteink körében secperc alatt megesszük...

Zöld báránysült

Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 10 g só, 80 g zöldbab, 80 g brokkoli, 60 g kelbimbó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 70 g zöldborsó, 4 g kakukkfű.
Elkészítése: A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel, és a frissen vágott petrezselyemzölddel, és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd középmeleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Közben a bárányhúst a zöldségekkel együtt megforgatjuk. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket. Az egészet saját levével meglocsoljuk. A körítések zöld színe adja az étel elnevezését.

Ünnepi báránypaprikás

Hozzávalók: 60 dkg báránylapocka, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 dkg liszt, 1 dl olaj, só
Elkészítése: A bárányhúst nagyobb kockákra vágjuk, megmossuk. A finomra vágott vöröshagymát forró olajon lepirítjuk. Tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a húst. Ízesítjük kevés sóval, vágott fokhagymával, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk.
Tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk. Főtt makarónival körítjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1565 kJ/374 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Cabernet Franc 1999

Vagdalt bárányhús nyárson

Hozzávalók: (8 személyre): 60 dkg vagdalt bárányhús, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag zöld koriander vagy petrezselyem, 1 egész tojás, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kömény, cayenn bors vagy csípős őrölt fűszerpaprika, só.
Elkészítése: A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldfűszer levélkéit letépkedjük, durván összeaprítjuk. A vagdalt húst fokhagymával, zöldfűszerrel, a tojással és a többi fűszerrel jól elkeverjük, és hidegen tartva pihentetjük. Az elkevert masszát 8 rudacskává formáljuk, egy-egy fémnyársra szorítjuk, elkészítésig hidegen tartjuk. (Ha nincs fémnyárs, hurkapálcika is megfelel.) A nyársacskákat rostsütőre helyezve, forgatva 5 percig minden oldalán átsütjük. Paradicsompürével, kakukkfűvel, fokhagymával, sóval és borssal ízesített Mozzarella sajttal töltött káposzta- vagy szőlőlevéllel köríthetjük. (2 percre ezt is helyezzük rá a forró rostra).
Elkészítési idő: 30 perc (plusz pihentetés: min. 30 perc)
Egy adag: 523 kJ / 125 kcal
Ajánlott ital: Tokaji furmint

Töltött báránycomb

Hozzávalók: (6-8 személyre): 1 báránycomb, 1 csomag kakukkfű, 7 szál, friss rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, 10 evőkanál olívaolaj, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 10 dkg póréhagyma. 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál fehér szemesbors, 3 dl vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dl (bárány) húsleves (lehet kocka is), 10 dkg fehér kenyér, 2 dkg vaj, 3 dkg fekete olívabogyó, (kimagozott), 10 dkg márványsajt, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, chilipor ízlés szerint.
Elkészítése: A báránycombot a hentesnél kicsontoztatjuk, a csontot is elhozzuk (kettéüttetjük). A pácoláshoz a kakukkfű felének levélkéit, 2 szál rozmaring tűit, 3 gerezd fokhagymát finomra vágunk, az egészet 3 evőkanál olajban elkeverjük. Ezzel a páckeverékkel bedörzsöljük a combot, és benne állni hagyva hűtőszekrényben egy éjszakán át, pácoljuk. A mártáshoz a megtisztított és felaprított zöldségeket a kettőbe tört csontokkal a maradék olajon előmelegített sütőben 40-60 percig közepes hőmérsékleten pirítjuk. Külön edényben 5 fokhagymagerezdet (héjastól) a megmaradt fél csomag kakukkfüvet, 3 szál rozmaringot, a szemesborsot fél dl vörösborral egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a többi vörösbort, és 50 percig lassan forraljuk.
A töltelékhez finom kockákra vágjuk a fehér kenyeret. A gyöngyhagymát és a maradék fokhagymát a megmaradt rozmaring zöldjével együtt aprítjuk. Mindezt vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kenyérkockákat, sót, chilit vagy fűszerpaprikát, és hagyjuk kihűlni. Az olívabogyókat negyedeljük, a márványsajtot krumplinyomóval áttörjük, a kenyérmasszához adjuk, elkeverjük. A báránycombot a hűtőből kivéve ezzel a keverékkel megtöltjük, hústűkkel lezárjuk. Előfűtött sütőben 190 fokon 65-70 percig sütjük.
Ez alatt a mártást átszűrve még egyszer felforraljuk, tálalásnál a húshoz adjuk. Köretnek nagyon illik hozzá lágy daragombóc vajas morzsába forgatva.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc (plusz pácolás)
Egy adag: 1967 kJ / 469 kcal
Ajánlott ital: Csongrádi cabernet

Sült báránygerinc (vagy báránycomb)

Hozzávalók: 1,5 kg báránygerinc, 5 dkg zsír, só, bors, 5 gerezd tört fokhagyma, 2-3 szem összetört boróka, 2-3 dl Kékfrankos.
Elkészítése: A zsírral keverjük el a fűszereket és kenjük körbe ezzel a húst. Tegyük tepsibe, öntsünk alá vizet. Időnként borral (ha elfogy, vízzel) locsolgatva süssük meg. Sülési ideje 45-50 perc.
Hasábburgonyával és párolt boros szilvával tálaljuk.

Sült báránycomb

Elkészítése: Egy kb. másfél kilós combot 8-10 helyen megszurkált, az ujjával kicsit kitágította a lyukakat. Zsályát, fokhagymát, rozmaringot összetört egy mozsárban, sót és olajat adott hozzá, és ezzel az eleggyel kente meg a combot, a lyukakba is jól belenyomkodta. Fél szelet hajszálvékony bacon-szalonnát is belegyömöszölt mindegyikbe. Forró sütőbe, rácsra rakta. 20 perc múlva a rács alatt lévő tepsibe tette az 5 percig előfőzött krumplit, és a húsból kicsöpögő szaftban-zsírban sütötte puhára. Magát a combot "fél kilónként 13 percig + még 20 percig" kell sütni ahhoz, hogy ne szép rózsaszínű legyen belül.

Rántott bárány

Hozzávalók: 800 g csontozott báránycomb, 10 g só, 3 db tojás, 80 g liszt, 120 g zsemlemorzsa, 1 db citrom, 5 dl olaj, 400 g tisztított újburgonya, 1 cs. petrezselyemzöld, 50 g darált dió.
Elkészítése: A diót összekeverjük a zsemlemorzsával. A kicsontozott báránycombot kb. 60 g-os szeletekre vágjuk, kiveregetjük, a hártyákat - ha szükséges - bevágjuk, majd besózzuk. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. A bundázott báránycomb mindkét oldalát forró olajban megsütjük, majd csepegtetőrácsra kiszedjük. A rántott bárányt cikkekre vágott citrommal és petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Pácolt báránylapocka nyárson

Hozzávalók: 90 dkg báránylapocka, fél liter tej, 4 dl olaj, só, bors, provence-i fűszerkeverék, 6 fej gyöngyhagyma.
Elkészítése: Vágjuk fel a húst kockákra. Áztassuk a sóval, borssal és provence-i fűszerkeverékkel ízesített tejben 3 órán át. Csöpögtessük le és tűzzük nyársra a megtisztított hagymával. Locsoljuk meg olajjal, tegyük öt percre forró grillsütőbe. Gyakran öntözzük meg olajjal.

Natúr báránygerinc, spenóttal és krumplipürével

Hozzávalók: 4 személyre: 80 dkg bárány kotlett (gerinc szeletkék, személyenként kb. 3 szelet), 6 dkg vaj, bors, só.
Elkészítése: Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben (ne használjunk olajat, a bárány ízét a vaj hozza ki legjobban). Ütögessük meg a szeletkéket egy kés fokával, de ne verjük ki nagyon, mert könnyen túlságosan vékony lesz. Borsozzuk, de ne sózzuk. Mindkét oldalukon pirosra sütjük, utána sózzuk. Spenóttal és krumplipürével tálaljuk.