2011. máj. 27.

Gardubakia- belsőségkorcsolyák

(húsvéti étel)
Hozzávalók: 1 báránybelsőség: Belek, máj (ha a májat nem használjuk fel az együttkötésre, "könnyebb" lesz az étel), tüdő, szív, has (elhagyható), 4-5 friss hagyma, 1 marék friss ánizs, oregánó, 2-3 friss paradicsom apróra vágva (elhagyható), só, bors, olívaolaj.
Elkészítése:
1. A hasfalat kifordítjuk, jól átmossuk, leforrázzuk és lekaparjuk a "bundás" részét. Ecetes vízben picit megáztatjuk majd hosszúkás darabokra, vágjuk. Előkészítjük a többi belsőséget a magiritszánál leírt módón, de nem apróra vágjuk, hanem hosszúkás darabokra (ujj hossz).
2. A belsőségdarabokat vagy egyenként (ekkor a májat is fel lehet használni) vagy egy-egy darabot mindegyikből és együtt, körülcsavarjuk szorosan egy réteg béllel, majd a közepén 3-4szer áttekerjük, hogy ne tekeredjen le a bél az ételdarabokról.
3. Tepsibe egymás mellé helyezzük az ílymódon előkészített belsőségdarabokat, leöntjük egyenletesen a pirított hagymával, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott paradicsommal, megszórjuk bőven oregánóval, leöntjük az olívaolajjal és felöntjük annyi vízzel hogy majdnem ellepje, majd betesszük a sütőbe. Zsírjára sütjük.
4. Melegen frissen csavart citromlével és friss kenyérrel tálaljuk.

Frikaszé bárány vagy kecskehúsból (frikászé)

Hozzávalók: 12 bárányborda, 1/4 csésze olívaolaj, 2 közepes hagyma apróra vágva, 2-3 zöldhagyma apróra vágva, 4-5 cikk fokhagyma apróra vágva, 2 babérlevél, só, bors, 1 nagy zöldsaláta csíkokra vágva, 1/4 csésze vadmenta morzsolva, 1/4 csésze petrezselyemzöld apróra vágva, 2 tojás, 1 nagyobb citrom leve, 3 csésze, forró víz vagy húslé.
Elkészítése:
1. A forró olajban gyorsan megpirítjuk a bordák mindkét oldalát majd az olajat, leitatjuk róluk, félretesszük.
2. A visszamaradt olajban megfuttatjuk a hagymát, mikor kész egy percre rátesszük a fokhagymát is. Hozzáadjuk a félretett, megpirított bordákat, babérlevelet, hozzáöntjük a vizet vagy húslevet. Sózzuk, borsozzuk majd lefedve, lassú tűzön megpuhítjuk a húst (1 1/2 óra vagy fél óra kuktában).
3. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket és a salátát, majd összefőzzük őket, amíg megpuhul a saláta is.
4. A tojásból és a citromból elkészítjük a citromos-tojásos öntetet, majd óvatosan, a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva hozzáöntjük az ételhez. Melegen, frissen tálaljuk, friss fekete kenyérrel.

Darált húsos makaróni (mákáróniá me kimá)

Hozzávalók: (4-6 személyre) 1/2 kg spagetti, 1/2 kg darált hús, 3-4 friss, túlérett paradicsom turmixolva vagy ennek megfelelő paradicsomkonzerv, olívaolaj vagy egyéb zsiradék, 1 babérlevél, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kevés (2-3 csipet) oregánó, kevés bazsalikom, 2 apróra vágott hagyma, reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
1. Megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a felhevített olajon. Beletesszük a darált húst és a fokhagymát majd kifehéredésig gyorsan, kavarjuk
2. Beletesszük a paradicsomlevet, babérlevelet, ízesítőket és körülbelül 45 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Ha időközben elfőné a levét kicsi forró vízzel, pótoljuk.
3. Megfőzzük a spagettit, leszűrjük majd felhevített margarinon- vajon- zsiradékon átforgatjuk. Forrón tányérra szedjük, rápakoljuk a darált húsos mártást, megszórjuk bőven reszelt sajttal.