Hozzávalók: 4 száraz zsemle, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, ízlés szerint só.
Elkészítése: A zsemléket egészen apró kockákra vágom. A füstölt szalonnát ugyancsak felaprózom, zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm és félreteszem. Két evőkanál zsíron szép pirosra sütöm a zsemlekockákat, majd ráöntöm a tejet, és hagyom ázni. Közben a megmaradt zsírra ráteszem a nagyon finomra metélt vörös- és fokhagymát, és üvegesre fonnyasztom. Közben a tojást habosra verem, hozzáadom a pirított hagymát, rászórom a fűszereket és a megmosott, finomra metélt petrezselyemzöldet, majd elkeverem a liszttel és a szalonnapörccel. Ezután hozzáadom az áztatott zsemléket, és addig keverem, amíg rendes galuskatészta sűrűségű tésztát kapok. Nagy fazékban vizet forralok, 1 evőkanálnyi sóval meghintem, majd a forrásban lévő vízbe nedves kézzel formált nagy diónyi gombócokat teszek. Legalább 15 percig lassú forralással főzöm, majd egyet próbaképpen kettévágok, hogy megfőtt-e. Lyukas lapátkanállal kiszedem, és leszűrve melegen tartom. Mindenfajta mártásos húsételhez vagy meleg mártáshoz (pl. vadas- vagy kapormártáshoz) nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése