2011. ápr. 7.

Gombás bárányszeletek sütőben

Hozzávalók: 4 személyre: 8 szelet bárányborda, 5 dkg vaj, 10 dkg szeletekre vágott gomba, 1 ek liszt, 1 dl víz, 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors.
A mártáshoz: 1 ek liszt, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 dl tejföl vagy főzőtejszín, 1 tojás sárgája, 7 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi reszelt szerecsendió.
Elkészítése: A bárányszeleteket enyhén sózzuk és borsozzuk meg. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, és mindkét oldalukon süssük pirosra. Vajazzunk ki egy tűálló tálat és rakjuk bele a szeleteket. A serpenyőben maradt vajon pároljuk meg a gombát, ízesítsük kevés sóval, borssal, petrezselyemmel. Szórjuk bele a kanál lisztet, öntsünk rá egy kevés vizet és főzzük sűrűre.
Készítsük el a mártást: A vajat forrósítsuk meg egy kis lábasban. Tegyük hozzá a lisztet és folytonos keverés mellett habzásig, hevítsük. A tűzről levéve sózzuk és továbbra is folytonosan kevergetve, lassan eresszük fel a tejjel. Tegyük vissza a tűzre, szerecsendióval ízesítsük és főzzük sűrűre. A tejfölben vagy tejszínben dolgozzuk el a tojássárgáját és a tűzről lehúzott mártásban, keverjük el.
Vigyázzunk, a mártást nem lehet magára hagyni, egyfolytában keverni kell.
A gombás szószt kenjük a hússzeletekre, és a mártással öntsük le. Közepes hőmérsékletű sütőben süssük ropogósra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése