Hozzávalók: 2 kg kagyló, 100 g póréhagyma, 100 g metélőzeller, 100 g sárgarépa, 2 evőkanál mogyoróhagyma, 1 fokhagymagerezd, 4 evőkanál olívaolaj, 200 ml fehérbor, 4 evőkanál vagdalt zöldfűszer (turbolya, petrezselyem, bazsalikom, kapor, tárkony), 200 g Créme fraiche (tejszín!), 1/4 teáskanál só, frissen őrölt feketebors
Elkészítése:
1. Húzzuk ki a kagyló szálait, a már kinyílt kagylókat dobjuk el.
2. Vágjuk kis kockákra a zöldségeket, vagdaljuk apróra hagymát és a fokhagymát. Forrósítsunk egy nagy edényben olívaolajat, pároljuk meg benne a zöldségkockákat, a hagymát és a fokhagymát. Tegyük bele a kagylót, öntsük fel fehérborral.
3. Főzzük fedett edényben, amíg a kagylók ki nem nyílnak. Vegyük ki a kagylót, tegyük négy tányérra vagy egy nagy tálba. A zárt kagylókat dobjuk el (ezek már romlottak).
4. Keverjük össze zöldfűszerekkel és Créme fraiche-sel a levet, ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a kagylókra.
Baguette-tel kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 3/4 órát vesz igénybe.