2010. nov. 14.

Zöldfűszeres kagyló

Hozzávalók: 2 kg kagyló, 100 g póréhagyma, 100 g metélőzeller, 100 g sárgarépa, 2 evőkanál mogyoróhagyma, 1 fokhagymagerezd, 4 evőkanál olívaolaj, 200 ml fehérbor, 4 evőkanál vagdalt zöldfűszer (turbolya, petrezselyem, bazsalikom, kapor, tárkony), 200 g Créme fraiche (tejszín!), 1/4 teáskanál só, frissen őrölt feketebors
Elkészítése:
1. Húzzuk ki a kagyló szálait, a már kinyílt kagylókat dobjuk el.
2. Vágjuk kis kockákra a zöldségeket, vagdaljuk apróra hagymát és a fokhagymát. Forrósítsunk egy nagy edényben olívaolajat, pároljuk meg benne a zöldségkockákat, a hagymát és a fokhagymát. Tegyük bele a kagylót, öntsük fel fehérborral.
3. Főzzük fedett edényben, amíg a kagylók ki nem nyílnak. Vegyük ki a kagylót, tegyük négy tányérra vagy egy nagy tálba. A zárt kagylókat dobjuk el (ezek már romlottak).
4. Keverjük össze zöldfűszerekkel és Créme fraiche-sel a levet, ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a kagylókra.
Baguette-tel kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 3/4 órát vesz igénybe.

Tengeri kagyló tengerész módon (Moules á la mariniére)

Hozzávalók: 2 1 kagyló, 15 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, petrezselyem zöldje.
Elkészítése: A megmosott kagylót edénybe tesszük, finomra vágott hagymával, vagdalt petrezselyem-zölddel meghintjük, borsozzuk, s a fehérbort hozzáöntve, fedővel letakarva, gyors tűznél felforraljuk, néhány percig főzzük, míg a kagylók kinyílnak. Ekkor kiszedjük a kagylókat, egyik felét eltávolítjuk, másikat, amelyben a hús van, timbálba rakjuk. Levét beforraljuk, kevés liszttel össze-gyúrt vajjal kissé sűrítjük, s a többi nyers vajat belekeverve a kagylókra öntjük.
A kagylók húsából rizottót is készíthetünk, tejszínes gombás mártással tálalhatjuk, vagy rántótésztába mártva kiránthatjuk, és paradicsom-mártással adhatjuk asztalra.

Tengeri kagyló Rochelaise (Moules RocheIaise)

Hozzávalók: 2 liter kagyló, 5 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 3 dkg vöröshagyma, kevés só, bors, 5 dl bercy mártás, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A jól megmosott kagylókat lábasba tesszük, meghintjük a finomra vágott vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel, hozzáöntjük a fehérbort, hozzátesszük a vajat és fedővel letakarva, gyors tűznél felforraljuk. Néhány percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. A kagylókat kiszedjük, levét beforraljuk, és a mártásba keverjük. A kagylók egyik felét levesszük, másik felét, amelyben a kagyló húsa maradt, kerek ezüst vagy tűzálló tálra rakjuk, bevonjuk a mártással, beszórjuk finomra reszelt sajttal, és szalamanderban a tetejét megpirítjuk.

Tengeri kagyló Jakab módon (Coquilles St. Jacques)

Elkészítése: Ez a tengeri kagyló jóval nagyobb, mint az osztriga. A megtisztított kagylókat felbontjuk, húsát kivesszük és kevés karikára vágott zöldséggel, hagymával, fehérboros hallében vagy vízben megfőzzük. Ezután kockára vágjuk, a meg-tisztított kagylóba kevés Mornay mártást öntünk, beletesszük a kagyló húsát, bevonjuk Mornay mártással és reszelt sajttal megszórva, sütőben vagy szalamanderban megpirítjuk. Rántótésztába is márthatjuk, és forró olajban kisütjük, ekkor paradicsommártást külön adunk hozzá.

Saint-Jacques kagyló ánizsos borsodóval

Hozzávalók: 8 levél halványító zeller, 80 dkg Sain-Jacques kagyló, 1 evőkanál margarin, 2 gyöngyhagyma, 1 evőkanál tárkony, 4 csipet ánizspor, só, őrölt bors. 1 tojássárgája, 1 evő-kanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál tejföl, 1 csipet sáfrány, 2 dl szódavíz
Elkészítése: A bevagdosott halványító zellert 2 percig főzzük lobogó forró vízben. Széltében vágjuk ketté a kagylókat. A margarinban pirítsuk meg a hagymát és a zellert. Terítsük a kagylóhéjakba, helyezzük rá a kagylóhúst. Szórjuk meg tárkonnyal, ánizzsal, sóval és borssal. Serpenyőben melegítsük fel a fehérbort, a citromlét és az olajat. A keveréket öntsük a kagylókra, és 7-es fokozaton 5 percig süssük. Turmixoljuk el a tojássárgát, a keményítőt, a tejfölt, a sáfrányt, a sót és a borsot, öntsük fel a forrásban lévő szódavízzel. Az egészet öntsük lábasba és forralás nélkül, folyamatos keverés mellett főzzük besűrűsödésig. A kagylókkal együtt, azonnal tálaljuk.

Provance-i zöldséges kagyló

Hozzávalók: 5 főre: 1 kg fekete kagyló, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg tök, 1 db paradicsom, 1 dl fehérbor, 10 dkg spenót, 10 dkg sárgarépa, 50 gr paprika, petrezselyemzöld, bazsalikom, 1 dl olívaolaj
Ajoli: 3 db tojás 2 dl olívaolaj, 10 dkg fokhagyma, főtt burgonya, tabasco szósz, só bors
Körethez: sós vízben főtt burgonya
Elkészítése: Feltesszük főni a zöldségeket (a hagymát és a tököt). Picit sózzuk, majd valamivel később következik a spenót. A jó ízhatás végett egy kis bazsalikomot, paradicsomot, hagymát, sót teszünk bele. A megfőtt spenótos zöldségeket időben kiszedjük, hogy ropogósak maradjanak. Egy másik edényben köretként krumplit főzünk.
Következik a kagyló: Egy serpenyőbe olajat öntünk, beletesszük a kagylót, öntünk hozzá fehérbort, majd gyorsan lefedjük, és nagy lángra tesszük.
Míg a kagyló fő, elkészítjük az ajoli mártást. A tojások sárgájába egy db főtt krumplit teszünk, szétnyomkodjuk. Hozzáadunk jó sok fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük olívaolajjal, végül megfűszerezhetjük egy kevés tabasco-val is.
Mikor a kagylók kinyílnak, levesszük a tűzről, tányérra szedjük. A kagyló levét tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. A maradék apróra vágott bazsalikomot és fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá pici olívaolajat és összekeverjük. A kagyló és a zöldségek levéből 2-2 kanállal kiveszünk. Ebbe a lébe beleöntjük a bazsalikomos, fokhagymás keveréket. Hozzáadjuk az összes zöldséget, fokhagymát, a felvágott paradicsomot. A tűzről levéve hozzáadjuk az ajoli mártást, visszatesszük a tűzre, kevergetjük, míg krémes nem lesz, de csak a forrás előtti állapotáig szabad melegíteni. Teszünk bele sót, borsot és egy kis petrezselymet, legvégül pedig beleöntjük a kagylókat.
A tálalás kétféleképpen történik.
Az egyik: kinyitjuk, és csak a fél kagylóhéjat tesszük a tányérra.
A másik: egészben tálaljuk. Fontos, hogy jól meglocsoljuk a mártással, majd jöhetnek a zöldségek, és végül a krumpli, amelyet meghintünk petrezselyemmel.

Provance-i kagyló

Hozzávalók: 4 személyre: Személyenként 12 db kagyló, 1-2 teáskanál mustárpor, 1 dl olívaolaj, 1 hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 nagy paradicsom, 1 teáskanál cukor, 2 csomó petrezselyem, 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű, 1 citrom reszelt héja, néhány szem köménymag vagy 1 teáskanál őrölt kömény, só, bors.
Elkészítése: Kagylóból, ha főfogásnak készítjük, személyenként a világon mindenütt egy tucatot számolnak. A kiengedett kagylót a fél kagylóhéjakban helyezzük el egymás mellé tepsiben. A kagylóhúst szórjuk meg mustárporral, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Vágjuk apró kockákra a hagymát és a hámozott paradicsomot, egészen finomra a petrezselymet és a kakukkfüvet, a fokhagymát nyomjuk szét, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, s az egészet a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a többi olajjal keverjük össze. Ebből az illatos fűszerkeverékből kanalazzunk egy adagot minden kagyló tetejére, és előmelegített grillsütőben 5-8 perc alatt süssük meg. Fontos, hogy a kagyló közel legyen a grillező részhez, így az, gyorsan megsül, és nem szárad ki. A Provence-i kagylóhoz egészen vékonyra vágott sült krumpli a legjobb körítés, úgy időzítve, hogy a grillezés és a sütés egy-szerre legyen kész. Kár lenne a tányéron maradó fűszeres mártást ott hagyni, a franciák falatokra tört baguettel szokták kimártogatni. A Provence-i kagyló mellé zöldsalátát is adhatunk.

Osztriga pilaf (Huitres en pilaf)

Elkészítése: Kivajazott korongformába főtt rizst nyomkodunk. Az osztrigákat kivesszük a kagylóiból, kevés vajjal és fehérborral megfőzzük és leszűrjük. A rizst kerek tálra kiborítjuk, közepébe halmozzuk a megfőtt osztrigát és leöntjük portói mártással, amelybe a beforralt osztriga levét is belekeverjük. Szarvasgomba-szeletekkel díszítjük.

Osztriga rántva (Fritot d'huitres)

Elkészítése: Az osztrigát kivesszük kagylójából, fehérborral és kevés vajjal megfőzzük, majd levéből kiszedve, ruhán leszárítjuk. Azután bepácoljuk sóval, borssal, olajjal, vágott petrezselyemzölddel és citromlével. Tálaláskor rántótésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, rántott petrezselyemzölddel díszítjük. Paradicsommártást adunk hozzá.

Osztriga csőben sütve (Huitres Mornay)

Elkészítése: Az osztrigát kivesszük kagylójából, kevés vajjal és fehérborral megfőzzük, kivesszük levéből, és ruhán leszárítjuk. Levét beforraljuk és belekeverjük a Mornay mártásba. A kagyló aljára kevés mártást teszünk, beletesszük az osztrigát, bevonjuk Mornay mártással, megszórjuk reszelt sajttal és olvasztott vajjal meglocsolva sütőben, vagy szalamanderban megpirítjuk.

Osztriga algaágyon (Flan d'huitres sur lit d'algues)

4 személyre
Hozzávalók: 2 tucat osztriga, 4 tojás, negyed l tej, só, bors, szerecsendió, 1 ág tárkony, algák
Elkészítése: Nyissuk fel az osztrigákat, vegyük ki a héjukból és dobjuk egy serpenyőbe levükkel együtt. Forrás után 2 percig főzzük. Csöpögtessük le, majd turmixoljuk le az osztrigákat. Verjük fel a tojást és tegyük hozzá a tejet, a leturmixolt osztrigát. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük szerecsendióval és pár levélke összevágott tárkonnyal. Az osztrigák héját tegyük egy tűzálló tányérra, melyre nagyszemű sót terítettünk, hogy jól megálljanak rajta a héjak. Osszuk el a tojásos krémet a héjakban. Süssük 120 fokon 15 percig. Mossuk meg az algát, forrázzuk le, tegyük tányérokra. Helyezzük rá a kész osztrigákat. Tálaljuk melegen.
Előkészítés és főzés: 35 perc

Kagyló nyárson (Brochettes de moules)

Hozzávalók: 50-60 dkg natúr kagylókonzerv, 20 dkg vékonyra szeletelt szalonna, só, bors.
Elkészítése: Jól lecsepegtetjük a kagylót, borsozzuk. Nagyságuk szerint 1-2 kagylót szalonnába göngyöljük, vékony nyársra húzzuk, parázs fölött sütjük. (Ha grillezőt használunk, egyenként a rostra tehetjük a kagylókat, de előzőleg hústűvel szúrjuk át a szalonnás kagylókat.) 10-12 percig sütjük. Friss salátával vagy tartárral fogyasztjuk.
Ajánlott ital: száraz fehérbor.

Fekete kagyló korianderrel (Moule de bouchot a la coriandre)

4 személyre
Hozzávalók: 4 0 db fekete kagyló, 4 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor koriander, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál szemes vegyes bors, 1 csipet cayenne-i bors, 20 cl tejszín, 20 g vaj, só
Elkészítése: Mossuk meg alaposan a kagylót és kapargassuk le. Vágjuk apróra a hagymát, fokhagymát. Egy alkalmas edényben futtassuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a kagylót, bort, borsot, koriandert, tejszínt. Sózzuk meg egy kicsit. Keverjük össze az egészet. Fedjük le és főzzük kis lángon 15 percig. Azonnal tálaljuk.
Előkészítés: 20 perc - főzés 15 perc

Bordeaux-i osztriga

Hozzávalók: 14 db osztriga, 10 dkg vaj, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 dl tejföl, 10 dkg kolbász, 1 dl fehérbor, petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma, só, bors
Elkészítése: Felnyitjuk az osztrigákat, a kagylókat kivesszük a héjból. Egy serpenyőben felkarikázott kolbászt sütünk, egy kevés vajon. Hozzáteszünk egy kevés apróra vágott hagymát, majd kicsit később hozzáöntünk egy kis fehérbort, petrezselymet, majd két - hárompercnyi forrás után levesszük a tűzről. Ezzel egy időben, egy másik serpenyőben a keskeny csíkokra vágott répát és a póréhagymát vajon megpároljuk. Mikor már majdnem puha, hozzáadjuk a petrezselymet, a metélőhagymát, zellerlevelet és a bazsalikomot. Hozzákeverjük a tejfölt, rárakjuk az osztrigát. Egyet forr, és máris levesszük a tűzről. Ekkor kevés vajat keverünk hozzá.
Tálalás: A kagylóhéjakba teszünk a kolbászos raguból, egy - egy db. Osztrigát, majd a tetejére halmozzuk a tejfölös párolt zöldséget.