2011. máj. 8.

Almás pita (milópitá)

(25x35 méretű tepsihez)
Hozzávalók: A tésztához: 220 gr kemény, hideg vaj, kockára vágva, 1/2 csésze cukor, 4 tojássárga, 400 gr liszt, 1 kiskanál sütőpor,
A töltelékhez: 4-5 nagy "golden" alma, 5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor, 3 kanál citromlé, 1-2 kanál víz, 3 kanál mazsola, 3 kanál tört dióbél, kevés fahéj, kevés (fél marék) gabonapehely.
Elkészítése:
1. Elkészítjük a tésztát az omlós tésztáknál leírtak nyomán. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a kivajazott tepsi aljára, a másik részt félretesszük.
2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk, majd odatesszük egy lábosban 2 kanál vízzel puhulni. Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet és mikor puha, félrehúzzuk. Mikor már nem forró, hozzátesszük a mazsolát és a tört diót, megszórjuk fahéjjal.
3. A kinyújtott lapra kevés gabonapelyhet szórunk, majd a hideg tölteléket elegyengetjük rajta. Befedjük az időközben kinyújtott második lappal és előmelegített középmeleg sütőben, alsó rácson pirosra sütjük.
Tipp: Ha a felső lap helyett inkább tésztareszelékkel vonnánk be a tölteléket, a felső laphoz való tésztaanyagot betesszük a mélyhűtőbe, amíg jól megkeményedik, és utána ráreszeljük a töltelékre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése