2010. nov. 14.

Provance-i zöldséges kagyló

Hozzávalók: 5 főre: 1 kg fekete kagyló, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg tök, 1 db paradicsom, 1 dl fehérbor, 10 dkg spenót, 10 dkg sárgarépa, 50 gr paprika, petrezselyemzöld, bazsalikom, 1 dl olívaolaj
Ajoli: 3 db tojás 2 dl olívaolaj, 10 dkg fokhagyma, főtt burgonya, tabasco szósz, só bors
Körethez: sós vízben főtt burgonya
Elkészítése: Feltesszük főni a zöldségeket (a hagymát és a tököt). Picit sózzuk, majd valamivel később következik a spenót. A jó ízhatás végett egy kis bazsalikomot, paradicsomot, hagymát, sót teszünk bele. A megfőtt spenótos zöldségeket időben kiszedjük, hogy ropogósak maradjanak. Egy másik edényben köretként krumplit főzünk.
Következik a kagyló: Egy serpenyőbe olajat öntünk, beletesszük a kagylót, öntünk hozzá fehérbort, majd gyorsan lefedjük, és nagy lángra tesszük.
Míg a kagyló fő, elkészítjük az ajoli mártást. A tojások sárgájába egy db főtt krumplit teszünk, szétnyomkodjuk. Hozzáadunk jó sok fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük olívaolajjal, végül megfűszerezhetjük egy kevés tabasco-val is.
Mikor a kagylók kinyílnak, levesszük a tűzről, tányérra szedjük. A kagyló levét tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. A maradék apróra vágott bazsalikomot és fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá pici olívaolajat és összekeverjük. A kagyló és a zöldségek levéből 2-2 kanállal kiveszünk. Ebbe a lébe beleöntjük a bazsalikomos, fokhagymás keveréket. Hozzáadjuk az összes zöldséget, fokhagymát, a felvágott paradicsomot. A tűzről levéve hozzáadjuk az ajoli mártást, visszatesszük a tűzre, kevergetjük, míg krémes nem lesz, de csak a forrás előtti állapotáig szabad melegíteni. Teszünk bele sót, borsot és egy kis petrezselymet, legvégül pedig beleöntjük a kagylókat.
A tálalás kétféleképpen történik.
Az egyik: kinyitjuk, és csak a fél kagylóhéjat tesszük a tányérra.
A másik: egészben tálaljuk. Fontos, hogy jól meglocsoljuk a mártással, majd jöhetnek a zöldségek, és végül a krumpli, amelyet meghintünk petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése