2011. jún. 6.

Házi halva (hálvász)

Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 1 vizespohár (200 ml) olívaolaj, 1 csésze tört vagy apróra vágott dió,
Szirup: 4 pohár vizet összefőzünk 2 pohár cukorral és egy darabka fahéjjal. Pár percig főzzük, amíg összeáll, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítése:
1. Az olajat felhevítjük egy lábosban, majd lassan-lassan hozzáöntjük kevergetve a darát.
2. Mikor kicsit megbarnult, óvatosan hozzáöntjük a szirupot (vigyázat szökik!!) és tovább kavarjuk, nehogy odakapjon.
3. Mikor már kezd sűrűsödni, hozzátesszük a diót és még annyi ideig, kavarjuk, amíg jól elválik a lábos szélétől.
4. Magas torta vagy kuglófformába öntjük, ráteszünk egy tányért, rögtön megfordítjuk és hagyjuk így kihűlni. Mikor kihűlt, levesszük róla a formát és a tányérban tálalható a szépen megkeményedett házi halva.
Megjegyzés: A masszába dión kívül mazsolát is lehet tenni, majd a végén tálaláskor szezámmaggal megszórni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése