Hozzávalók: 1 kg húsos, zsenge rebarbaraszár, 80 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, darabka fahéj, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja.
Egyszerűen elkészíthető: A rebarbarát gondosan megtisztítjuk. Két-három centiméteres darabokra vágjuk és megmossuk. Lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. Rászórjuk a cukrot, és kis lángon, gyakran kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a fűszereket, és a rebarbarát egészen puhára főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen. Amikor a szirup már sűrű, vagyis mézszerűen folyik, tűzforrón töltsük üvegekbe, és azonnal kössük le, majd tegyük száraz gőzbe. 24 óra múlva végleges helyére tehető.Megjegyzés: A rebarbara gyógyító hatása közismert. Savanykás-édes íze miatt felhasználható hideg levesek, mártások, fagylaltok, parfék, különféle desszertek készítéséhez. Ha a dzsemből marad néhány evőkanállal, ami már nem fért bele az üvegekbe, jégkockatartóban fagyasszuk meg. Egy pohár ásványvízbe egy-két rebarbarakockát téve finom üdítőitalt varázsolhatunk az asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése