2011. jún. 13.

Szilvás kavart (kéjk me dámászkiná)

Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, legalább 1/2 kg szilva.
Elkészítése:
1. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk majd cukorral és fahéjjal egy tálban, összekeverjük. Beleöntjük a cake forma kivajazott, lisztezett aljába.
2. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy sűrű de még folyós massza legyen.
3. Beleöntjük a formába, alsó rácson, 180 fokon kisütjük, ahogyan a kéjkeket. Fokozatosan kihűtjük, majd tálra borítjuk.
Megjegyzés: Habár a fénykép magas kuglóf formában készült süteményről árulkodik, finomabb, hogyha a joghurtos pita (következő recept) képen látható nagyobb de alacsonyabb tepsiben készül, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó réteg gyümölccsel a tetején. A magas formát használhatjuk akkor, ha nincs elég gyümölcsünk, így több lesz a tészta, kicsit szárazabb a sütemény.
Tipp: A gyümölcsös kevert tésztáknak nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele a kelleténél, ez segít, abban hogy a tészta a gyümölcs súlyának ellenére jól felnőjön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése