2010. febr. 19.

Vadas bélszín

(1956-os kiadású régi szakácskönyvből)
Szerintem más húsfelével is ez a klasszikus vadas recept
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, vagy fehérpecsenye, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, mustár Pacle, 20 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babérlevél
Elkészítése: A húst megtisztítjuk, és a páclével leontjuk. A páclé a következőképp készül: A zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, 1 liter vízben félpuhára főzzük egypár szem fekete borssal és sóval. Utoljára hozzáöntünk 1-2 kanál 20 %-os ecetet, és ezt a levet, nyáron, hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk. Elkészítéskor a húst 5dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük fagyos zsírral és a sütőben félig, megsütjük. Most hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés páclé hozzáadásával puhára, pároljuk, amíg zsírjára sül. A húst kivesszük belőle, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk két kanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük páclével és a mártást pár percig, főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítjuk, vízzel felhígítjuk, és a mártásra öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá ízlés szerint pár csepp ecetet vagy mustárt, és végül a tejfölt. A húst egy cm széles szeletekre vágva, hosszában a tálra helyezzük, és a mártást ráöntjük. Csőtésztával vagy zsemlyegombóccal körítjük a tálat. A maradék mártást külön csészében adjuk.
Vadas ételhez az igazi zsemlegombóc a Mamám szerint
Kissé keményebbre készített galuskatésztához hozzákeverünk zsiradékban előzőleg megpirított 1x1 cm-es kockákra vágott 2-3 db szikkadt zsemlét, vagy kenyérkockát. (Ez olyan, mint a zsírban sütött piritós kenyér, csak a kockákat kell előzőleg kisütni). Lobogó sós vízbe evőkanállal beleszaggatjuk a gombócokat. Kb. 5 percig főzzük. Egy gombócot félbevágva meg kell nézni, a közepe is átfőtt-e, ha igen kiszedjük, lecsöpögtetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése