2010. febr. 19.

Vadas nyúlgerinc

Hozzávalók: 1 kg nyúlgerinc, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj, 10 dkg gomba, 1 evőkanál ribiszkelekvár, 1 citrom, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl, 2 csapott evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 1 evőkanál só, 15 egész fekete bors, 1 szelet citrom, 2 dl ecet, 6 fenyőmag, 1 mokkáskanál majoránna, só és őrölt fekete bors ízlés szerint.
Elkészítése: Az étel készítése előtt 4 nappal bepácolom a nyúlgerincet. A páclének teljesen el kell lepnie a húst. 2 l vizet felforralok, beleteszem a karikára vágott, tisztított zöldséget, a felszeletelt vöröshagymát, az evőkanál sót, a szemes borsot, a fenyőmagot, a majoránnát, a babérlevelet, a citromszeletet és 15 percig főzöm. Ezután beleöntöm az ecetet és még 5 percig főzöm. Ha a páclé teljesen kihűlt, beleteszem a nyúlgerincet. Hűtőszekrényben, jól lefedve érlelem 4 napig. Az étel készítése előtt a léből kiveszem a húst, letörölgetem és a hosszú, vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával sűrűn megtűzdelem. A páclevet leszűröm, a zöldséget átteszem egy akkora lábosba vagy tepsibe, amibe a nyúlgerinc kényelmesen belefér. Hozzáteszem a maradék füstölt szalonnát és a megtisztított, felszeletelt gombát. A húst mindkét oldalán jól megsózom, majd a zöldségágyra fektetem. A felforrósított olajjal lelocsolom, és kevés páclevet öntök rá. Fedő alatt, a gerinc gyakori forgatásával majdnem puhára párolom. Ezután kiveszem a zöldségből, és átteszem egy másik tepsire vagy tűzálló tálra. Saját levével locsolgatva mindkét oldalán pirosra pirítom. Közben a főtt zöldséget a kristálycukorral barnára pirítom, rászórom a lisztet, és ezzel is pirítom néhány percig, majd felöntöm 1,5 dl vízzel és 1 dl páclével. Az egészet felforralom, szitán áttöröm, majd a mustárral, a citromlével, a ribiszkelekvárral ízesítem, és hozzáöntöm a tejfölt. Végül jól összeforralom az egészet, és melegen tartom. A megsült húst feldarabolom, visszateszem a mártásba, és átmelegítem. Zsemlegombócot vagy burgonyagombócot kínálok hozzá. Nagyon munkaigényes étel, de olyan finom, hogy különleges alkalmakkor megéri a fáradtságot!
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése