2011. ápr. 8.

Töltött báránycomb

Hozzávalók: (6-8 személyre): 1 báránycomb, 1 csomag kakukkfű, 7 szál, friss rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, 10 evőkanál olívaolaj, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 10 dkg póréhagyma. 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál fehér szemesbors, 3 dl vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dl (bárány) húsleves (lehet kocka is), 10 dkg fehér kenyér, 2 dkg vaj, 3 dkg fekete olívabogyó, (kimagozott), 10 dkg márványsajt, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, chilipor ízlés szerint.
Elkészítése: A báránycombot a hentesnél kicsontoztatjuk, a csontot is elhozzuk (kettéüttetjük). A pácoláshoz a kakukkfű felének levélkéit, 2 szál rozmaring tűit, 3 gerezd fokhagymát finomra vágunk, az egészet 3 evőkanál olajban elkeverjük. Ezzel a páckeverékkel bedörzsöljük a combot, és benne állni hagyva hűtőszekrényben egy éjszakán át, pácoljuk. A mártáshoz a megtisztított és felaprított zöldségeket a kettőbe tört csontokkal a maradék olajon előmelegített sütőben 40-60 percig közepes hőmérsékleten pirítjuk. Külön edényben 5 fokhagymagerezdet (héjastól) a megmaradt fél csomag kakukkfüvet, 3 szál rozmaringot, a szemesborsot fél dl vörösborral egyszer felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a többi vörösbort, és 50 percig lassan forraljuk.
A töltelékhez finom kockákra vágjuk a fehér kenyeret. A gyöngyhagymát és a maradék fokhagymát a megmaradt rozmaring zöldjével együtt aprítjuk. Mindezt vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kenyérkockákat, sót, chilit vagy fűszerpaprikát, és hagyjuk kihűlni. Az olívabogyókat negyedeljük, a márványsajtot krumplinyomóval áttörjük, a kenyérmasszához adjuk, elkeverjük. A báránycombot a hűtőből kivéve ezzel a keverékkel megtöltjük, hústűkkel lezárjuk. Előfűtött sütőben 190 fokon 65-70 percig sütjük.
Ez alatt a mártást átszűrve még egyszer felforraljuk, tálalásnál a húshoz adjuk. Köretnek nagyon illik hozzá lágy daragombóc vajas morzsába forgatva.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc (plusz pácolás)
Egy adag: 1967 kJ / 469 kcal
Ajánlott ital: Csongrádi cabernet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése