2011. máj. 8.

Almás pita (milópitá)

(25x35 méretű tepsihez)
Hozzávalók: A tésztához: 220 gr kemény, hideg vaj, kockára vágva, 1/2 csésze cukor, 4 tojássárga, 400 gr liszt, 1 kiskanál sütőpor,
A töltelékhez: 4-5 nagy "golden" alma, 5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor, 3 kanál citromlé, 1-2 kanál víz, 3 kanál mazsola, 3 kanál tört dióbél, kevés fahéj, kevés (fél marék) gabonapehely.
Elkészítése:
1. Elkészítjük a tésztát az omlós tésztáknál leírtak nyomán. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a kivajazott tepsi aljára, a másik részt félretesszük.
2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk, majd odatesszük egy lábosban 2 kanál vízzel puhulni. Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet és mikor puha, félrehúzzuk. Mikor már nem forró, hozzátesszük a mazsolát és a tört diót, megszórjuk fahéjjal.
3. A kinyújtott lapra kevés gabonapelyhet szórunk, majd a hideg tölteléket elegyengetjük rajta. Befedjük az időközben kinyújtott második lappal és előmelegített középmeleg sütőben, alsó rácson pirosra sütjük.
Tipp: Ha a felső lap helyett inkább tésztareszelékkel vonnánk be a tölteléket, a felső laphoz való tésztaanyagot betesszük a mélyhűtőbe, amíg jól megkeményedik, és utána ráreszeljük a töltelékre.

Görög uborkasaláta

A görögök kockára vágják az uborkát az uborkasalátájukhoz és sok joghurttal, kaporral, olívaolajjal, fokhagymával eszik.
Hozzávalók: Fél kg uborka, fél liter joghurt, 1 ek olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2-3 ek ecet, fél mk só.
Elkészítése: Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az apróra vágott kaprot, a vékonyra felszelt fokhagymát, a sót és a borsot salátalévé keverem. Az uborkát kockákra vágom és leöntöm a salátaöntettel. Jégbe hűtve tálalom.

Görög narancssaláta

Hozzávalók: 3 narancs, 3 alma, 10 dkg zeller, 3 EK majonéz, 1 citrom leve, só.
Elkészítése: A zellert meghámozom, kis kockákra vágom és sós, citromos vízben puhára főzöm. Hozzákeverem a kockára vágott narancsot és almát. Lazán összekeverem a citrommal vegyített majonézzel.

Fekete szemű bab paradicsomosan (fászoliá mávromátiká kokkinisztó)

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2-3 közepes babérlevél, 1 paradicsomkonzerv (25 dkg) vagy friss turmixolt paradicsom, egy csipet szárított rozmaringlevél, 1/2 kg feketeszemű bab beáztatva azelőtti estéről, olívaolaj.
Elkészítése: Először sós vízben megfőzzük a babot és leszűrjük. Az apróra vágott hagymát megfutatjuk az olajon, felöntjük a paradicsomlével, beletesszük a babérleveleket, rozmaringot, sót és egy ideig rotyogtatjuk, hogy minden összefőjön. Ezután a szószba zúdítjuk a babot, ha még kell lé, akkor a bab saját főzőlevét használjuk erre a célra. Összerotyogtatjuk babgulyásszerűre és tálaljuk.

Bab sütőben sólet módra (fászoliá szto furnó)

Hozzávalók: (4 személyre): 1/2 kg fehér száraz bab, 10 dkg árpa, füstölt húsdarabok ízlés szerinti mennyiségben, 2 kisebb hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 1 csésze paradicsomszósz, 1 csésze olívaolaj.
Elkészítése:
1. A babot jól átmossuk majd az árpával együtt egy éjszakára, beáztatjuk. Másnap lemossuk és beleöntjük egy jól záró fedeles, magas oldalú tepsibe.
2. A hagymából, olajból és füstölt húsból pörköltet készítünk. Hozzáöntjük a babhoz és az árpához.
3. Hozzáadjuk a két babérlevelet, cikk fokhagymát, paradicsomszószt majd felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje a babot. Lefedjük, és lassú tűzön megsütjük. Ha este betesszük 150 fokra, reggelre, készre van főve.

Garnélarákos lepényhal (glossés gemisztész me gáridesz)

Hozzávalók: 8 lepényhal (ha fagyasztott akkor előző este kitesszük egy tálba hogy kiolvadjanak), 200 gr kisebb, tisztított garnélarákocska (ha fagyasztott akkor előző este kitesszük egy tálba hogy kiolvadjanak), 1 citrom leve és fele héja reszelve (csak a sárga), csipet bors, édes paprika, kakukkfű, oregánó (szurokfű), kevés só, kevés fokhagymapor vagy egy cikk fokhagyma préselve, 2-3 kanál olívaolaj, olívazsír vagy egyéb zsiradék, 4 közepes hagyma apróra vágva, 2-3 kanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 kocka csirkeleves (elhagyható), 1 pohárka fehérbor (nem recina), egy darabka margarin, 2 kanál reszelt sajt (Parmezán típusú).
Elkészítése:
1. A halakat megmossuk és betesszük egy edénybe egymás mellé. A citromlevet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, beletesszük az ízesítőket: borsot, paprikát, kakukkfüvet, oregánót, fokhagymát, sót és ebben a páclében hagyjuk a halakat egy kis ideig.
2. Felhevítjük az olajat egy lábosban, beletesszük az apróra vágott hagymát, petrezselymet, csirke kockát, egy kis vizet és hagyjuk puhuljanak meg a hagymák. Hozzátesszük a rákocskákat és félrehúzzuk a tűzről.
3. Ebből a masszából teszünk minden lepényhal közepébe, felcsavarjuk őket és beletesszük egy tűzálló tálba. Lelocsoljuk borral, rádaraboljuk a margarint, megszórjuk sajttal és 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig, sütjük.