2010. okt. 30.

Csirkemájas krokett

Hozzávalók: 2 csirkemáj (12-15 dkg), 4 evőkanál burgonyapehely, 2 dl tej, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 mokkáskanál majoránna és só, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 dl olaj a sütéshez.
Elkészítése: A tojást habosra verem a tejjel, majd a burgonyapehelyre öntöm. A csirkemájat nagyon apró kockákra vágom, és a finomra metélt petrezselyemzölddel a burgonyás masszához teszem. Megsózom, megszórom a többi fűszerrel és belekeverem a tejfölt. Az egészet jól összedolgozom, és néhány percig pihentetem. A masszának formázhatónak kell lennie. (Ha nem elég sűrű, még egy kevés burgonyapelyhet teszek hozzá, ha pedig túl sűrű, kevés tejjel hígítom.) Az olajat megforrósítom, és benne a vizes kézzel formált kis kroketteket mindkét oldalán pirosra sütöm. Hideg majonézes mártással és párolt zöldséggel kínálom.
Elkészítési idő: 25 perc

Csirkemáj sütése

Elkészítése: A gyorsfagyasztott csirkemájat hagyjuk felolvadni, és távolítsuk el róla a szíveket (ezeket a levesbe főzzük). 20 deka libahájat vásárolunk, felével kibélelünk egy kis tűzálló tálat, ráfektetjük sorban a májat és befedjük a maradék hájjal. Közéteszünk egy gerezd megtisztított fokhagymát, és annyi húslevest öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön 15 percig forraljuk, majd a májdarabokat kivesszük, és egy tálon szépen elrendezzük. A visszamaradt levet fedő nélkül addig forraljuk, míg zsírjára nem sült (ennek jele, hogy a benne maradt fokhagyma pirulni kezd), ekkor a tűzről levéve késhegynyi pirospaprikával ízesítjük. Leves szűrőn keresztül ráöntjük a tálra rakott májra. Hideg helyen hagyjuk állni, míg a zsír megdermed.

Csirkemáj naranccsal

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 közepes nagyságú narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál majoránna és borsmenta, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: A csirkemájat szétszedem (a szíveket levesbe főzöm) és csíkokra metélem. A megmelegített vajon hirtelen átsütöm, rácsavarom a narancs levét és kevés narancshéjat is reszelek bele. A többi fűszerrel jól összeforralom, majd burgonyalángossal vagy burgonyakrokettel kínálom. Csak a tányéron szabad megsózni!
Elkészítési idő: 20 perc

Csirkemáj bundában

Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 1 tojás, 1 nagy burgonya, 1 dl tej, 3-4 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A csirkemájat annyi tiszta, hideg vízbe teszem, amennyi jól ellepi, majd fél óráig benne hagyom. Közben a tojást a tejjel habosra felverem, a fűszereket beleteszem, és hozzáadom a nyersen meghámozott és megreszelt burgonyát. Összekeverve annyi lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintamasszát kapjak. Ezután beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A csirkemájat kiszedem a vízből, szárazra törülgetem, és ujjnyi széles csíkokra vágom. Lisztben megmártom, majd a tésztában megforgatva azonnal bő, forró olajba teszem, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsurgatva, sült burgonyával és salátával vagy savanyúsággal tálalom.

Birsalmás csirkemáj

Hozzávalók: 8 db csirkemáj, 1 közepes nagyságú birsalma (vagy birskörte), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg.
Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután hozzáteszem a meghámozott, kicsumázott és vékony gerezdekre szeldelt birsalmát. Pirítom néhány percig, majd megsózom és fűszerezem. Ezután a birsalmát kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. Helyére dobom az előzőleg lisztben megmártott csirkemájakat és erős tűzön, hirtelen mindkét oldalán lepirítom. A májhoz teszem a birsalmát, összeforralom, és a birsalma savanyú ízét csöpp cukorral szelídítem. Párolt rizs illik mellé. Csak a tányéron sózom.
Elkészítési idő: 30 perc

Ánizsos csirkemáj

Elkészítése: A szép egyforma csirkemájakat reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával őrölt csillagánizzsal és cukorral ízesítjük. Fehérbort és szójamártást összeforralunk, és a csirkemájakat belepároljuk. Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk.

Májpuding

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 4 db tojás, 1 db zsemle, 1 dl tej, 0.25 kg borjú vagy disznómáj, 5 dkg zsír, 1/4 fej hagyma, 3-4 szál petrezselyem, 5 dkg vaj, 1-1 késhegynyi bors, só, 5 dkg gomba vagy sajt.
Elkészítése: Hat dkg vajat 4 tojás sárgájával habosra keverünk, teszünk bele egy tejben áztatott és áttört zsemlét, negyed kiló főtt, megreszelt borjú v. disznómájat, egynegyed reszelt hagymát, finomra vágott petrezselymet, melyet egy kevés zsírban előbb megpárolunk, törött borsot, sót, és a 4 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett puding-formában 1 óráig főzzük. Vajjal, tejföllel tálaljuk, és meghintjük gombával, vagy reszelt sonkával.

Májszelet

Hozzávalók: Borjúmáj 70 dkg, tojás 2 db, morzsa 15 dkg, liszt 3 dkg, só 1 késh., zsír 1/4 kg.
Elkészítése: Bármilyen májat (lehet borjú, bárány, vagy malac) vékony szeletekre vágunk. Lisztbe, tojásba, morzsába mártva, forró zsírban hirtelen kisütjük, mielőtt kivesszük a zsírból, kicsit megsózzuk.

Hagymás- tejfölös csirkemáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés só
Elkészítése: A májdarabokat megmosom, lecsöpögtetem, majd vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, és lehetőleg ugyanolyan vékonyra karikázom, mint amilyen a csirkemáj. A füstölt szalonnát is egészen vékonyka csíkokra aprítom, és egy nagy serpenyőben a zsírját kiolvasztom, miközben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A kisült zsír felét átöntöm egy másik serpenyőbe. A nagy serpenyőbe beleszórom a hagymát, kissé megsózom, majd fedő alatt üvegesre párolom. A másik serpenyőben a felforrósított olajra rakom a májcsíkokat, és folytonosan kevergetve éppen csak addig pirítom, amíg az egész megfehéredik. Rászórom a majoránnát és a törött borsot, majd jól összekeverem, és befedve, azonnal lehúzom a tűzről. A fűszeres májat hozzáteszem a hagymához, ezután a tejfölt is beleöntve, óvatosan átforgatom.
Azonnal kínálom. Ha nagyétkű a család, sós vízben főtt burgonyát is teszek mellé. (Sertésmájból vagy egyéb szárnyas májból is elkészíthető.)

Máj velencei módra

Elkészítése: Összevágni 1/2 kg sertésmájat kis kockákra, beletenni 2 nagy fej aprora vágott hagymát, fél mokkáskanálnyi sót, kevés őrölt borsot, egy babérlevelet, 4 evőkanál olivaolajat és lassú tűzön letakarva a fedővel főzni saját levében 1/2 órát. Egyszer-. kétszer megkeverni. A letelt idő után hozzáönteni 1 pohárnyi  (2 dl) száraz fehérbort, 1 evőkanálnyi sűritett paradicsomot vagy paradicsomlevet, ezzel felforralni egy pillanatra, ha túl hig lenne, akkor nyilt lángon pár percig forralni, mert a levének szaftszerünek kell lennie. Friss kenyérrel vagy főtt krumplival tálalni. Jó étvágyat hozzá.

Hagymás csirkemáj (négy személyre)

Hozzávalók: 1 kg csirkemáj - sziv nélkül, 2 fej hagyma, majoranna, bors, olaj, 4-5 nagyobb krumpli, margarin, 1 fej hagyma.
Elkészítése: Az olajon megpároljuk a hagymát, teszünk bele sót (nem sokat) és majorannát. Együtt pároljuk a füszerekkel, közben egy kis vizet is öntünk alá. Amikor megüvegesedett a hagyma, beletesszük a csirkemájat, hozzáadunk vizet, de ne lepje el!  - és főzzük. Közben az apróra vágott krumplit megfőzzük, amikor megfőtt, teszünk rá margarint, jól megforgatjuk és rátesszük az apróra vágott hagymát. Takarékon pároljuk, amig át nem veszi a margarin és a hagyma izét.

Egzotik liba vagy csirke mája

Hozzávalók: 2 nagy libamáj, vagy személyenként 3-4 csirkemáj, szegfűszeg, 1 nagy fej vöröshagyma,2 kanál finom tea vaj,1 dl tej, só.
Elkészítése: Az előkészített májakat megszurdossuk szegfűszeggel. A csirkébe 2-2 db, a liba májba 4-5 darabot tehetünk. Vajat forrósítunk, apróra vágott vöröshagymát megfuttatunk benne. Hozzáadjuk a májat, megpirítjuk hirtelen minden oldalról. Kevés tejjel felöntjük és lefedve pároljuk. Mikor megpuhult zsirjára sütjük. A májat csak tálalás előtt sózzuk meg. Tört burgonyával tálaljuk, a sült vajas hagymával. A szegfűszegtől nagyon különleges aromája lesz.

Máj roston


Hozzávalók: 50-60 dkg csirkemáj, 15 dkg császárszalonna, 1 teáskanál majoránna, törött fekete bors, só és mustár, ízlés szerint.
Elkészítése: A császárszalonnát hajszálvékony, de akkora szeletekre vágom, hogy egy-egy májdarab beleférjen. A májakat, a szívekről leválasztom, (ez utóbbit levesbe főzöm), egyenként megborsozom, megszórom majoránnával, megkenem mustárral, majd egy-egy szalonnaszeletbe úgy csomagolom be, hogy ne tudjon szétesni (esetleg hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzöm). A felforrósított grillsütő rácsára szorosan egymás mellé teszem a csomagocskákat, majd néhány percnyi sütés után megfordítom. A másik oldal sütése majdnem fél annyi ideig tart. Gázsütőben is elkészíthető, de legalább 10 percig elő kell melegíteni a sütőt. Sok salátával, mártással kínálom. A tányéron sózom.
Elkészítési idő: 20 perc

Tárkonyos májragu.

Hozzávalók: 50 dg csirkemáj, 2 dl tejszin, 2 db ecetes uborka, 2 paradicsompaprika, 2 tojás, 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 ek liszt, 1 ek száritott tárkony, 1 mk majoranna, 0,5 dl olaj, só.
Elkészítése: A vékony metéltre vágott csirkemájat forró olajon erős tüzön lepiritom, hogy szinét vessze, hozzáadom a zúzott fokhagymát majd fél liter vizzel felöntve belemorzsolom a húsleveskockát és fedő alatt felforralom. Közben a tojásokat habosra verve összekeverem a liszttel és egy mokkáskanállal a forrásba lévő ételbe szaggatom. Ha a galuska megfőtt (a levesünk tetejére fel jött) hozzáadom a kockára vágott paradicsompaprikát és az ecetes uborkát valamint a tárkonyt és a majorannát.  Egy- két percnyi bugyogás után hozzákeverem a tejszint (a technológia ismert, remélem) és végezetűl összeforralom. Szalmaburgonyát kínálok hozzá.

Pirított csirkemáj

Hozzávalók: Ide is legalább 50 dg csirkemáj kell (szn) 15 dg gomba, 2-2 kisebb paradicsom és vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 0,5 dl vörösbor, 1 tkanál konyak, késhegynyi őrőlt bors, -bazsalikom, -kakukkfű, és a végén izlés szerint só.
Elkészítése: A forró olajon aranysárgára piritott vöröshagymára vetett szeletelt gombát fedő nélkül pár percig párolom.  Ezekután rádobom a kockákra vágott paradicsomot és az összes fűszert. Addig piritom mig mártás sűrüségü nem lesz.  A mártásra helyezett az apritott csirkemájat a zúzott fokhagymával állandó keverés mellett a máj szine vesztéséig (fehéredéséig) sütöm majd aláöntöm a bort és a konyakot. Végezetűl jól összeforralom és burgonyakrokettel vagy burgonylángossal tálalom. Csak a tányéron sózom.

Ördöngős csirkemáj

Hozzávalók: 50 dg csirkemájat (szív nélkül a továbbiakban szn.), 5 dg füstölt szalonnát,  1 dl szárazbort, 1 ek.mustárt, kell még hozzá 1 tkanál paradicsompüré, csípőspaprika, őröltbors és izlés szerint só.
Elkészítése: A vékonyra vágott szalonnaszeletkéket megolvasztom, hogy kivánatosan szinét vessze zsírját kivánságunkra kiadja, majd ezekután rávetem a májat. Pár percnyi piritás után finoman kevergetve, hogy egységesen kivilágosodjon a máj, kellő tisztelettel megitatom vörösborral, belekeverem a paradicsompürét és a csipőspaprikát, megszórom az őrölt borssal.  Összeforralom, időnként szeretettel megkavarom és vigyázva, hogy sokáig ne melegdjen mert kemény lesz, és csak akkor sózom amikor az étel elkészült. Burgonyalepény a hozzáillő köret, de a salátáról sem szabad megfelejtkezni.

Gombás csirkemáj

Hozzávalók: 50 gkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 10 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, olaj, pirospaprika, só, vagy fűszerkeverék ízlés szerint
Elkészítése: A hagymát, a szalonnát apró kockára vágom, világosra pirítom. Hozzáadom a gombát, majd kis idő múlva a májat. Én szeretem a konzervgombát, ha azt használok, egyszerre teszem a gombát és a májat a hagymára. Ha megsült, megszórom kevés pirospaprikával, és fűszerezem. Krumplipürével és tükörtojással a legfinomabb, de gomba nélkül is nagyon finom.

Csirkemáj fehérborban

Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 4 ek. olaj, 20 dkg szeletelt gomba, 1 zöldhagyma vagy kis fej hagyma aprítva, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves, 1 babérlevél, 4-6 ek. aprított petrezselyem, liszt, só, bors,.
Elkészítése: A félbevágott májat megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Forró olajban addig forgatjuk, míg minden oldala barnára sül. A májat szedjük ki, tegyük az olajba a gombát, kevergetve pároljuk puhára. A gombát és májat tegyük tűzálló edénybe. Az olajban pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a bort, húslevest, babért, forraljuk fel. Öntsük a gombás májra, és újra forraljuk fel. Fedjük be, és forró sütőben süssük 15 percig. Petrezselyemmel meghintve, rizskörettel tálaljuk.