2010. dec. 28.

Szalontüdő zsemlegombóccal

Hozzávalók: 1 kg sertés vagy borjútüdő és szív vegyesen, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1-1 ek. vegeta, borecet és liszt, 2 ek. Olaj, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt koriander, őrölt mustármag, ízlés szerint, törött feketebors, só, 1 teáskanál cukor, 6 adag zsemlegombóc.
Előkészítése: A tüdőt megmosom. Annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni. A vízbe beleszórom a vegetát, a babérlevelet, a koriandert, a borsot, a citromhéjat és a mustármagot. A hagymát nagyon apróra vágom, majd félreteszem. Ha a tüdő megfőtt, lecsöpögtetem, letisztítom róla a porcos részeket, és az ereitől megszabadított főtt szívvel együtt vékony metéltre vágom.
Elkészítése: Az olajat felhevítem, világosbarnára pirítom benne a lisztet, hozzáadom a cukrot és a hagymát, majd 1 percig még tovább pirítom. Ezután feleresztem a kihűlt főzőlével. Állandó keverés közben sűrűre főzöm, majd a borecettel és a borssal ízesítem. Összeforralom, a főtt tüdőt-szívet beleteszem, és ezzel is forralom még néhány percig. Tálalás előtt a tejfölt belekeverem, és zsemlegombóccal kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése