2011. máj. 1.

Húsgombóc leves (JUVÁRLÁKJA)

Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 1 marék rizs, 1 felvert tojás, 1 apróra vágott hagyma, 1/2 kávéscsésze olívaolaj, fél kötés petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt.
A tojásos citrom öntethez: 2 közepes citrom, 2 tojás.
Elkészítése: A hozzávalókat (a liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban felfőzünk körülbelül 1,3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat, és puhára főzzük, miközben arra is figyelünk, hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.
Elkészítjük a citromos tojásos öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.
Ha kimondottan levesnek akarjuk, akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki, amibe miután leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként, tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizst számolhatunk. Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése