2011. ápr. 28.

Tőkehal zöldsaláta levelekben (marulofila gemisztá me tono)

Hozzávalók: 1/2 kg sózott tőkehal, kb. 24 db friss zöldsaláta levél (a nagy, sötétzöld fajtából), 1 kis csésze rizs, 1 db lereszelt hagyma, egy kevés fokhagyma por, 4-5 db zellerszál levelekkel apróra vágva, egy kevés bors, só, 1 db lehéjazott és apróra vágott paradicsom, 3 kanál olíva zsír (ha nincs kéznél, akkor használjunk olajat), 1 doboz paradicsomkonzerv (200 ml) darabos paradicsomokkal.
Elkészítése: Ha sózott halat vásárolunk, akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Ezekután lehúzzuk a hal bőrét, kicsontozzuk és a húst apróra, vágjuk. Leforrázzuk a salátaleveleket és lefolyatjuk róluk a vizet. Összekeverjük a haldarabokat a rizzsel, hagymával, fokhagymával, zellerrel és a paradicsommal. Megkóstoljuk (fontos, mert nem lehet tudni kinek mennyire sikerül a sótalanítás, lehet teljesen sótalan lesz, vagy elég sós), sózzuk (ha még kell), borsozzuk.
Minden salátalevél közepébe teszünk egy adag masszát, és begöngyöljük. Egymás mellé helyezzük őket egy fazékba, leöntjük a zsírral, hozzáadjuk a paradicsomszószt (turmixolt paradicsomok frissen vagy konzervből), só, bors, letakarjuk egy tányérral őket nyomatéknak és hagyjuk lassú tűzön fortyogni kb. egy fél órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése